Romania are o treime din fermele de familie din Uniunea Europeana. Tiparul micului fermier care creste animale pentru un mic venit se schimba incet. Apare oraseanul cu venituri medii care vrea legume [1]

Autor: Roana Rotaru 17

.02.2016 Romania are 3,6 milioane de ferme gospodaresti, o treime din numarul total de ferme de acest tip din Uniunea Europeana, indicator care ne plaseaza detasat pe primul loc intre cele 28 de state membre, conform datelor Eurostat pentru anul 2013.   Institutul defi­nes­te ca ferma de familie acea unitate in care lucreaza doar membrii familiei sau in care forta de munca este predominant din familie. Din cele 10,8 milioane de astfel de ferme din UE, 33% se afla in Romania, insa daca media la nivel european pentru o ferma familiala este de 16,1 hectare, in Romania suprafata detinuta de mici fermieri este de patru ori si jumatate mai mica.   ?In anii 1990, cand au fost desfiintate cooperativele, iar statul a impartit inapoi oamenilor care au format cooperativa, s-au dat terenuri catre 5, 6 sau 10 descendenti. Automat un hectar, mergand la 10 persoane, s-a facut 0,1 hectare, deci a avut loc o fragmentare unica in Europa care a generat un numar mare de fermieri. In aceasi perioada s-au inchis multe fabrici de stat, fie datorita privatizarii, fie datorita opririi activitati, si foarte multe persoane au revenit atunci la tara, la acele terenuri pe care le-au luat in primire?, explica Valeriu Steriu, vicepresedintele Comisiei pentru agricultura a Camerei Deputatilor.   Aproape tot ce se produce in aceste ferme gospodaresti este folosit pentru autoconsum, ceea ce face ca de multe ori in statisticile oficiale consumul per capita din Romania sa fie mult sub media europeana tocmai pentru ca nu exista ?masuratori? privind autoconsumul. Uneori proprietarii fermelor familiale isi mai vand produsele in piete sau le folosesc pentru mici trocuri la nivelul comunitatii. Vanzarile din pietele agroalimentare sunt estimate de ZF la un miliard de euro anual. ?E foarte mult autoconsum. Daca un taran are doua vaci si un hectar de teren, el produce in primul rand furaj, iar aproape tot ce produc cele doua vaci ramane consumat in gospodarie?, a spus Steriu.

 


Publicat de : ---
Data publicării: 18 Feb 2016 - 05:09
 

Link știre   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=52740&titlu=Romania_are_o_treime_din_fermele_de_familie_din_Uniunea_Europeana__Tiparul_micului_fermier_care_creste_animale_pentru_un_mic_venit_se_schimba_incet__Apare_oraseanul_cu_venituri_medii_care_vrea_legume_