Mini-guvernul PSD din umbra lui Ciolos. Cine sunt oamenii din esalonul doi de la Palatul Victoria [1]

Mediafax Foto/Andreea Alexandru

Tweet 0 Comenteaza 0 Email Adresa de e-mail la care vrei sa primesti STIREA atunci cand se intampla Aboneaza-te

Ministrii din cabinetul tehnocrat nu s-au grabit sa propuna schimbarea echipelor de lucru si numirea unor noi secretari de stat, cu toate ca sunt deja in functie de aproape jumatate de an

. Astfel, exista astazi ministere in care, in afara de ministru, echipa de conducere a ramas neschimbata chiar din timpul guvernarii PSD-iste.

Cel mai bun exemplu este Ministerul Apararii Nationale (MApN), acolo unde toti secretarii de stat din timpul guvernului PSD au ramas in functie si dupa plecarea lui Victor Ponta. Cea mai veche pe scaunul de secretar de stat in MApN este Otilia Sava, responsabila de relatia cu Parlamentul, informare publica si cresterea calitatii vietii personalului din septembrie 2013. Mai tarziu, in martie 2014, si Valeriu Nicut a fost numit in functia de secretar de stat pentru politica de aparare si planificare, si tot Victor Ponta a semnat, pe final de mandat, decretul de numire a lui Gabriel Beniamin Les ca secretar de stat pentru armanente spre sfarsitul lui 2015. Nici unul dintre acesti trei functionari nu a fost revocat din functie de premierul tehnocrat Dacian Ciolos.

/* (c)AdOcean 2003-2015, thinkdigital_ro.gandul.info.all site.640x160_adtext */ ado.slave('adoceanthinkdigitalroyapjknnpoo', {myMaster: 'gspR_wc1HDIbfbwQluvEf3MuEE6qPkMxR5RjiYToGJ7.f7' });

Un alt minister extrem de important care pastreaza urme social-democrate este Ministerul Educatiei Nationale si Cercetarii Stiintifice. Toti cei patru secretari de stat care alcatuiesc echipa ministrului Adrian Curaj au colaborat in trecut si cu altii ministri de orientare politica de stanga, pentru ca fiecare dintre ei isi exercita functia inca dinainte de caderea guvernului Ponta. Astfel, secretarul de stat cu cea mai multa vechime este Gigel Paraschiv, investit pe acest post printr-un decret de numire semnat de fostul prim-ministru Victor Ponta, valabil din 16 mai 2012. Aproape un an mai tarziu, in ianuarie 2013, a fost numit in functie si András György Kiràly care, de asemenea, a fost pastrat in echipa de ministrul Curaj. Un alt secretar de stat ramas in conducerea Ministerului Educatiei este Emil Florin Albota, care ocupa acest post din martie 2014. Si Gabriel Liviu Ispas este un secretar de stat ramas dintr-un fost cabinet politic, atunci cand Sorin Cimpeanu a fost numit pentru o perioada limitata prim-ministru interimar si in acest timp foarte scurt a semnat decretul de investire in functie. Un alt minister foarte important si destul de controversat in ultima vreme care a pastrat cea mai mare parte a fostei echipe social-democrate este Ministerul Sanatatii. Alaturi de ministrul Patriciu Achimas-Cadariu, Sanatatea este condusa de patru secretari de stat si un subsecretar. Dintre acestia, trei au legatura direct cu PSD-ul sau au fost selectati si numiti chiar de Victor Ponta. Vorbim aici despre Dorel Sandesc, medic sustinut de PSD Timis pentru a-i lua locul la Sanatate lui Raed Arafat incepand cu martie 2014. Alte doua numiri ale lui Victor Ponta sunt Francisk Iulian Chiriac, secretar de stat din martie 2013, si Razvan Teohari Vulcanescu, subsecretar de stat in Ministerul Sanatatii din mai 2012. Si la Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale traditia PSD-ista se mentine prin doi din cei trei secretari de stat care se tin tare pe pozitii si dupa plecarea lui Victor Ponta. Unul dintre ei este Dumitru Daniel Botanoiu care, dupa eliberarea din functie a secretarilor de stat Barna Tanczos si Octavian Bumbu, in luna mai a anului 2012, a fost numit pe aceasta functie, alaturi de Gheorghe Albu. Acesta din urma nu se mai afla astazi la Ministerul Dezvoltarii, dar numirile lui Ponta in minister inca rezista, pentru ca si secretarul de stat Simona-Allice Man a fost instalata in aceasta functie de fostul prim-ministru in mai 2015, la scurt timp dupa ce fusese retrasa de la conducerea Autoritatii Nationale pentru Turism.

