Kovesi: valoarea mitei in dosarele de coruptie este de 431 milioane euro

     * Procurorul-sef al DNA: Coruptie generalizata in domeniul achizitiilor publice
       Exista vulnerabilitati care pun in pericol buna functionare a societatii si o coruptie generalizata in domeniul achizitiilor publice, a declarat procurorul-sef al DNA, Laura Codruta Kovesi, ieri, la bilantul institutiei

.
     In anul 2015, au fost trimisi in judecata peste 1.250 de inculpati pentru fapte de coruptie la nivel inalt si mediu, dar si de cinci ori mai multi ministri si parlamentari decat in 2013: un prim ministru, cinci ministri, 16 deputati si cinci senatori, in total ajungandu-se la peste 11.000 de dosare.
     "Este cel mai mare numar de demnitari investigati de DNA intr-un an", a spus Kovesi, adaugand: "Am instituit masuri asiguratorii de aproape jumatate de miliard de euro. Dosarele aflate in lucru ne arata, insa, ca nu am prins toti coruptii. Rezultatele noastre demonstreaza ca exista vulnerabilitati majore, care pun in pericol buna functionare a societatii. Exista sectoare in domeniul achizitiilor publice in care coruptia este generalizata. De multe ori, atribuirea contractelor sau platile aferente contractelor sunt conditionate de primirea unor sume de bani mascate prin intelegeri frauduloase sau contracte fictive".
     Aceasta a mai afirmat ca in momentul de fata coruptia se reflecta in calitatea si pretul serviciilor de care beneficiaza romanii.
     "Peste 100 de primari si presedinti de consilii judetene au fost trimisi in judecata. O treime din presedintii de consilii judetene ai Romaniei sunt trimisi in judecata. Cu siguranta este rezultatul unei modalitati netransparente de folosire a bugetului public. Cat timp planificarea unei achizitii publice nu va fi transparenta se va folosi bugetul pentru achizitii supraevaluate. In continuare se vor folosi banii cetatenilor pentru achizitii de aparatura medicala scumpa de la firme de apartament, in timp ce spitalele nu pot asigura minime conditii pentru pacienti. Cat timp se poate decide discretionar ordinea efectuarii platilor, vor fi in continuare functionari care vor primi mita pentru a favoriza anumite firme", a mai declarat Laura Codruta Kovesi, potrivit Mediafax.
     Bilantul institutiei arata ca activitatea judiciara a DNA s-a realizat de 33 de procurori care au avut peste 14.700 de participari in sedintele de judecata. Instantele au condamnat definitiv 970 de inculpati trimisi in judecata de DNA, iar institutia a trimis peste 110 cereri de comisii rogatorii internationale catre autoritatile judiciare straine, pentru administrare de probe sau identificarea de bunuri.
     * Ciolos: Teama de DNA, din cauza incapacitatii de a progresa cu aceeasi viteza in performanta ca ei
     Premierul Dacian Ciolos a declarat, joi, ca teama de DNA nu poate fi explicata prin modul in care institutia isi face treaba, ci prin incapacitatea noastra de a progresa cu aceeasi viteza in performanta cu care a progresat DNA in acesti ultimi ani.
     "In ultimii 25 de ani Romania s-a confruntat cu un fenomen al coruptiei de mare amploare - asocieri ilicite si nelegitime intre reprezentanti ai aparatului admnistrativ, executiv, legislativ, uneori chiar judiciar si entitati private, promovand interese contrare legii. Acolo unde viata politica si administratia trebuiau sa functioneze in interes public, am asistat adesea la captura statului prin intermediul clientelismului si a coruptiei. Pe scurt, coruptia din mediul politic a afectat functionarea corecta a administratiei publice si competitivitatea economiei, precum si increderea cetatenilor in stat. Cred ca, intre timp, a devenit clar ca nimeni nu e scutit de respectarea legii, ca dosarele penale nu se instrumenteaza in functiei de prioritatile agendelor politice si ca, mai devreme sau mai tarziu, incalcarea legii se pedepseste", a spus primul-ministru.
     "Guvernul Romaniei intelege ca stabilitatea legislativa si institutionala a fost o premisa majora a succesului DNA si ca aceasta stabilitate trebuie mentinuta", a punctat Ciolos, precizand ca in luna iunie Agentia Nationala pentru Administrarea Bunurilor indisponibilizate va fi operationala.
     Premierul a vorbit si despre teama unora de a-si asuma decizii politice de frica DNA, afirmand ca aceasta poate veni si din lipsa de claritate a legislatiei sau a procedurilor de lucru.
     "Aici avem de a face si cu o responsabilitate politica in actul legislativ. Cred ca aceasta teama de DNA nu e din cauza modului in care DNA isi face treaba - in mod exemplar, ci probabil din cauza incapacitatii noastre de a progresa cu aceeasi viteza in performanta cu care a progresat DNA in acesti ultimi ani" , a mai spus premierul.
