"Bancile au pierdut batalia populisto-mediatica pe Legea darii in plata"

     * Oprescu: "Exista o voce tacuta a clientilor care nu a fost auzita"
     * Ghetea: "Sunt informatii potrivit carora unele banci isi vor schimba actionariatul"
       Bancile comerciale au pierdut batalia populisto-mediatica pe Legea darii in plata, considera Sergiu Oprescu, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor (ARB), adaugand ca institutiile de credit continua sa avertizeze in legatura cu impactul viitor al acestui proiect legislativ

.
     Domnia sa a precizat: "Noi credem ca, in momentul acesta, batalia populisto-mediatica este oarecum pierduta de banci. Nu cred ca am reusit sa comunicam foarte bine pe acest subiect. Este o vina pe care trebuie sa ne-o asumam. Cred ca am picat intr-o forma de lipsa de credibilitate si de aceea mesajul nostru nu a penetrat. (...) Ce mai putem face? Sa ne facem datoria. Sa avertizam in legatura cu posibilul impact viitor (n.r. al Legii darii in plata).
     Seful ARB a vorbit despre o "voce tacuta" a clientilor, facand referire la acei consumatori care sunt multumiti de relatia loc cu bancile si care nu ar fi de acord cu Legea darii in plata.
     Domnia sa evidentiaza ca aceasta "voce tacuta nu s-a facut auzita": "Exista si o majoritate tacuta, care nu se exprima. Aceasta voce tacuta nu a fost auzita. Noi stim ca majoritatea tacuta se va trezi si va intreba: de ce nu am acces la credit, de ce imi cresc costurile? Momentul acela este un moment pe care eu nu as vrea sa ni-l asumam tot noi, bancile. (...) Este momentul pe care toata lumea trebuie sa il inteleaga foarte clar ca fiind momentul generat de aceasta dezbatere si de aceasta lipsa de proportionalitate intre vocea noastra - si credibilitatea vocii noastre - si vocea cealalta".
     Majoritatea tacuta este reprezentata de businessul romanesc, de deponenti, de clientii care platesc-si ratele, a completat domnul Oprescu.
     Domnia sa sustine ca putini dintre cei care vorbesc pe aceasta tema sunt specialisti si se pot exprima in cunostinta de cauza despre impactul acestei legi, iar acestia sunt concentrati in doua institutii - Banca Nationala a Romaniei si industria bancara.
     Plafonul de 150.000 de euro introdus luni, in Senat, in textul legii rezolva un singur aspect solicitat in cererea de reexaminare a Presedintiei, insa raman multe alte aspecte nerezolvate, este de parere Florin Danescu, presedintele executiv al Asociatiei Romane a Bancilor (ARB).
     "Un singur aspect nu rezolva problema intregului. Noi trebuie sa privim in ansamblu. Sunt mai multe propuneri care functioneaza impreuna. Daca vorbim de plafonul de 150.000 de euro, el functioneaza impreuna cu celelalte criterii: venituri, casa, daca este singura locuinta sau nu, daca locuieste in acea casa sau nu...si asa mai departe", a conchis domnia sa.
     * Ghetea: "2016 - anul incertitudinilor si al provocarilor"
     Romania traverseaza un moment delicat, iar unele decizii care ar putea fi luate acum ar avea multiple efecte in viitorul indepartat, a avertizat Radu Gratian Ghetea, presedinte CEC Bank si presedinte de onoare al ARB.
     Domnia sa a spus ca 2016 este marcat de foarte multa incertitudine, mai ales in contextul in care este an electoral si in conditiile in care, in sectorul bancar, urmeaza un exercitiu de evaluare.
     Radu Gratian Ghetea a mentionat ca procesul de restructurare a sectorului bancar continua, facand referire la fuziunile si achizitiile din piata. "Sunt informatii potrivit carora unele banci isi vor schimba actionariatul. Acest proces va continua si in 2016 si va aduce incertitudine in domeniu. (...) 2016 este un an al provocarilor si pentru ca trebuie sa ne adaptam la piata si la cadrul legal pe care il vom avea in domeniul bancar din Romania.
     O alta provocare este relatia cu clientii si recuperarea increderii in banci".
     Daca bancile nu au ca principiu clientul in modelele lor de business, atunci vor pierde constant, este de parere Bogdan Neacsu, director general adjunct Garanti Bank.
     * Michal Szczurek, ING: "Darea in plata nu va rezolva problemele clientilor"
     Michal Szczurek, CEO al ING Bank, a declarat, ieri, in cadrul unei conferinte ING: "Darea in plata nu reprezinta o solutie optima pentru rezolvarea problemelor cu care se confrunta multi clienti. De fapt, va fi o solutie, dar doar pentru putini dintre ei. Pe de alta parte, va fi mult mai dificil pentru noii clienti pentru a avea o casa mai mare, un apartament mai spatios. Darea in plata, in forma in care se gaseste la momentul actual, nu semnifica solutia pentru rezolvarea problemelor cu care se confrunta clientii si suntem bucurosi sa contribuim la adoptarea unei solutii bune pentru solutionarea lor. Sper ca initiatorii si cei care sprijina acesta lege vor ca legea sa mearga la cei care au intr-adevar probleme, optiunile darii in plata fiind deja vizibile in piata".
     * Banca Transilvania spune ca are o relatie foarte buna cu clientii
     Singurul reprezentant din domeniul financiar dintre cei prezenti la forumul de specialitate de ieri care nu s-a plans de relatia cu clientii a fost Bogdan Plesuvescu, director executiv la Banca Transilvania.
     Din contra, domnia sa a evidentiat cat de mult s-a schimbat relatia dintre banca si consumatori dupa ce a fost derulata oferta de conversie cu discount lansata pentru clientii Volksbank, entitate achizitionata de Banca Transilvania.
     Domnul Plesuvescu a declarat: "O categorie de clienti care era vehement impotriva bancii, acum manifesta intelegere si deschidere, dar si dorinta de a construi o noua relatie cu BT, bazata pe incredere, dupa derularea programului de conversie a creditelor, la care au aderat 83% dintre cei cu imprumuturi in CHF la Volksbank (14.712). Consideram ca am reusit sa recastigam oarecum increderea clientilor. Este bine sa discuti face to face cu clientii. Bancile, in fuga lor catre digitalizare, au transformat sucursalele in locuri unde doar sunt inregistrate reclamatiile, acestea fiind transmise ulterior specialistilor. La nivelul Bancii Translivania, oamenii au competitivitatea sa discute si sunt delegati sa ia decizii pe loc. Astfel, au fost adoptate solutii individuale. Vom continua sa investim in relatia cu clientii".
     Potrivit reprezentantului Bancii Transilvania, in prezent, la Curtea de Apel Bucuresti, exista 205 solutii irevocabile in favoarea bancii, adoptate in dosarele deschise de clientii Volksbank, fiind respinsa cererea de conversie la cursul istoric. Nu este nicio solutie irevocabila prin care banca sa fie obligata sa faca o astfel de conversie, a mai spus domnia sa, adaugand ca aproximativ 339 de dosare mai sunt pe rolul instantei, din care sase au fost pierdute pe fond de banca, restul fiind favorabile sau in curs de judecare.
     * Avocatul Bulboaca: "Efectul Legii darii in plata va fi unul dramatic"
     Efectul Legii darii in plata va fi unul dramatic, este de parere avocatul Adrian Bulboaca, managing partner la "Bulboaca si Asociatii", care a spus: "Achiesez in totalitate la pozitia Asociatiei Romane a Bancilor. Legea darii in plata, asa cum se contureaza, nu isi atinge scopul protectiei sociale. Directiva 17/2011 spune fara echivoc ca nu se aplica creditelor existente la 21 martie 2016. E foarte limpede, e negru pe alb, ce e atata de dezbatut? Ce concluzie poate trage un cetatean pornind de la o prevedere foarte clara a Directivei Europene, vazand un text de lege contrar?"
     Domnia sa a continuat: "Directiva mai spune ca evaluarea bonitatii consumatorului nu trebuie sa conduca la transferul responsabilitatii de la transfer la banca. De ce spun asta? Pentru ca in expunerea de motive la proiectul darii in plata se spune ca, pentru a partaja riscul, este firesc ca in ipoteza in care scade valoarea bunului, banca sa preia acel risc. Ce se intampla insa daca valoarea bunului creste? Sa zicem ca avem un credit de 100.000 de euro, iar valoarea bunului ajunge la 400.000 de euro. Nu ar trebui atunci ca banca sa-i creasca dobanda clientului? Exista asemenea modele la nivelul bancilor mari de investitii care finanteaza active, participand si la cresterea valorii activului, dar si la contractia valorii lui. (...) Va deschide sau nu (n.r. aprobarea legii) posibilitatea unei proceduri de infringement?"
     Legea darii in plata continua sa reprezinte un motiv de disputa intre sistemul bancar, consumatori si parlamentari. Initiativa a fost votata in plenul Senatului cu doua amendamente - aplicarea unui plafon de 150.000 de euro la creditele contractate si introducerea criteriului potrivit caruia ipoteca trebuie sa fie puse asupra locuintei achizitionate.
     Legea urmeaza sa fie dezbatuta in Comisia juridica din Camera Deputatilor si sa primeasca votul in plenul acestui for decizional. 