Nici la Ministerul Finantelor Publice lucrurile nu sunt foarte diferite, pentru ca din cei patru secretari de stat care alcatuiesc echipa ministrului Anca Dragu, trei sunt pe pozitii din fostul guvern PSD. Cu cea mai multa vechime in aceasta functie este Enache Jiru, secretar de stat din anul 2012, numit chiar de fostul premier Ponta. Tot Victor Ponta a semnat decizia de investire si pentru Daniela Pescaru si Attila Gyorgy, ambii fiind functionari la Finante din timpul administratiei PSD. La Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice, alaturi de ministrul Vasile Dincu, in structurile de conducere se gasesc doi secretari de stat ramasi in minister dupa ce au fost numiti chiar de Victor Ponta: Sirma Caraman si Cezar-Radu Soare. Ambii au ocupat functia in urma unei hotarari de guvern semnata de fostul prim-minstru Victor Ponta. Cel din urma a mai ocupat si functia de subsecretar de stat in Ministerul Transporturilor in perioada martie-aprilie 2014, atunci cand la putere se afla tot PSD-ul lui Ponta.

Oameni pe care guvernul social-democrat i-a propulsat in functie au ramas inca la conducere si in Ministerul Afacerilor Interne (MAI), iar unul dintre ei este Raed Arafat. Din ianuarie 2014 acesta este secretar de stat sef al Departamentului pentru Situatii de Urgenta. Istoricul sau profesional in conducerea ministerelor dateaza, insa, din august 2007 atunci cand a fost numit in functia de subsecretar de stat in Ministerul Sanatatii (MS) de catre premierul Romaniei de la aceaa data, Calin Popescu Tariceanu. Arafat a parasit acest post pe 10 ianuarie 2012 dupa un conflict deschis cu fostul presedinte Traian Basescu, fapt care a determinat si protestele masive de sustinere din ianuarie 2012. Ulterior, in luna februarie a aceluiasi an a revenit ca subsecretar de stat in MS si a ramas in functie pana in octombrie, atunci cand a fost numit ministru interimar si ministru al Sanatatii, functie pe care a ramas doar doua lun, pentru ca mai apoi sa-si continue cariera in conducerea ministerului ca secretar de stat inca doi ani, pana in ianuarie 2014. Apoi a trecut la Ministerul Afacerilor Interne pe functia de secretar de stat, sef al Departamentului pentru Situatii de Urgenta, pe care il coordoneaza si astazi.

Una dintre figurile nou intrate in MAI este Maria-Cristina Manda, care nu este straina, totusi, de Afacerile Interne ale Romaniei si nici de fostul guvern. La propunerea actualului ministru de Interne, Petre Toba, premierul Ciolos a numit-o de curand pe Manda in functia de subsecretar de stat in MAI dupa ce, anterior, aceasta a fost consiliera lui Gabriel Oprea in perioada in care el a ocupat functia de ministru de Interne. Inainte, Cristina Manda a fost consilier prezidential in perioada in care Crin Antonescu a fost presedinte interimar, ocupandu-se de Departamentul Constitutional. De asemenea, Cristina Manda a mai fost consilier al Monei Pivniceru in perioada in care aceasta era Ministrul Justitiei. Anterior, Manda a fost membra PSD si a lucrat apoi pe post de consiliera si pentru liberalul Cristian David sau conservatorul Codrut Seres, conform Monicai Macovei.

