<span itemprop="copyrightHolder provider sourceOrganization" itemscope itemtype="http://schema.org/Organization" itemid="http://www.wall-street.ro"> <meta itemprop="name" content="WallStreet.ro"/> <meta itemprop="url" content="http://www.wall-street.ro"/>

Una dintre cele mai importante modificari aduse de noul proiect legislativ vizeaza prelungirea automata a politei RCA la expirarea perioadei, daca asiguratul nu a depus o cerere de reziliere cu minim 30 de zile inainte, posibilitatea subscrierii RCA cu fransiza si compensarea directa. Prima dintre acestea ar fi sustinuta implicit de catre asociatia asiguratorilor - UNSAR - care apreciaza ca aparitia acestei prevederi in legea asigurarilor RCA va limita migratia excesiva a asiguratilor de la o societate la alta, de cele mai multe ori pe ratiuni exclusiv de pret.

"Practic, in fiecare an daca vrei sa reinoiesti polita la un alt asigurator, trebuie sa ii dai o notificare de 30 de zile. Sunt putin sceptic ca aceasta prevedere va ramane in contract. Din punctul meu de vedere, daca un asigurator vrea sa ia piata RCA in acest an, iar clientul are ghinionul sa nu lucreze printr-un broker sau sa nu notifice cu 30 de zile inainte de expirare, se va trezi fortat sa emita polita la acelasi asigurator. Anul viitor, bineinteles ca asiguratorul va dori sa isi pastreze clientii, dar va creste si preturile. Este greu de crezut ca aceasta prevedere va ramane", apreciaza Viorel Vasile, director general Safety Broker.

El a oferit ca exemplu o decizie data recent de instanta prin care companiile de telefonie sunt obligate sa nu mai incheie contracte cu utilizatorii pe mai multi ani. Utilizatorii de servicii de telefonie, internet sau televiziune din Romania pot cere furnizorilor, iar acestia au obligatia de a pune la dispozitie oferte cu o perioada minima contractuala de cel mult 12 luni, utilizatorii avand insa dreptul de a beneficia de o perioada contractuala initiala de maximum 24 de luni. "Este greu de crezut ca va fi aplicata in contextul in care avem si alegeri in 2016", arata seful Safety Broker.

Al doilea punct este o gaselnita interesanta: emiterea RCA cu o fransiza. Desi s-a discutat mult despre aceasta posibilitate este pentru prima data cand existenta fransizei la RCA este stipulata intr-o lege. Similar, in cazul politelor CASCO, fransiza poate varia intre 10% si 20% din valoarea politei, in functie de societatea de asigurari si de tipul masinii asigurate.