     El a adaugat ca raportul MCV noteaza o crestere a numarului sesizarilor din partea populatiei, ceea ce reprezinta o dovada a faptului ca a crescut nivelul de incredere de care se bucura sistemul judiciar si a luptei anticoruptie in randul cetatenilor.
     "Cresterea increderii in institutii este posibila numai daca va exista un angajament comun - Parlamentul, Guvernul si sistemul judiciar - pentru a reda credibilitatea institutiilor statului si de a reseta modul de a face politica si de a incheia afaceri in Romania", a subliniat premierul.
     El a mai precizat ca Guvernul va contribui la un cadru normativ si institutional stabil, va acoperi nevoile de resurse financiare si umane si va crea conditiile pentru un management competent si performant al institutiilor implicate in combaterea coruptiei.
     Premierul a mai spus ca integritatea si competenta trebuie sa faca parte din regulile jocului in administratia publica.
     "Este evident insa ca aceste obiective nu pot fi atinse daca sectorul public este afectat de clientelism si coruptie. Putem concluziona, inclusiv din bilantul de azi, ca actiunile anticoruptie dau rezultate. Asanarea societatii romanesti, increderea in stat vor aparea atunci cand vom si in masura sa prevenim coruptia si nu doar sa o combatem. Sunt constient ca, in aceasta diectie, reforma administratiei publice, prin transparentizarea actului administrativ, prin profesionalizare, depolitizare, debirocratizare, claritate si predictibilitate in actul decizional vor contribui la reducerea sau chiar eliminarea unor focare de coruptie din administratie", a punctat primul-ministru.
     * Iohannis: Nu putem permite ca persoane imbogatite ilegal sa continue sa se bucure de aceste foloase
     Presedintele Klaus Iohannis a declarat joi, la prezentarea bilantului DNA pentru 2015, ca trebuie operationalizate "cu adevarat" institutiile cu atributii in recuperarea prejudiciilor produse statului.
     "O alta tema importanta ramane recuperarea prejudiciilor produse statului prin fapte de coruptie comise de persoane pentru care s-a stabilit vinovatia, prin decizie judecatoreasca definitiva. Nu putem permite ca persoane care s-au imbogatit prin incalcarea legii penale sa se bucure in continuare de respectivele foloase necuvenite. Cred, din acest punct de vedere, ca avem nevoie de actiune coerenta din partea autoritatilor si ca trebuie operationalizate cu adevarat institutiile cu atributii, care sa recupereze prejudiciile", a subliniat el.
     * Iohannis: Lupta anticoruptie trebuie sa continue cu motoarele turate la maximum
     Lupta anticoruptie trebuie sa continue cu motoarele turate la maximum, a declarat joi presedintele Klaus Iohannis, la bilantul DNA pe 2015, exprimandu-si sprijinul pentru activitatea acestei institutii cu rezultate "de la an la an mai bune".
     Flagelul coruptiei continua, din pacate, sa afecteze profund Romania, a spus seful statului, referindu-se la cifrele prezentate de Laura Codruta Kovesi. In acest context, el a subliniat ca lupta anticoruptie "trebuie sa continue cu motoarele turate la maximum".
     "Pe parcursul anului trecut, cum am auzit, au fost trimise in judecata 497 de persoane cu functii de conducere, dintre care 32 sunt demnitari. Acest fapt ne arata ca flagelul coruptiei continua, din pacate, sa afecteze profund societatea noastra. De aceea, lupta impotriva coruptiei nu numai ca nu s-a incheiat, dar trebuie sa continue cu motoarele turate la maximum, iar DNA va trebui sa ramana un jucator cu rol central in combaterea acestui fenomen extrem de nociv pentru societate", a afirmat Iohannis.
     El a laudat activitatea DNA si impactul pe care aceasta il are inclusiv la schimbarea mentalitatilor.
     "Sunteti un model de institutie functionala si ati creat un standard de performanta. (...) Rezultatele DNA sunt de la an la an mai bune (...) "Dar, dincolo de dosare si condamnari, activitatea Directiei Nationale Anticoruptie are si un alt efect, care se resimte deja si se va resimti pe termen lung la nivel profund. Activitatea DNA a inceput sa schimbe societatea la nivel de mentalitati si practici, sa schimbe modul de functionare a autoritatilor si institutiilor publice si chiar a elitei politice si administrative. Legea este aceeasi pentru toti, respectarea ei nu este optionala, iar coruptia este inacceptabila. Prin activitatea sa, DNA a inceput sa arate ca aceste principii nu sunt simple deziderate, greu de atins in Romania, ci ca ele trebuie si pot sa devina realitate", a adaugat seful statului.   
Publicat de : ---
Data publicării: 26 Feb 2016 - 05:00
 

Link știre