Consiliul Concurentei monitorizeaza situatia majorarii avansului la credite

      * Dupa ce Raiffeisen a crescut avansul si alte cateva banci au spus ca vor fi inasprite conditiile de creditare, si Bancpost a anuntat ca a majorat avansul la credite
     * Chiritoiu: "Avem o plangere pe aceasta tema si o analizam"
       Incet dar sigur, amenintarile bancilor cu privire la inasprirea conditiilor de creditare incep sa se concretizeze, in contextul in care procesul de reanalizare a Legii darii in plata nici macar nu a fost reluat dupa intoarcerea parlamentarilor din vacanta

.
     Dupa ce presedintele Klaus Iohannis a retrimis legea in Parlament, bancherii au continuat sa avertizeze ca, daca legea va fi adoptata, atunci ei vor majora avansul si dobanzile la credite si vor diminua dobanzile la depozite.
     Intre timp, textul legii a fost modificat de initiatori, iar reprezentantii bancilor au reusit sa-i intoarca din drum de doua ori pe senatori de la dezbaterile care ar fi trebuit sa aiba loc, saptamanile trecute, la comisii. Cu toate acestea, bancile au inceput sa-si puna in aplicare avertismentele, majorand, una cate una, avansurile pentru creditele ipotecare ori anuntand ca lucreaza sau ca vor lucra la conturarea unor produse de creditare ce vor contine conditii mai dure.
     In acest context, Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei, ne-a spus ca monitorizeaza situatia si ca deja a primit o plangere pe subiect, pe care o analizeaza.
     Domnia sa a remarcat, zilele trecute, intr-o conferinta de presa, ca este pentru prima data cand bancile isi anunta strategiile pe care le au.
     Este greu de crezut ca, dintr-o data, aceste strategii au devenit extrem de transparente.
     Mai degraba pare sa fie o intelegere intre banci, in scopul de a-i influenta pe parlamentari in procesul de analizare a textului legislativ.
     Din pacate, Banca Nationala a Romaniei (BNR) aproba comportamentul bancilor, apreciind ca este unul prin care institutiile de credit se protejeaza.
     Intrebarea este de cine sau de ce? Pentru ca, repetam, legea nu este nici pe departe aprobata...
     * Avansuri de 33% pentru creditele in lei si de 43% pentru cele in valuta, la Bancpost
     Bancpost a anuntat, la finalul saptamanii trecute, ca imprumuturile imobiliare sau ipotecare au un avans de minim 33% pentru finantarile in lei si de cel putin 43% pentru cele in euro, acesta fiind majorat de la 15% - la creditele ipotecare in lei, respectiv 25% - la cele in euro.
     Pentru creditele de nevoi personale cu ipoteca, Bancpost a diminuat valoarea maxima finantata, la 57% din valoarea garantiei, de la 75%.
     Reprezentantii bancii ne-au declarat: "Proiectul legii «darea in plata» determina schimbarea profilului de risc asociat produsului de creditare, prin trecerea de la creditarea personala, sustinuta de o garantie reala imobiliara, la un produs de finantare a activelor. In acest sens, suntem datori sa actionam in spiritul reglementarilor prudentiale pentru administrarea riscului. Astfel, Bancpost a decis modificarea conditiilor de creditare aplicate creditelor garantate cu ipoteca, atat pentru cele in lei, cat si pentru euro, avansul solicitat la contractarea unui imprumut fiind de 33% la lei si, respectiv, 43% la euro. Pentru clientii cu aplicatii de credit depuse pana la data intrarii in vigoare a noilor norme de creditare, se vor aplica criteriile valabile la data depunerii solicitarii. In ceea ce priveste programul «Prima Casa», Bancpost monitorizeaza in mod constant contextul de piata, urmand ca, in functie de evolutia proiectului legislativ, sa reanalizam implicarea in cadrul programului".
     Si Rasvan Radu, CEO UniCredit Bank, a anuntat, recent, ca se va gandi daca UniCredit se va mai inscrie, in acest an, la Programul "Prima Casa", mentionand ca bancile vor fi nevoite sa lanseze produse specifice legii, similare cu cele de leasing.
     Prima care a anuntat majorarea avansului, de la 15% la 35% pentru creditele in lei, respectiv de la 25% la 40% pentru cele acordate in euro a fost Raiffeisen Bank, motivand ca ceea ce i-a determinat sa faca aceasta miscare este legea care stinge intreaga datorie odata cu cedarea catre banca a imobilului pus garantie in contractul de credit.
     Ulterior, Radu Gratian Ghetea, presedintele CEC Bank, ne-a spus ca banca pe care o conduce pregateste un produs specific, urmand ca acesta sa fie lansat pe piata in cateva saptamani.
