Cum au votat liberalii in 2015 legea alegerii primarilor intr-un singur tur, pe care vor sa o schimbe in 2016 [1]

Partidul National Liberal incearca prin toate mijloacele sa modifice legea alegerii primarilor, pentru revenirea la doua tururi de scrutin, la nici un an de la votarea ei in Parlament

. Ei vorbesc despre democratie si reprezentativitate, parca uitand ca tot ei au votat in majoritate covarsitoare legea in forma de azi. RomaniaTV.net reface istoricul controversatei legi.

Alegerea primarilor intr-un singur tur de scrutin are o istorie destul de intortocheata. Cu patru luni inainte de alegerile locale din vara, partidele parlamentare dau o adevarata batalie pentru modificarea sau mentinerea ei in forma actuala. Liberalii insista pentru alegerea primarilor in doua tururi si a presedintilor de consilii judetene prin vot direct si fac presiuni inclusiv asupra premierului Dacian Ciolos sa modifice legea prin ordonanta de urgenta.

Tabara opusa, formata din PSD, UNPR, ALDE, UDMR, insista pentru ramanerea legii in forma actuala. Argumente sunt si de o parte, si de alta. De la lipsa de reprezentativitate si legimitate a unui primar care poate fi ales intr-un singur tur cu voturile a 15% din alegatori, pana la recomandarile Comisiei de la Venetia privind termenele de modificare a legislatiei electorale cu mai putin de un an inainte de scrutin sau constitutionalitatea unei astfel de modificari.

Pana la transarea acestei probleme, sa privim putin inapoi si sa vedem care a fost parcursul legii si cum au contribuit actorii politici la forma actuala a legii.

Legea prin care primarii se aleg intr-un singur tur de scrutin a pornit, bineinteles, de la o comisie. In 2013 a fost constituita, prin hotarare a Parlamentului, Comisia comuna a Camerei Deputatilor si Senatului pentru elaborarea propunerilor legislative privind legile electorale, privind modificarea Legii partidelor politice si a Legii privind finantarea partidelor politice si a campaniilor electorale.

Comisia a fost formata din 15 membri, deputati si senatori: 6 de la PSD, 5 PNL, 1 UDMR, 1 PLC, 1 Minoritati, 1 neafiliat.

Rezultatul muncii comisiei este legea de astazi. Chiar in expunerea de motive a proiectului de lege introdus spre dezbatere in Parlament, se precizeaza ca “se instituie un nou cadru normativ in materie” si ca “principalele reglementari se refera la alegerea primarului intr-un singur tur, alegerea presedintelui consiliului judetean in mod indirect” etc. Expunerea de motive este semnata de 14 din cei 15 membri ai comisiei (lipseste semnatura neafiliatului).

Forma legii care a ajuns spre dezbatere si vot final la Camera Deputatilor prevede, la articolul 101, alin. 2, ca “Este declarat ales primar candidatul care a intrunit cel mai mare numar de voturi valabil exprimate” (primar ales intr-un singur tur de scrutin, castiga cel care obtine cele mai multe voturi, fara a avea nevoie de majoritate).

La Camera au urmat depunerea de amendamente si dezbaterile, care au avut loc pe baza raportului Comisiei din 5 mai, cand s-au propus si votat o serie de amendamente, inclusiv la articolul 101, alin. 2, insa au fost respinse toate. Iata formele propuse si respinse:

Art. 101, alin. 2: Este declarat ales primar si presedinte al consiliului judetean candidatul care a intrunit cel mai mare numar de voturi valabil exprimate.

Autor: Grup PP-DD

Amendament respins ca urmare a votului Comisiei

 

Art. 101, alin. 2: Este declarat ales primar candidatul care a intrunit cel mai mare numar de voturi valabil exprimate. Este declarat ales viceprimar candidatul clasat al II-lea, respectiv al III-lea (pentru municipiile resedinta de judet) ca numar de voturi valabil exprimate in turul de scrutin.

Autor: deputat PC Avram Constatin

Amendament respins ca urmare a votului Comisiei

 

Art. 101, alin. 2: Este declarat primar candidatul care a intrunit majoritatea voturilor valabil exprimate (varianta care presupune un al doile tur de scrutin - n.r.).

Autor: Grupul parlamentar PNL

Amendament respins ca urmare a votului Comisiei

Citeste si: Dacian Ciolos: Partidele trebuie sa-si asume dezbaterea pentru alegerea primarilor in doua tururi

PNL a incercat introducerea unor amendamente similare si in privinta alegerii directe si in doua tururi de scrutin a presedintilor de consilii judetene. Rezultatul a fost acelasi: respinse prin votul comisiei.

Pe 6 mai 2015 au avut loc dezbateri si votul final pe lege. Inainte de vot, PNL a incercat din nou votarea amendamentului pentru alegerea primarilor in doua tururi.

Liberalii se aratau multumiti de introducerea in lege a unor elemente care sa impiedice fraudele electorale, insa au insistat pentru reintroducerea votului in doua tururi la primari si presedintii de consilii judetene.

