Coalitia "bocaneste" [1]

PNL si PD - in pragul razboiului; UDMR si PC obstructioneaza Alianta

O sugestie facuta ieri de Emil Boc, intr-o declaratie data Mediafax, a aprins coalitia, semn ca tensiunile acumulate, in special intre liberali si democrati, sunt pe cale sa rabufneasca. Emil Boc declara ca "pana la modificarea legii - care trebuie facuta in regim de urgenta - trebuie sa se asigure doar interimatul la societatile Radio si TVR, iar o data cu aceasta modificare sa fie alese consiliile de administratie". El a propus implicit oprirea numirii noilor consilii de administratie. Contactat de "Evenimentul zilei", liderul PD a retractat declaratia data Mediafax, dar dupa ce reprezentantii PNL, UDMR si ai partidului lui Voiculescu au sarit ca arsi.
Contraatac liberal
"PD, din pacate, nu a respectat intelegerile din coalitie si excede cadrul convenit", a raspuns Eugen Nicolaescu la ideea lui Emil Boc. PNL nu-si va retrage oamenii din CA, a anuntat purtatorul de cuvant al PNL, acuzand PD ca nu a suflat nici o vorba pana la semnalul dat de Basescu. Totusi, PNL este dispus la dialog si va analiza pana saptamana viitoare situatia. In privinta anticipatelor a fost mai putin indulgent. "Orice discutie pe tema alegerilor anticipate nu duce decat la slabirea coalitiei", a afirmat Nicolaescu, care, asa cum a dovedit-o si respingerea motiunii, "are o majoritate puternica". Teoria majoritatii puternice este modul prin care liberalii raspund la declaratiile mult mai agresive ale PD, acest subiect fiind abordat la sedinta conducerii liberale de marti seara, cand lui Tariceanu i s-a reprosat lipsa de reactie la atacurile PD. Tensiunile in Alianta au inceput dupa ce Emil Boc a anuntat ca PD va deveni cel mai important partid. Atunci, tot Eurgen Nicolaescu l-a luat peste picior, spunand ca liderul democrat bocaneste electoral inainte de conventia nationala.
UDMR: "Declaratii puerile"
Liderul udemerist Gyorgy Frunda a caracterizat decizia PD drept "pripita si regretabila". "Aceste probleme trebuie discutate la nivelul conducerii coalitiei. Nu ne putem juca de-a v-ati ascunselea si sa facem declaratii puerile", a spus Frunda. Nici conservatorii lui Voiculescu nu sunt entuziasmati de ideea lui Boc. "Aceste lucruri trebuie discutate in CNC. Din punctul nostru de vedere, consiliile de administratie trebuie numite, institutiile sunt prea importante pentru a ramane fara conducere. Suntem de acord cu propunerea domnului Boc daca ea vizeaza persoane care provin din mediul politic", a declarat purtatorul de cuvant al Partidului Conservator, Bogdan Ciuca.
Razboi
Diagnosticul coalitiei pare a fi unul singur, dupa o luna de declaratii in contradictoriu si atacuri: razboi. PNL si PD sunt in linia intai pe subiecte ca alegerile anticipate, remanierea si, mai nou, performanta guvernarii. Presedintele UDMR Cluj, Laszlo Attila, l-a criticat miercuri pe Emil Boc pentru ca "s-a obisnuit sa faca si sa semneze el tot. Partidul Conservator a votat zilele trecute alaturi de PSD si impotriva partenerilor de coalitie amendamentele la Legea minoritatilor si se impotriveste, ca si UDMR, schimbarii presedintilor celor doua Camere, cerute de Alianta.
Putere
Datoria fata de Basescu
Conventia de maine care va transa problema puterii in favoarea lui Emil Boc a dat aripi Partidului Democrat. "Greii" PD, Boc si Blaga, le-au reamintit miercuri seara aliatilor si colegilor de partid ca, daca n-ar fi existat Traian Basescu, astazi s-ar fi aflat cu totii in opozitie. Declaratiile au fost facute la prezentarea motiunii lui Emil Boc pentru sefia PD. "Am obtinut un scor bun in alegeri, dar daca Traian Basescu nu castiga alegerile prezidentiale, azi eram in Opozitie, si asta trebuie sa inteleaga toti din Alianta. Sau, cine stie, poate unii dintre ei s-ar fi aflat oricum la putere" a spus, intr-un discurs punctat de ridicari de ton si lovituri in pupitru, Vasile Blaga. Liderii PD si-au sustinut apasat si punctul de vedere legat de schimbarea sefilor de institutii din teritoriu, acei "mici ministri" numiti de PSD, cum i-a caracterizat unul dintre vorbitori. "Dorim sa ne asumam responsabilitatea actului guvernarii, nu dorim sa facem figuratie", a spus Boc.
Blocaj la radio
Candidaturi retrase
Numirea definitiva a CA-urilor este programata pentru luni, 27 iunie. Fara PD si presedintie in consiliile de administratie ale celor doua societati, ponderea puterii va fi aproape egala cu cea a opozitiei, ea depinzand insa de pozitia reprezentantului salariatilor in consilii.
Sindicatul Liber din SRR (SLSRR) a decis ieri sa-i retraga pe reprezentantii salariatilor de pe listele cu candidati pentru consiliul de administratie al radioului public, Adrian Moise si Razvan Dumitrescu. Desi ales in urma propunerii si sustinerii din partea SLSRR, Dumitrescu a decis sa ramana pe lista, astfel ca sindicalistii i-au retras sprijinul. El a declarat pentru EVZ ca a luat aceasta decizie pentru ca se "fereste" de solutia interimatului. Prin hotararea de ieri, SLSRR se alatura Initiativei Profesionale Radio Romania si organizatiilor media care au decis sa militeze pentru ca Radioul public sa fie condus de un director general interimar pana la modificarea legii de functionare. (Bety Blagu)
Publicat de : Alina Mihai, A.T., O
Data publicării: 24 Iun 2005 - 08:51
 

Link știre   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=5309&titlu=Coalitia___bocaneste__