Tariceanu a anuntat ca nu va fi sesiune extraordinara pentru Legea darii in plata

     *  Deputatul Zamfir i-a solicitat lui Tariceanu sa convoace sesiune parlamentara extraordinara
     *  Debitorii: "O intarziere de 4-5 luni, care se prefigureaza la aceasta lege, este nepermisa"
     *  Gorghiu vrea o comisie alcatuita din Parlament, Guvern si reprezentantii sistemului bancar
       In timp ce debitorii asteapta sugrumati o gura de aer din partea politicienilor, aflam ca "nu sunt intrunite conditiile procedurale" pentru convocarea unei sesiuni parlamentare extraordinare

.
     Se pare, insa, ca nici nu se grabeste nimeni sa le intruneasca...
     La o saptamana dupa ce deputatul liberal Daniel Catalin Zamfir i-a solicitat in scris presedintelui Senatului, Calin Popescu Tariceanu, sa convoace o sesiune parlamentara extraordinara in vederea adoptarii Legii darii in plata, reprezentantii cabinetului Tariceanu ne-au spus ca seful Senatului nu a convocat nicio astfel de sesiune: "In acest moment nu este vorba despre vreo sesiune extraordinara. Cererea domnului deputat Zamfir (n.r. Daniel Catalin Zamfir, initiatorul Legii darii in plata) nu indeplineste conditiile procedurale. O sesiune parlamentara extraordinara pentru dezbaterea Legii darii in plata poate fi convocata doar de presedintele Romaniei, de Biroul Permanent al Senatului - iar la Biroul Permanent nu exista o astfel de solicitare - sau de o treime din deputati.
      De asemenea, daca se intrunesc cinci membri ai Biroului, pot cere o sesiune extraordinara si chiar si domnul presedinte Tariceanu poate solicita Biroul Permanent pentru o astfel de sesiune, dar nu exista nicio cerere de acest gen, nici din partea domnului Tariceanu, nici de la Biroului Permanent. Domnul presedinte (n.r. Calin Popescu Tariceanu) a spus, zilele trecute, ca intentioneaza sa discute cu liderii de grup pe aceasta tema".
     Ieri, Calin Popescu Tariceanu a declarat: "Eu am facut o tatonare la nivelul Biroului Permanent al Senatului pentru a vedea daca colegii considera ca este oportuna convocarea unei sesiuni extraordinare. Nu am primit raspunsuri pozitive in acest sens si, din acest motiv, astept reluarea sesiunii ordinare si sigur ca, la reluarea sesiunii ordinare, cererea de reexaminare va fi luata cu prioritate in consideratie".
     Se pare ca parlamentarii isi vor incepe anul electoral dupa vacanta.
     Saptamana trecuta, deputatul liberal Daniel Catalin Zamfir i-a solicitat, in scris, lui Calin Popescu Tariceanu sa convoace o sesiune parlamentara extraordinara, in vederea adoptarii reglementarilor care presupun stergerea intregii datorii odata cu cedarea locuintei puse garantie intr-un contract de credit.
     "Domnul Tariceanu poate convoca o sesiune parlamentara extraordinara. Totul depinde de vointa politica. Daca se va intruni, sesiunea se va desfasura pe comisii. Astfel, legea va fi dezbatuta in comisiile juridica si de buget din Senat, urmand sa fie aprobata in plenul Senatului, dupa care va fi reanalizata intr-o singura comisie din Camera Deputatilor", ne-a explicat domnul Zamfir.
     Deputatul ne-a precizat ca este dispus sa adauge in textul legislativ un criteriu care sa-i delimiteze clar pe cei care vor beneficia de aceasta lege.
     Daniel Catalin Zamfir ne-a mai spus ca aceasta este cea mai importanta problema semnalata de presedintele Klaus Iohannis, care a retrimis legea in Parlament, si ca ea poate fi rezolvata.
     Iohannis considera ca actele normative trebuie sa fie clare si lipsite de orice echivoc, doar astfel putand fi realizat scopul avut in vedere de legiuitor.
     In cadrul documentului prin care Klaus Iohannis motiveaza retrimiterea legii in Parlament se arata: "Principiul darii in plata (datio in solutum) este un principiu economic si juridic care induce partajarea riscurilor, in mod echitabil, intre creditor si debitor.
     Apreciem ca aplicarea acestui concept in legatura cu institutia creditului ipotecar este binevenita, insa trebuie sa aiba in vedere adaptarea institutiei darii in plata la specificul acestui tip de contract, care este unul pe termen lung, ceea ce ar asigura premisele unor raporturi de creditare bazate pe sustenabilitate in evaluarea valorilor economice.