Una dintre primele surprize pe care le-a furnizat Dacian Ciolos din postura de premier al Romaniei a fost numirea in functia de secretar de stat in Ministerul Economiei, Comertului si Relatiilor cu Mediul de Afaceri a Ancai Magdalena Chiser, aceasta avand legaturi foarte apropiate cu Partidul Social Democrat si figurand chiar pe listele PSD pentru un loc de deputat in 2004. In luna ianuarie a acestui an, Chiser a fost numita in functia de secretar de stat la Ministerul Economiei, dar, potrivit profilului de LinkedIn, cariera sa politica dateaza de mai bine de un deceniu si este legata si de miscarea social-democrata. Din decembrie 2014 aceasta este consilier personal in cadrul ministerului Economiei, dupa ce timp de 10 ani a fost consilier parlamentar in cadrul Comisiei pentru politica economica, reforma si privatizare a Camerei Deputatilor. Intre 2004 si 2005 a urmat cursurile Colegiului National de Aparare. Ea a mai lucrat ca expert in cadrul Administratiei Prezidentiale in perioada 2000-2004 si a figurat pe lista candidatilor PSD+PUR pentru un loc de deputat in 2004.

La Ministerul Afacerilor Externe (MAE) dintre cei sase secretari si subsecretari de stat aflati in functie in acest moment, doi sunt in structura de conducere a ministerului din vremea guvernului PSD, deciziile de numire fiind semnate chiar de fostul premier Victor Ponta. Este vorba despre Daniel Ionita, secretar de stat din data de 29 decembrie 2014, si despre Razvan Horatiu Radu, agent guvernamental pentru Curtea de Justitie a Uniunii Europene din 19 ianuarie 2013.

Ministerul Culturii, condus astazi de ministrul Vlad Alexandrescu face si el parte din categoria institutiilor publice care poarta amprenta PSD. Conducerea de la Cultura este alcatuita, pe langa ministru, din trei secretari de stat si un subsecretar, doi dintre acestia aflandu-se in functie cu mult timp inainte de venirea la putere a cabinetului Ciolos. Pentru secretarul de stat Alexandru Oprean, decizia de numire a fost semnata de fostul prim-ministru Victor Ponta si este valabila din luna aprilie a anului 2014. La schimbarea guvernului a rezistat si Irina Sanda Marin Cajal, subsecretar de stat din 2015 care nu a fost afectata de modificarile de la varful executivului.