“Membrii comisiei au fost preocupati pe tot parcursul dezbaterii sa identifice acele articole si acele reglementari care sa urmareasca o transparenta maxima a actului electoral si, in acelasi timp, sa duca la diminuarea sau chiar la evitarea posibilitatii de fraude electorale. (...) Exista o umbra care s-a asezat pe acest raport si pe aceasta dezbatere in ceea ce priveste doua secvente importante ale actului normativ, si anume alegerea primarilor si alegerea presedintilor de consilii judetene. Aici, pozitia Partidului National Liberal, pe care eu am reprezentat-o si o reprezint si astazi, este in contradictie cu pozitia partidului de guvernamant, partidului aflat la guvernare, si cu rezultatul actului normativ care a fost adoptat prin votul majoritatii”, a declarat Ioan Oltean, membru al comisiei comune, potrivit stenogramei sedintei.

Ludovic Orban a reluat propunerea de a se reveni la alegerea primarilor in doua tururi.

“Evident ca propunem o serie de amendamente care vizeaza modificarea art. 101. Amendamentul esential, in functie de care vom sustine si celelalte modificari, daca va trece, este modificarea alin. (2) al art. 101. Propunerea noastra pentru acest alin. (2) al art. 101 este urmatoarea: Este declarat primar candidatul care a intrunit majoritatea voturilor valabil exprimate”, a declarat Orban.

In ciuda insistentei liderilor liberali, legea a fost votata in varianta initiala: primarii alesi intr-un singur tur de scrutin, castiga cel care obtine mai multe voturi, fara a avea nevoie de majoritate.

Surprinator este ca, in ciuda pozitiei exprimate de Eugen Nicolaescu si Ludovic Orban pentru primari alesi in doua tururi, deputatii liberali au votat in majoritate legea cu primarii alesi intr-un singur tur. Conform votului electronic, in sala au fost 318 deputati prezenti, dintre care 278 au votat pentru, 22 impotriva, 14 abtineri si 4 nu au votat.

Pe partide, situatia a stat astfel:

PSD: 160 prezenti, 160 voturi pentru

PNL: 80 prezenti, 54 voturi pentru, 14 impotriva, 9 abtineri si 3 nu au votat

Restul grupurilor - ND, UDMR, Minoritati, ALDE si Neafiliati – au votat in majoritate pentru.

Vezi AICI cum a votat fiecare deputat in parte

Printre liberalii care au votat impotriva se regasesc, alaturi de Eugen Nicolaescu si Ludovic Orban, cateva nume cunoscute (Canacheu Costica, Gheorghe Tinel, Nazare Alexandru, Preda Cezar-Florin, Stirbu Gigel-Sorinel, Tararache Mihai, Udriste Gheorghe), insa ramane clar ca cei mai multi liberali au votat inclusiv pentru alegerea primarilor intr-un singur tur.

In finalul sedintei, la ultima luare de cuvant, explicarea votului, din partea PNL a luat cuvantul deputatul Mihai Voicu (presedintele comisiei comune, care a votat pentru algerea primarilor intr-un tur). El a declarat ca, desi s-a dorit si revenirea la alegerea primarilor in doua tururi, evaluand intregul pachet legislativ, liberalii au decis ca este “un pas inainte” si ca “merita un vot pentru”.

“Grupul parlamentar al Partidului National Liberal a votat in favoarea tuturor celor trei proiecte de lege propuse spre a aprobare. Vreau sa subliniez inca o data ca ne pastram rezervele cu privire la modalitatea de alegere a primarilor. Preferinta noastra, optiunea noastra ar fi fost in continuare, asa cum am sustinut si la dezbaterile in plen, pentru alegerea primarilor in doua tururi de scrutin. Evaluand insa avantajele acestui proiect de lege, am constatat ca intregul pachet merita un vot pentru, pentru ca este un pas inainte fata de legislatia veche”, a declarat deputatul liberal Mihai Voicu pe 6 mai 2015, dupa vot.

Opinia este sustinuta si astazi. Deputatul liberal Gheorghe Tinel, care anul trecut a votat impotriva legii, a declarat pentru RomaniaTV.net ca "Am fi dat un semnal prost daca votam impotriva. Intre doua rele, am ales raul cel mai mic. Obtinuseram ce am dorit in chestiunea presedintilor de consilii judetene".

Luni, pe 8 februarie 2016, cand premierul Dacian Ciolos a fost invitat in Parlament pentru dezbateri pe marginea revenirii la alegerile in doua tururi pentru primari, Ludovic Orban l-a somat sa modifice prin instrumente guvernamentale legea pe care liberalii au votat-o cu larga majoritate. Pozitia premierului, sustinuta si cu alta ocazie, a ramas neschimbata: este treaba parlamentului sa legifereze in chestiunea alegerilor.


Publicat de : ---
Data publicrii: 10 Feb 2016 - 05:10
 

Link tire   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=52436&titlu=Cum_au_votat_liberalii_in_2015_legea_alegerii_primarilor_intr_un_singur_tur__pe_care_vor_sa_o_schimbe_in_2016