     GEORGE MUCIBABICI, DELOITTE:
     "Tendinta de a nu-ti mai plati datoriile face parte din cultura noastra nationala"
     Tendinta de a nu-ti mai plati datoriile face parte din cultura noastra nationala, este de parere George Mucibabici, presedintele Deloitte Romania.
     Domnia sa a tinut sa sublinieze ca oamenii, needucati din punct de vedere financiar, au fost prea grabiti sa ia credite ca sa mai observe care sunt riscurile contractarii unui imprumut.
     Domnia sa opineaza: "Putina lume, evident, apreciaza ceea ce anglosaxonii denumesc «moral hazard» asupra economiei in general, nu doar asupra sectorului bancar. «Se da lege de muraturi», cum spunea Caragiale in «Conu Leonida fata cu reactiunea». Si foarte interesant e cum defineste Leonida: «ca nimenea sa nu mai aiba dreptul sa-si plateascp datoriile». Aceasta tendinta - de a nu-ti mai plati datoriile - nu apartine doar acestei generatii, ci este ceva ce face parte din cultura noastra nationala".
     * 
     Emil Bituleanu, Libra Internet Bank: "Marea provocare a acestui an este reprezentata de acele persoane fizice si de societatile care stau la panda sa dea credite, sa lanseze banci".
     * 
     Exercitiul de evaluare (AQR) prin care bancile vor trece in acest an au trei obiective: de transparentizare a pozitiilor bancilor si identificare a riscurilor existente, de reparare a eventualelor abateri de la procesele normale si de crestere a increderii in sistemul bancar, potrivit lui Sergiu Oprescu.
     Radu Gratian Ghetea spune ca efectele AQR ar putea fi mai putin placute, dar nu catastrofale.
     * 
     Radu Gratian Ghetea a criticat, ieri, presa, pentru modul in care mediatizeaza evenimentele, subliniind ca "cei care prefera senzationalul sunt mai multi decat cei care adopta relatarile fara comentarii patimase".

   
Publicat de : ---
Data publicării: 03 Mar 2016 - 05:04
 

Link știre