Chiar daca este mai nou infiintat decat celelalte ministere din Romania, n-a fost nevoie de o perioda prea lunga pentru ca Ministerul Fondurilor Europene sa ramana cu o puternica stampila PSD. Jumatate din secretarii de stat din aceasta zona au fost numiti in anul 2015, de prim-ministrul Victor Ponta. Ciprian Catalin Necula si Nicusor Marian Buica sunt secretari de stat din aprilie, respectiv octombrie 2015, ambii ramanand in functie si dupa ce Ponta si-a depus mandatul. La Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor secretarul de stat Iulian Jugan numit in aceasta functie in aprilie 2015 de fosta administratie Ponta nu doar ca rezista printre mai noii sai colegi, ci, odata cu instalarea guvernului tehnocrat, a fost chiar investit cu mai multe functii importante pe plan international. Ministrul Cristina Pasca Palmer l-a numit pe Jugan presedinte al partii romane in cadrul Comisiei Hidrotehnice romano-sarbe pentru aplicarea acordului dintre Romania si fosta Iugoslavie privind problemele hidrotehnice de pe sistemele hidrotehnice si cursurile de apa de pe frontiera, sau intretaiate de frontiera de stat, imputernicit al partii romane pentru aplicarea Acordului dintre Guvernul Romaniei si Guvernul Ucrainei privind colaborarea in domeniul gospodaririi apelor de frontier, imputernicitul guvernamental al partii romane in cadrul comisiei hidrotehnice romano-ungare pentru aplicarea acordului dintre Guvernul Romaniei si Guvernul Republicii Ungare privind colaborarea pentru protectia si utilizarea durabila a apelor de frontier, dar si presedinte al partii romane in comisia hidrotehnica interguvernamentala pentru aplicarea Acordului dintre Guvernul Romaniei si Guvernul Republicii Moldova, privind colaborarea pentru protectia si utilizarea durabila a apelor Prutului si Dunarii. Si din echipa ministrului Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice, Anca Costea, fac parte doi dintre secretarii de stat pe care si i-a dorit in administratie chiar guvernul Victor Ponta. Primul se numeste Gabriel Lungu si ocupa acest post din februarie 2015, printr-un decret de numire semnat de Ponta. Tot fostul premier l-a investit secretar de stat si pe Adrian Marius Dobre, care a ramas si acum in functie la Ministerul Muncii. La Ministerul Tineretului si Sportului, trei dintre cei patru secretari si subsecretari de stat aflati la ora actuala la conducere au fost alesi si numiti in fostul guvern PSD-ist condus de Victor Ponta. Unul dintre acestia este Emilia Carmen Tocala, secretar de stat pe activitati de Sport, din ianuarie 2013. Si cei doi subsecretari din acest minister fac parte din perioada Ponta si nu au fost inlocuiti odata cu venirea guvernului tehnocrat: Augustin Ioan, subsecretar de stat pe activitati de Sport, si Adrian Calin Buzgau, subsecretar de stat pe activitati de Tineret, pe acest post din aprilie 2015. Nici la Ministerul Transporturilor situatia nu sta altfel, pentru ca mare parte din echipa actualului ministru tehnocrat este aceeasi cu cea care a functionat si in perioada administratiei Ponta. Ion-Aurel Stanciu si Marius Humelnicu au mai mult de jumatate de an din aceasta functie, fiind numiti in august 2015 prin decizia semnata de fostul premier. Tot din vechiul guvern PSD a ramas pe un post de secretar de stat si Alexandru Razvan Cuc, numit pe final de mandat, in octombrie 2015.

Chiar daca in unele ministere aproape toata conducerea, incepand de la ministru si terminand cu secretarii de stat, a fost inlocuita, unele dintre numiri au vizat persoane care au avut anterior legatura chiar cu politica social-democrata. La Ministerul Energiei, de pilda, cei trei secretari de stat au fost cu totii numiti recent si confirmati de semnatura lui Dacian Ciolos. In decembrie, doi noi secretari de stat au ajuns la Energie, iar unul dintre ei nu pare, totusi, sa fie deloc strain de mediul politic romanesc si de orientarea de stanga. Este vorba despre Aristotel Jude, functionar la minister din decembrie 2015, dar, in acelasi timp, membru al organizatiei PSD Medias.  

/* (c)AdOcean 2003-2015, thinkdigital_ro.gandul.info.all site.600x152_up_300x250_560x152_final art */ ado.slave('adoceanthinkdigitalrolaitgqdlpt', {myMaster: 'gspR_wc1HDIbfbwQluvEf3MuEE6qPkMxR5RjiYToGJ7.f7' }); Citeste si Ciolos, chemat in Parlament sa explice criteriile de desemnare a noilor prefecti Citeste si Cum vrea Ciolos sa elimine birocratia din Romania Citeste si Ambasadorul SUA intervine in scandalul ANAF-Antene: „Premierul Ciolos are dreptate”
Publicat de : ---
Data publicrii: 26 Feb 2016 - 05:00
 

Link tire   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=52964&titlu=Mini_guvernul_PSD_din_umbra_lui_Ciolos__Cine_sunt_oamenii_din_esalonul_doi_de_la_Palatul_Victoria