     Domnia sa ne-a precizat, recent: "In conditiile in care Legea darii in plata va fi aprobata intr-o forma apropiata de cea actuala, fara sa fie luate in considerare observatiile facute de Asociatia Romana a Bancilor (ARB), va trebui sa ne adaptam si noi produsele. Creditul ipotecar la care lucram prevede si posibilitatea de dare in plata, fiind adaptat acestei situatii. Acesta va avea un avans mult mai mare si conditii de creditare mai dure. Probabil ca toate bancile se gandesc sa adopte astfel de masuri. Desigur, pe piata pot ramane si celelalte tipuri de credite, dar cine opteaza sa aiba si posibilitatea darii in plata va trebui sa apeleze la un produs de tipul celui la care lucram acum".
     La vremea respectiva, Omer Tetik, directorul general al Bancii Transilvania, care a achizitionat recent Volksbank, ne-a transmis: "Era de asteptat ca o revenire a Legii darii in plata intr-o forma care cuprinde doar modificari minime sa genereze efecte pe piata de servicii bancare. La Banca Transilvania suntem inca in faza in care analizam diferite scenarii de modificare a caracteristicilor produselor referitoare la creditele imobiliare si ipotecare, in functie de forma finala a legii. Asa cum am mai spus si in trecut, aprobarea legii intr-o forma apropiata de cea care este acum va avea ca efect, in primul rand, ingreunarea accesului unor categorii de clienti la creditare si, implicit, la afectarea unor sectoare vitale ale economiei".
     BCR a ales sa dea publicitatii rezultatele unei analize realizate de proprii analisti privind impactul Legii darii in plata. Acestea releva consecinte "semnificative, de la contractia pietei ipotecare, la distorsionarea pietei imobiliare si pana la impactul advers asupra conditiilor de locuit ale familiilor din Romania".
     Anuntul BCR arata ca, potrivit simularilor financiare ale echipei de analistii ai bancii, "considerand forma curenta a proiectului de lege", institutiile financiar bancare vor fi nevoite sa adopte masuri prudentiale ca sa reduca riscul de credit si ca sa protejeze fondurile deponentilor si ale actionarilor, "din care se acorda credite": "Astfel, analistii BCR au modelat impactul unei cresteri medii a avansului la creditele ipotecare si imobiliare de la 15%, in prezent, la o medie viitoare de 30%, nivel considerat prudential pentru a asigura rambursarea fara riscuri a unui credit acordat din depozitele atrase de la clienti".
     Totodata, Programul Prima Casa va disparea, avertizeaza analiza BCR.
     Mugur Isarescu, Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, a mentionat, recent, in cadrul unui briefing de presa, ca reactia bancilor la proiectul privind darea in plata a imobilului pus garantie intr-un contract de credit, prin adoptarea unor masuri ca majorarea avansului sau crearea unor noi tipuri de credite ipotecare, este "prudentiala si normala".
     Oficialul a declarat: "Odata pentru totdeauna trebuie sa intelegem cum functioneaza o banca. Ea da credite din banii pe care ii atrage de la deponenti, iar la deponenti nu exista negocieri. Daca dumneavoastra va duceti la banca sa cereti sa va retrageti banii la ora 3.00 si banca intarzie cu explicatii ca are dificultati, atunci nu e bine. Bancile isi asuma riscuri si trebuie sa aiba grija de banii deponentilor, bani pe care ii ia si ii da credit. Riscul de neplata, care oricum exista, ar urma acum sa fie legiferat. Banca reactioneaza daca apar asemenea riscuri si se gandeste in ce conditii poate gestiona un asemenea risc. Un alt risc pe care si-l asuma este riscul de dezechilibru intre ce are pe pasiv si ce da mai departe, mai ales la credite ipotecare. A spune ca aceasta lege vrea sa faca dreptate intre debitori si banca nu e adevarat. E un risc enorm din partea bancii ca, pe de o parte, sa ia un credit pe 2-3 luni si, pe de alta parte, sa plaseze banii pe o perioada foarte lunga, de 30 de ani. Pentru ca banca indrazneste - acesta este cuvantul, indrazneste - sa dea credite pe perioade atat de lungi".
     Initiatorul controversatei legi, deputatul liberal Catalin Zamfir, a depus la Senat unele modificari, care, in primul rand, clarifica cine va beneficia de aceste reglementari, sintagma "persoane fizice" fiind inlocuita cu termenul "consumatori". Acestia din urma sunt reprezentati de persoanele fizice care au realizat o activitate, respectiv au contractat un credit, in scop personal, nu comercial.
     Legea darii in plata a fost adoptata de Parlament cu o singura abtinere si doar cu un vot impotriva.   
Publicat de : ---
Data publicării: 15 Feb 2016 - 05:21
 

Link știre