Cei 552 de „ilegalisti” care organizeaza alegerile locale in Romania [1]

Foto: Catalin Cadan // Mediafax

Tweet 0 Comenteaza 0 Email Adresa de e-mail la care vrei sa primesti STIREA atunci cand se intampla Aboneaza-te

„Mai bine de 552 de primari au schimbat partidul

. Cea mai mare parte din primari au migrat catre PSD. Asadar, la alegerile din 2016 vor candida peste 500 de primari, 4.607 de consilieri locali si 184 de consilieri judeteni care nu si-au pierdut mandatele, desi CCR a invalidat „Ordonanta Dragnea” la inceputul lui 2015.(…) Practic, in 552 de circumscriptii alegerile locale vor fi organizate de ilegalisti – si, cu o probabilitate de 80%, castigate de acestia”, se arata in Raportul Expert Forum, publicat marti.

Probabil cel mai important moment in reconfigurarea scenei politice a fost OUG 55/2014, sustine Expert Forum, care precizeaza in raportul citat ca Fondul de Rezerva aflat la dispozitia Guvernului, majorat de 15 ori, in anul 2014, potrivit Curtii de Conturi, a fost folosit ca „instrument clientelar pentru a transfera bani ca primarii si consilii judetene.

/* (c)AdOcean 2003-2015, thinkdigital_ro.gandul.info.all site.640x160_adtext */ ado.slave('adoceanthinkdigitalroyapjknnpoo', {myMaster: 'gspR_wc1HDIbfbwQluvEf3MuEE6qPkMxR5RjiYToGJ7.f7' });

Potrivit sursei citate, alegerile locale sunt importante si in perspectiva alegerilor parlamentare din toamna, unde „masinaria electorala a partidelor mari se bazeaza mult pe alesii locali in functie”.

Expert Forum sustine ca organizarea alegerilor locale din iunie 2016, intr-un singur tur de scrutin, face ca innoirea clasei politice„asteaptata cu nerabdare” sa fie „cel mai putin probabila”, din 1990 si pana in prezent.

Fara modificarea legislatiei electorale votata in 2011, de PSD si PDL, pentru a permite alegerea primarilor intr-un singur tur de scrutin, „aproape 1/3 din cei aproximativ 3186 de primari alesi atunci ar fi castigat mandatul cu mari emotii, sau deloc, daca ar fi existat doua tururi de scrutin, intrucat au obtinut sub 50%+1 din voturi”.

"Motivele invocate au fost diverse, facandu-se apel la economii la bugetul de stat sau facilitarea organizarii alegerilor. Cu toate acestea, principalul efect pe care l-a avut aceasta modificare a fost sa ajute primarii in functie, care au deja la indemana intreaga administratie locala, sa obtina mai usor mandatele”, explica Expert Forum.

Potrivit sursei citate, argumentele in favoarea alegerilor in doua tururi nu tin de constitutionalitatea legii, ci de posibilitatea de a oferi o competitie adevarata la nivel local.

"Sistemul majoritar cu un tur de scrutin ar permite multora dintre primarii care fie au probleme cu legea (daca nu au interdictii), fie au migrat sa candideze si sa castige un loc, fara competitie serioasa. Daca am avea doua tururi, votul strategic in primul tur ar fi mult mai putin probabil, electorii avand astfel posibilitatea sa-si exprime preferinta reala, fara teama de a-si risipi inutil votul, iar cel strategic s-ar exercita abia in turul doi. Ca atare, ar fi si mai putin probabile rezultatele de tip 100% sau peste 60%”, in alegerile locale, arata Raportul Expert Forum.

Potrivit sursei citate, partidele politice nou infiintate sau mici, precum si candidatii independenti, „care nu sunt sustinuti de un aparat birocratic si de putere financiara, nu au sanse in acest tip de confruntare”, sustine Expert Forum, aratand ca „in 2012 au fost alesi doar 53 de independenti (iar independenta unora dintre ei e contestabila), adica 1.66% din numarul total de mandate”.

Raportul citat avertizeaza ca, in situatia de fata, modificarea legislatiei electorale privind finantarea partidelor si campaniilor, dar si legea partidelor politice si legea alegerilor locale „risca sa devina inutile, pentru ca accesul la functia de primar este drastic limitata pentru partidele mici, fara capital si sustinere centrala”.

Expert Formul precizeaza si ca sansele de reusita ale formatiunilor nou infiintate sau mici sunt reduse si de pragul electoral ridicat pentru consilieri (5%) si articolul 47 din Legea partidelor politice, care prevede ca partidele se desfiinteaza daca nu au candidati la doua alegeri consecutive in 75 de circumscriptii.

