Ministrul Finantelor i-a cerut public demisia sefului ANAF, Gelu Diaconu, impreuna cu cea a unuia dintre vicepresedintii sai, Mihai Gogancea Vatasoiu [1]

Autor: Petriana Condrut 10

.02.2016

Presedintele ANAF, Stefan Gelu Diaconu, este urmarit penal pentru favorizarea faptuitorului si abuz in serviciu cu obtinere de foloase necuvenite pentru sine sau altul, in dosarul deputatilor Madalin Voicu si Nicolae Paun. Ministrul Finantelor, Anca Dragu, i-a cerut demisia.

Totodata, DNA a inceput urmarirea penala a vicepresedintelui ANAF, Mihai Gogancea-Vatasoiu pentru favorizarea faptuitorului si abuz in serviciu cu obtinere de foloase necuvenite pentru sine sau altul.

In acelasi dosar mai sunt cercetati si Gheorghe Ivan, manager al proiectului ?Antreprenoriatul social, o sansa pentru comunitatile de romi?, Iulian Costel Paraschiv, manager al proiectului ?Acces pe piata muncii ? O sansa pentru tine?, Irina Valeria Radu, manager general al Asociatiei Partida Romilor ?Pro Europa?. Presedintele ANAF a fost pus acuzare pentru trafic de influenta, in dosarul parlamentarilor Madalin Voicu si Nicolae Paun.

Presedintele ANAF, Gelu Stefan Diaconu, s-a prezentat, miercuri, la Directia Nationala Anticoruptie fiind citat de procurori in dosarul deputatilor Madalin Voicu si Nicolae Paun. In acelasi dosar a dat declaratii in fata procurorilor si vicepresedintele ANAF, Mihai Gogancea Vatasoiu. Surse judiciare spun ca cei doi au calitatea de suspecti in dosar.

DNA a cerut miercuri incuviintarea retinerii si arestarii preventive a deputatilor Madalin Voicu si Nicolae Paun, pentru trafic de influenta, fals in declaratii, deturnare de fonduri, spalare de bani.

Deputatul PSD Madalin Voicu este acuzat de trafic de influenta, fals in declaratii, spalare a banilor, toate in forma continuata.

Deputatul Nicolae Paun, care este si presedinte al Asociatiei Partida Romilor Pro Europa este acuzat de " folosire sau prezentarea cu rea-credinta de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, avand ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri europene, schimbare, fara respectarea prevederilor legale, a destinatiei fondurilor europene, deturnare de fonduri, spalare a banilor, cumparare de influenta, influentare a declaratiilor, toate in forma continuata".

Conform DNA, dosarul vizeaza nereguli in derularea proiectului "Antreprenoriatul social, o sansa pentru comunitatile de romi", cu finantare din fonduri europene, care s-a derulat in perioada 2010-2013.

Din probele administrate a reiesit ca grupul-tinta al proiectului a fost "constituit in baza unor formulare intocmite prin inscrierea unor date nereale privind participantii" si ca "in momentul semnarii contractului, deputatul Paun Nicolae a impus fiecarui angajat din cadrul proiectului ca, din salariul primit, sa vireze 5% sub forma de donatie organizatiei Asociatia Partida Romilor Pro Europa".

De asemenea, din probe a rezultat ca "majoritatea banilor destinati proiectului (77%) au fost folositi pentru plata salariilor angajatilor proiectului, costurile cu personalul angrenat in implementarea proiectului au fost supraevaluate, la cursurile de pregatire organizate la doua hoteluri din Sinaia au participat doar 163 de persoane existente in Registrul grupului tinta format din 3.296 persoane".

Astfel, "s-a creat un prejudiciu in suma totala de 12.384.208,72 lei (10.892.425,43 lei reprezentand fonduri europene si 1.491.783,29 lei de la bugetul de stat), avand in vedere operatiunile ilicite derulate de conducerea Asociatiei Partida Romilor si de catre managementul proiectului".

De asemenea, DNA a vizat si proiectul cu finantare europeana "Acces pe piata muncii ? O sansa pentru tine", derulat in aceeasi perioada.

"A rezultat ca unii dintre participanti au urmat cateva ore de curs si la final au primit un certificat de absolvire, precum si sume de bani intre 300 si 600 de lei, in timp ce alte persoane, desi s-au inscris la cursuri, nu au participat la niciun curs, dar au primit sume de bani intre 300 si 600 de lei sau nu au primit deloc", spune DNA.

Neregulile in administrarea proiectului au dus la un prejudiciu de "14.866.500 lei (13.327.971 lei din bugetul Fondului Social European si 1.538.529 lei din bugetul national)".

"In perioada 2011-2015, in calitate de presedinte al Asociatiei Partida Romilor Pro Europa, Paun Nicolae a platit, lunar, sume de bani fixe in cuantum total de 217.300 lei, deputatului Madalin Voicu si a asigurat un salariu unei persoane din familia acestuia acestuia (fara nicio contraprestatie), in cadrul unuia din proiectele derulate de Asociatia Partida Romilor", spune DNA.

DNA sustine ca "aceste foloase au fost oferite pentru ca deputatul Madalin Voicu sa intervina la functionari si demnitari, interventii concretizate in contextul validarii proiectelor cu finantare europeana, in contextul promovarii unui proiect de lege privind amnistia contributiei de asigurari de sanatate pentru anumite categorii de persoane fizice si in legatura cu neincasarea, de catre ANAF, a sumelor aferente deciziilor de impunere emise catre persoanele angajate, in mod fictiv, in cadrul Partidei Romilor Pro Europa".

De asemenea, DNA precizeaza ca "Madalin Voicu, in exercitarea obligatiilor ce deriva din calitatea de deputat, a depus declaratii de avere la Camera Deputatilor, fara a declara sumele de bani obtinute de la Asociatia Partida Romilor ?Pro Europa?, totalizand 300.682 lei ? venit brut si 217.300 lei venit net".

" Acesti bani proveneau din fondurile alocate derularii proiectelor europene despre care Madalin Voicu stia ca sunt deturnati", precizeaza DNA.

Ministrul Finantelor Publice, Anca Dragu, a cerut demisia lui Gelu Diaconu, si a vicepresedintelui ANAF, Mihai Gogancea-Vatasoiu, dupa ce acestia au fost pusi sub acuzare de  DNA, in dosarul deputatilor Madalin Voicu si Nicolae Paun.

?Fiscul este una dintre cele mai importante institutii din Romania, iar conducerea sa trebuie sa fie mai presus de orice suspiciune. In aceasta situatie, in care presedintele si vicepresedintele ANAF sunt pusi sub acuzare, este normal sa le cer demisia. Asupra integritatii conducerii ANAF nu trebuie sa existe nici o urma de indoiala. Le-am cerut demisia celor doi pentru ca, in pozitiile pe care le detin, nicio suspiciune nu este acceptabila din perspectiva integritatii pe care ANAF, ca institutie, o reclama. Activitatea institutiei se desfasoara normal si acesta este cel mai important lucru in acest moment. Avem in vedere mai multe variante pentru conducerea ANAF si urmeaza sa luam o decizie cat de curand posibil. ?, a spus ministrul Anca Dragu. 
Publicat de : ---
Data publicării: 11 Feb 2016 - 05:11
 

Link știre   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=52494&titlu=Ministrul_Finantelor_i_a_cerut_public_demisia_sefului_ANAF__Gelu_Diaconu__impreuna_cu_cea_a_unuia_dintre_vicepresedintii_sai__Mihai_Gogancea_Vatasoiu