Andrei Chiliman, acuzat ca a autorizat demolarea unor anexe ale Palatului Stirbei din Capitala [1]

--> Tweet 0 Comenteaza 0 Email Adresa de e-mail la care vrei sa primesti STIREA atunci cand se intampla Aboneaza-te

Andrei Chiliman, primar al Sectorului 1 la data faptelor, este urmarit penal pentru abuz in serviciu, daca functionarul public a obtinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, in forma continuata si complicitate la distrugere, arata Directia Nationala Anticoruptie (DNA), marti, intr-un comunicat de presa

.

Potrivit procurorilor, suspectul Andrei Ioan Chiliman, in calitate de primar si cu incalcarea dispozitiilor Legii administratiei publice locale si Regulamentului de organizare si functionare a Primariei Sectorului 1, a ajutat "o persoana interesata sa distruga, in perioada 3 aprilie -19 decembrie 2008, prin folosirea de utilaje grele, constructiile monument istoric, anexe ale Palatului Stirbei, situat in centrul municipiului Bucuresti (Calea Victoriei)".

"Concret, intre constructiile distruse se afla pivnita Palatului Stirbei, imprejmuirile si remiza (aripa de nord), repertoriate ca monumente istorice, precum si toate vestigiile care se regaseau in subteran, pentru care nu s-a obtinut niciun aviz sau autorizatie de descarcare de sarcina arheologica. Actiunea de demolare a pus in pericol bunul imobil Palat Stirbei (monument istoric) si vestigiile subterane care, astfel, au fost si ele distruse", au scris procurorii in ordonanta de efectuare a urmaririi penale.

Anchetatorii sustin ca Andrei Chiliman a semnat, cunoscand ca Primaria Sectorului 1 nu era autoritatea competenta si ca actul incalca dispozitiile legale, certificatul de urbanism si autorizatia pentru desfiintarea constructiilor.

"Documentele au fost emise in conditiile in care, din Ordinul nr. 2534/17.09.2007 al Ministrului Culturii si Cultelor, publicat in Monitorul Oficial nr. 671/01.10.2007, reiese faptul ca s-a declasat din categoria imobilelor istorice de clasa A un singur imobil - cladire (la singular) nu si anexele de pe Calea Victoriei", au precizat procurorii.

Andrei Chiliman a fost marti la DNA pentru a i se aduce la cunstinta acuzatiile si calitatea de suspect in acest nou dosar.

DNA a precizat ca in aceasta cauza se efectueaza cercetari si fata de alte persoane.

Palatul Stirbei a fost cumparat de omul de afaceri Ovidiu Popescu in anul 2005, iar costul investitiei s-a ridicat la aproximativ 11 milioane de euro. Procesul de avizare a proiectului a inceput in 2008 si a trecut prin mai multe etape, potrivit site-ului palatul-stirbei.ro.

Intr-un alt dosar instrumentat de DNA Ploiesti, Andrei Chiliman este cercetat pentru fapte de coruptie, alaturi de consiliera personala a acestuia, Ioana Costescu, fostul trezorier al PNL Vlad Moisescu si consilierul local al Sectorului 1 Ion Brad, pentru atribuirea preferentiala de lucrari unor firme de la care acestia ar fi primit "comisioane" de 10% din valoarea contractelor incheiate.

Vlad Moisescu si Ioana Costescu sunt acuzati de constituire a unui grup infractional organizat si trafic de influenta, iar Andrei Chiliman si Ion Brad, de constituire a unui grup infractional organizat si complicitate la trafic de influenta. Chiliman si ceilalti trei inculpati sunt cercetati in dosarul in care sunt acuzati, printre altii, Iulian Hertanu, cumnatul fostului premier Victor Ponta, deputatul Sebastian Ghita, deputatul PSD Vlad Cosma, tatal acestuia, presedintele Consiliului Judetean Prahova, Mircea Cosma, si directorul de productie al Hidro Prahova, Virgiliu Iuliu Roman.

Procurorii DNA sustin ca Vlad Moisescu ar fi constituit un grup infractional inca din 2004, din care au facut parte Ioana Costescu, Andrei Chiliman si Ion Brad, urmarind "comiterea unor fapte de coruptie care sa genereze obtinerea unor comisioane cuprinse intre 10 si 15% din valoarea lucrarilor atribuite pe criterii clientelare de la agentii economici favorizati in castigarea procedurilor de achizitie publica si pe parcursul derularii contractelor incheiate cu Primaria Sectorului 1".

Banii primiti de la reprezentantii firmelor carora li se atribuiau preferential contractele ar fi fost impartiti, 30% ajungand la primarul Chiliman, cate 15% la Moisescu, Costescu si Brad, 10% la PNL Sector 1, iar diferenta de 15% ar fi fost folosita pentru diverse cheltuieli legate de remunerarea suplimentara a functionarilor care au sprijinit, in diferite modalitati, la derularea activitatilor ilicite, se arata in documente ale anchetatorilor.

Grupul infractional ar fi obtinut de la reprezentantii firmelor Romair Consulting si Straco, care au primit contracte privind reabilitarea termica a blocurilor de locuinte din Sectorul 1, dar si lucrari de asfaltare a unor strazi, sumele de 300.000 de lei, respectiv 38.481.488 de lei, reprezentand un procent de 10% din platile facute de Primaria Sectorului 1, in baza contractelor incheiate, au precizat procurorii.

Intr-un alt dosar, Andrei Chiliman a fost trimis in judecata, in octombrie, de catre procurorii Parchetului Judecatoriei Sector 1, care il acuza de abuz in serviciu in legatura cu acordarea ilegala a unei autorizatii pentru o terasa, fara a exista acordul unora dintre vecinii "direct afectati si cunoscand opozitia ferma si explicita a acestora pentru eliberarea autorizatiei".

In acelasi dosar, aflat la Judecatoria Sectorului 1, sunt judecati directorul executiv al Directiei Utilitati Publice din primarie, Petrica Marius Ionescu, si Georgiana Constantina Derdene, sef serviciu in cadrul Serviciului Utilitati Publice, si ei fiind acuzati tot de abuz in serviciu.

Citeste si Primarul Chiliman, urmarit PENAL intr-un nou dosar. Anuntul a fost facut de Nicusor Dan
Publicat de : ---
Data publicării: 23 Dec 2015 - 05:06
 

Link știre   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=51563&titlu=Andrei_Chiliman__acuzat_ca_a_autorizat_demolarea_unor_anexe_ale_Palatului_Stirbei_din_Capitala