Raportul citat arata ca legea care a impus alegerile locale intr-un singur tur de scrutin „ nu este neconstitutionala in sine, ci reprezinta doar o manevra politica abuziva ce serveste partidele mari, care au astfel sanse mai bune sa obtina mandatul din primul tur, cu un scor de sub 50%+1 vot”, afirmand ca „marii invingatori ar fi PSD si UDMR”, in timp ce PNL „ar putea fi marele perdant al alegerilor intr-un singur tur, dupa migratia politica din 2014, acesta fiind probabil si motivul pentru care cere in ultimavreme alegeri in doua tururi de scrutin”.

Potrivit sursei citate, EFOR si societatea civila au cerut revenirea la alegerile locale in doua tururi, „inca de acum un an si ceva, pe vremea scandalului provocat de <<Ordonanta Dragnea>> pentru migratie politica, invalidata ulterior de CCR si niciodata pusa in ordine de Parlament”, afirmand ca „EFOR ramane consecvent revendicarilor prezentate presedintelui Johannis in noiembrie, la intrevederea cu societatea civila de la Cotroceni, revendicari intre care se numara si revenirea la doua tururi de scrutin in alegerile locale”.

Pe langa observatiile legate de efectele Ordonantei Dragnea si mentinerea alegerii primarilor intr-un singur tur de scrutin, raportul Expert Forum trece in revista si sutele de cazuri de alesi locali care au avut probleme legate de conflicte de interese, incompatibilitati sau au fost cercetati si trimisi in judecata pentru infractiuni de coruptie, potrivit sursi citate

Unii dintre primarii de municipiu care si-au pierdut mandatul si au fost condamnati la inchisoare pentru fapte de coruptie au fost primarii din Hunedoara, Craiova, Targoviste, Cluj Napoca, precum si fostul primar al Sectorului 6, edilii fiind condamnati la inchisoare cu executare.

Primarii municipiilor Constanta, Iasi, Mangalia, Buzau, Bacau, primarii sectoarelor 1, 5, 4 au fost fie arestati, fie trimisi in judecata, in vreme ce primarul general al Bucurestiului, Sorin Oprescu, este sub ancheta si control judiciar, reaminteste Expert Forum.

„Practic, in Capitala au fost decapitate de justitie in ultimii ani patru din cele sapte primarii existente (57%)!”, arata Raportul Expert Forum.

Pe listele ANI intre 2013-2015 s-au regasit si alti 34 de fosti primari, pentru care s-a constatat incompatibilitatea sau conflictul de interese.

"Alegatorii din Resita sau Ramnicu Valcea au avut ghinionul sa vada cate doi primari consecutivi arestati sau condamnati pentru coruptie. Nicusor Constantinescu, presedintele Consiliului Judetean Constanta a fost implicat in nu mai putin de cinci dosare, iar Constantin Nicolescu, presedintele CJ Arges, in doua", potrivit sursei citate.

Expert Forum sustine ca „pe langa primarii si presedintii de consilii judetene care au fost arestati, trimisi in judecata sau arestati in timpul mandatului 2012-2016, in ultimii patru ani pe lista mai figureaza si 48 de fosti primari si 4 presedinti CJ. Vasile Mihalachi (Vaslui/PSD), Constantin Ostaficiuc (Timis/PDL) si Alexandru Francisc Iosif Kiss (Bihor/UDMR) au fost trimisi in judecata, iar Constantin Nolescu (Arges/PSD) a fost condamnat”.

/* (c)AdOcean 2003-2015, thinkdigital_ro.gandul.info.all site.600x152_up_300x250_560x152_final art */ ado.slave('adoceanthinkdigitalrolaitgqdlpt', {myMaster: 'gspR_wc1HDIbfbwQluvEf3MuEE6qPkMxR5RjiYToGJ7.f7' }); Citeste si Dupa ce a gasit „o situatie neplacuta” la PSD Bucuresti, Dragnea l-a inlocuit pe Negoita cu Firea. „E principala optiune pentru Primarie” Citeste si „Legea defaimarii” scrisa de Dragnea, aprobata de deputatii juristi. PNL: „Se reglementeaza cenzura pe Facebook si e un pumn in gura dat ziaristilor” Citeste si Ce a inteles PSD din discursul lui Ciolos despre alegeri si care a fost nedumerirea PNL. „Sefii de post s-au transformat in agenti electorali”
Publicat de : ---
Data publicrii: 10 Feb 2016 - 05:10
 

Link tire   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=52456&titlu=Cei_552_de_ailegalistia_care_organizeaza_alegerile_locale_in_Romania