     Asadar, darea in plata trebuie legiferata astfel incat sa preintampine sau sa diminueze hazardul moral in relatia dintre creditor si debitor, intr-un context contractual in care comportamentele economice ale acestora sa fie ghidate de principiul responsabilitatii in privinta drepturilor si obligatiilor lor legitime".
     Initiatorii legii apreciaza pozitia abordata de presedinte ca fiind una echilibrata. Atat Catalin Zamfir, cat si avocatul Gheorghe Piperea (co-initiatorul textului legislativ) evidentiaza ca fondul comunicarii este reprezentat de afirmatia sefului statului potrivit careia legea este buna si binevenita, in conditiile in care s-a pornit de la declaratii conform carora initiativa ar fi anticonstitutionala si antinationala, fiind in masura sa provoace un risc sistemic.
     Singurul aspect negativ este ca promulgarea legii va mai intarzia cateva luni, ne-au spus cei doi initiatori.
     Alina Gorghiu, co-presedintele PNL, a declarat, recent, ca luna aprilie a acestui an ar fi "un termen cat se poate de realist" pentru publicarea in Monitorul Oficial a Legii darii in plata si ca doreste infiintarea unei comisii care sa "coaguleze toti factorii decidenti: Parlamentul, prin reprezentanti ai tuturor partidelor politice, Guvernul si reprezentantii sistemului bancar".
     Ca reactie la afirmatiile doamnei Gorghiu, imprumutatii in franci elvetieni (CHF) subliniaza ca o intarziere de 4-5 luni, care se prefigureaza la aceasta lege, este nepermisa, "in conditiile in care in Romania executarile silite curg si cazurile de sinucidere din cauza ratelor bancare se inmultesc".
     Reprezentantii Grupului clientilor in CHF precizeaza: "Suntem extrem de surprinsi de afirmatia potrivit careia «reprezentantii sistemului bancar» sunt considerati «factori decidenti» intr-o problema care ii vizeaza direct. In mod evident, sistemul bancar nu are ce cauta in calitate de factor decident in aceasta problema, ci doar Parlamentul, Guvernul, Societatea in ansamblul sau.
     Daca totusi considerati ca sistemul bancar trebuie sa faca parte din aceasta comisie, atunci firesc ar fi ca, pentru echilibru, din aceasta comisie sa faca parte si reprezentanti ai consumatorilor, care se pare ca din nou nu au niciun cuvant de spus.
     Consideram ca este o grava eroare aceasta afirmatie venita din partea unui om politic si presedinte de partid care a fost votat de catre foarte multi cetateni, inclusiv de catre cetateni care sunt si imprumutati la banci.
     O solutie in aceasta problema trebuie sa tina cont de interesul cetatenilor si de interesul general al societatii, nu doar de interesul bancilor, care sunt companii cu actionariat privat".
     Debitorii solicita Parlamentului sa nu cedeze presiunilor bancherilor, sa ancheteze modul in care au fost acordate creditele "care i-au determinat pe reprezentantii BNR si ARB sa lupte cu atata inversunare impotriva Legii darii in plata", sa depolitizeze ANPC si sa-l treaca sub controlul propriu si, in masura in care aparatul legislativ o permite, sa demita conducerea BNR si sa verifice modul in care aceasta a supravegheat operatiunile de creditare de pe teritoriul Romaniei.
     Zilele trecute, clientii imprumutati in franci elvetieni (CHF) au transmis scrisori deputatilor, in care au solicitat analizarea si trimiterea spre promulgare a legii.
     Amintim ca Legea darii in plata a fost retrimisa in Parlament de seful statului, cu cateva zile inainte de Craciun si, implicit, de intrarea in vacanta a parlamentarilor, care se intorc la inceputul lunii februarie.
     Legea darii in plata a produs un adevarat razboi intre sistemul bancar (inclusiv BNR), pe de o parte, si initiatori si consumatori, pe de alta parte.
     Adversarii s-au acuzat reciproc, ajungandu-se la amenintarea cu DNA-ul si la dezvaluirea unor credite pe care le au diversi reprezentanti ai ambelor parti.   
Publicat de : ---
Data publicării: 12 Ian 2016 - 06:24
 

Link știre