"Bancile trebuie sa vanda incredere, nu profit"

     * Adriana Ahciarliu, ALB: "Publicitatea trebuie sa atraga consumatori, nu sa informeze"
     * Radut: "Reclamele trebuie sa contina informatii esentiale, iar bancile trebuie sa-i asculte pe clienti, nu doar sa-i auda"
       Bancile trebuie sa vanda incredere, nu profit, este de parere Laura Radut, sef serviciu Armonizare Europeana in cadrul Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorului (ANPC)

.
     Domnia sa a avut, ieri, in cadrul unui eveniment dedicat consumatorului, un discurs dur la adresa institutiilor de credit, apreciind ca este important ca bancile sa-i asculte pe consumatori, nu numai sa-i auda - "sa-i asculte fara sa-i combata si sa-i indeparteze".
     "Vindeti incredere, nu profit!", s-a adresat doamna Radut bancilor, adaugand: "Cand faceti o reclama, nu va ganditi sa atrageti consumatorul, in ideea ca «vede el dupa aceea ce are de facut», ci explicati-i de la inceput foarte corect despre ce este vorba!
     Daca vindem un produs de genul «credit cu dobanda zero», dar ulterior vedem ca dobanda zero se aplica doar la anumite magazine partenere, iar la bancomat aceasta este foarte mare, amandoi partenerii vor avea probleme - consumatorii vor observa ca au costuri mai mari decat cele prezentate, iar bancile se vor afla in situatia ca ratele sa nu mai fie platite".
     In replica, Adriana Ahciarliu, secretarul general al Asociatiei Societatilor Financiare din Romania (ALB), a avut o replica cel putin bizara, mai ales in contextul in care evenimentul organizat de Diplomat Consult, companie pe care o adminis¬treaza, a avut ca titlu "Ziua consumatorului de servicii financiare din Romania". Domnia sa a precizat: "Publicitatea este o arta, nu este o informare! Ea trebuie sa atraga consumatorii, nu sa ii informeze. Scopul reclamelor este doar de a atrage".
     Laura Radut a reiterat ca, din contra, reclamele trebuie sa contina informatii esentiale, arta regasindu-se in modul de prezentare a acestora.
     Domnia sa considera ca ar trebui evitate solutiile standard si modalitatile distructive de a rezolva conflictele dintre institutiile financiare si consumatori.
     "Cand problemele nu sunt rezolvate in cadrul discutiilor dintre cele doua parti, se ajunge la masuri legis¬lative. De cele mai multe ori, conflictul poate genera progres si poate impune o atitudine proactiva pentru rezolvarea problemelor. Sper sa ne aflam in acest punct. Intotdeauna am fost de parere ca ceea ce semanam, asta culegem".
     Potrivit reprezentantului ANPC, dezvoltarea foarte rapida a produselor bancare, modul de informare a consumatorului si o lipsa de concordanta intre prezentarea acestor produselor si caracteristicile lui reale, precum si nivelul creditelor neperformante au condus la conflictul care exista intre consumatori si institutiile financiare, inca din 2008 fiind inregistrate foarte multe reclamatii impotriva bancilor.
     * Daca Directiva ce reglementeaza contractele de credit nu intra in vigoare pana in 21 martie, atunci vom avea infringement, spune Laura Radut, de la ANPC
     In ultima vreme, au fost facute demersuri semnificative pentru indreptarea relatiei dintre institutiile financiare si client, a spus Bogdan Pandelica, presedintele ANPC, mentionand ca, in perioada care urmeaza, aceste elemente pot fi imbunatatite.
     Una dintre masurile care ar urma sa vina in sprijinul clientilor este Directiva 17/2014, privind contractele de credit, care ar trebui sa intre in vigoare pana la data de 21 martie, adica peste 11 zile.
     Doar ca proiectul legislativ care ar urma sa transpuna Directiva Europeana se afla in stadiu incipient.
     Bogdan Pandelica a explicat: "Exista un draft, au fost o serie de dezbateri si vor mai fi o serie saptamana viitoare, inclusiv cu patronatele bancare si cu asociatiile de consumatori. Eu sper sa le incheiem. Dupa ce va fi pusa pe site-uri o perioada, pentru transparenta decizionala, va intra in procedura de avizare ministeriala".
     Domnia sa a spus ca nu poate estima daca toate avizele vor fi luate in urmatoarele 11 zile.
     Daca legea nu va intra in vigoare in 21 martie, UE va deschide procedura de infringement impotriva tarii noastre, dupa cum a explicat Laura Radut.
     Pe langa prevederi ce presupun, printre altele, o mai mare transparenta a bancilor si o informare mai buna a consumatorilor de servicii financiare, noua lege va reglementa si domeniul recuperatorilor. "Oamenii nu vor mai fi sunati dupa anumite ore, in timpul orelor de serviciu etc. Nu vor mai fi hartuiti si deranjati. Recuperatorii nu vor mai putea folosi aceeasi metoda ca pana acum pentru recuperarea creantelor", a subliniat seful ANPC.
     Potrivit doamnei Radut, reglementarile din domeniul recuperatorilor de creante sunt nationale, nefiind prevazute in Directiva 17.
     Nici darea in plata nu apare in Directiva Europeana, sub forma care se afla acum in dezbatere, atrag atentia reprezentantii ANPC.
     Bogdan Pandelica a declarat: "In Directiva 17 nu era scris ceva legat de darea in plata. Exista o initiativa parlamentara si Parlamentul este suveran".
     Acesta a precizat ca ANPC "sustine o initiativa care sa imbunatateasca relatia dintre consumatori si institutiile financiare, evident cu o coerenta sociala si cu masuri care sa fie echilibrate si echitabile, ancorate in economia reala".
     Amintim ca, initial, ANPC prevazuse darea in plata, in proiectul legislativ care urmeaza sa transpuna directiva, propunerea fiind eliminata din forma actuala.
     Laura Radut a explicat: "In directiva este un articol de principiu ca partile dintr-un contract de credit pot agrea ca cedarea bunului garantat sa poata stinge conflictul.
     Asa cum este prevazuta in directiva, masura poate fi aplicata si acum, cu acordul partilor, desi stim cine are ultimul cuvant. Parlamentul are o cu totul alta abordare, in proiectul dezbatut in prezent, care este mult mai pro-consumatorista".
     Zilele trecute, avocatul Gheorghe Piperea, unul dintre initiatorii Legii darii in plata, a subliniat ca si in forma initiala a Codului Civil, asa cum a fost aprobata de Senat in 2008, era prevazuta darea in plata, dar ca forma finala, adoptata prin asumarea raspunderii, nu a mai continut aceasta masura.
     Deputatul liberal Gheorghe Ialomitianu, fost ministru de finante, a declarat, citat de ProTv: "In 2009, cand s-au aprobat Codurile, ma refer si la Codul Civil, Romania avea credibilitatea la pamant. Noi aveam acordul cu FMI si sigur ca aveam niste constrangeri, si atunci a fost un compromis pentru a asigura finantarea bugetara si a avea o stabilitate financiara in Romania". Legea darii in plata urmeaza sa intre la dezbateri in Comisia Juridica din Camera Deputatilor   
Publicat de : ---
Data publicării: 10 Mar 2016 - 05:06
 

Link știre