<span itemprop="copyrightHolder provider sourceOrganization" itemscope itemtype="http://schema.org/Organization" itemid="http://www.wall-street.ro"> <meta itemprop="name" content="WallStreet.ro"/> <meta itemprop="url" content="http://www.wall-street.ro"/>

Astfel, senatorii din comisii vor trimite raportul si avizul legislativ in plenul Senatului, unde reprezentantii Bancii Nationale si ai bancherilor isi vor sustine din nou amendamentele, conform Mediafax. [3]

Principalele aspecte ale proiectului de lege, in forma adoptata miercuri de comisii, vizeaza aplicarea retroactiva, la contractele de credit aflate in derulare, inclusiv pentru cele contractate prin programul Prima Casa.

Totodata, senatorii au respins plafoanele solicitate de BNR, care a propus ca darea in plata sa se aplice creditelor de maxim 150.000 euro, unde rata lunara depaseste 65% din venituri.

"Decizia de astazi (miercuri - n.r.) a comisiilor a fost impotriva argumentelor noastre, vom sustine in continuare argumentele noastre in plenul Senatului si, mai departe, la Camera Deputatilor. De asemenea, vom incerca sa convingem plenul Senatului si Camera Deputatilor despre cateva elementelor care trec de domeniul neconstitutionalitatii si evolueaza inspre zona literaturii. S-a decis astazi in cele doua comisii, de exemplu, ca in situatia in care doua persoane sunt coproprietari ai unui bun, una dintre ele poate decide sa cedeze bunul si fara acordul celeilalte. S-a decis, de asemenea, ca atunci cand o persoana a pus un bun garantie catre doi creditori poate sa dea bunul respectiv intai unui creditor, in acelasi timp si celuilalt creditor", a declarat viceguvernatorul BNR Bogdan Olteanu, la finalul dezbaterilor.

Principalele aspecte ale proiectului de lege, in forma adoptata miercuri de comisii, vizeaza aplicarea retroactiva, la contractele de credit aflate in derulare, inclusiv pentru cele contractate prin programul Prima Casa. Totodata, prevederile vor fi valabile si pentru cei aflati in prezent in executare silita.

"De asmenea, vom explica si in plenul Senatului ca, in momentul in care se decide anularea garantiilor acordate deja de catre stat in cazul programului Prima Casa pentru cei peste 150.000 de debitori, inseamna ca statul isi reneaga propriile obligatii, deci este o forma de default de stat. Evident, acest lucru va trebui inteles si inlaturat din legislatie", a adaugat Olteanu.

La randul, viceguvernatorul BNR Liviu Voinea, a aratat ca programul guvernamental va disparea pe viitor, daca legea ramane in forma votata pana la acest moment.