CODUL MUNCII. Proiect care vizeaza durata timpului de munca si repausul saptamanal, depus la Senat [1]

Mai multi deputati PNL au depus un proiect de lege de modificare a Codului Muncii,  care vizeaza durata normala a timpului de munca si repausul saptamanal, pentru angajatii care lucreaza in schimburi

.

CODUL MUNCII. Proiect care vizeaza durata timpului de munca si repausul saptamanal, depus la Senat Documente atasate: Proiectul de lege Expunerea de motive

Proiectul a fost depus la Senat si urmeaza sa intre in dezbaterea comisiilor.  nitiatorii explica, in expunerea de motive, ca proiectul de lege vine sa clarifice o situatie de care se lovesc companiile care folosesc munca in schimburi.

"Precizarile si modificarile de nuanta duc la eliminarea oriecarei posibilitati de interpretare, uneori personala a legii. Practica ne demonstreaza ca durata normala a timpului de munca (40 de ore pe saptamana) nu se implinesc pentru toate schimburile la ora 24 a zilei de vineri, de exemplu, personalul care lucreaza in regim 12 din 24 si intra in program vineri la ora 19.00, iese din schimb sambata, la ora 7.00, intrand in schimb luni la ora 19.00, cumuland o perioada de repaus compacta si consecutiva de 60 de ore, deci peste cele 8 ore impuse de articolul 137(1). Cu toate acestea, inspectorii ITM solicita in aceasta situatie aplicarea art. 137 (3) respectiv acordarea unui spor la salariu considerandu-se ca s-au efectuat ore suplimentare", se arata in expunerea de motive.

Mai exact, proietcul de lege prevede ca "Durata normala a timpului de munca poate fi prelungita peste 40 de ore pe saptamana, cu conditia ca media orelor de munca calculate pe o perioada de referinta de 4 luni calendaristice, sa nu depaseasca 40 de ore pe saptamana."

"Repausul saptamanal este de 48 de ore consecutive, de regula si preponderent, sambata si duminica. Se considera repaus saptamanal orice perioada de timp compacta de 48 de ore consecutive, de la ora incetarii programului de lucru in saptamana curenta pana la ora inceperii programului de lucru in saptamana urmatoare, repausul saptamanal, in aceste situatii, urmand sa fie stabilit pentru diferite categorii de salariati prin regulamentul de ordine interioara, contractul colectiv de munca sau fisa postului", mai stabileste proiectul.

Totodata, initiatorii propun ca "in cazul in care repausul saptamanal nu poate fi acordat preponderent sambata si duminica deoarece ar prejudicia  interesul public sau defasurarea normala a activitatii, repausul saptamanal poate fi acordat si in alte zile stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern".


Publicat de : ---
Data publicării: 18 Dec 2015 - 05:58
 

Link știre   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=51448&titlu=CODUL_MUNCII__Proiect_care_vizeaza_durata_timpului_de_munca_si_repausul_saptamanal__depus_la_Senat