Constantin Adascalitei demisioneaza din Parlament si acuza ANI de presiuni si abuzuri [1]

ANI a solicitat, inca din luna mai, Camerei Deputatilor revocarea din functie a deputatului Constantin Adascalitei, dupa ce instanta suprema a decis definitiv ca acesta a fost in incompatibilitate in perioada in care a avut functia de consilier local in Consiliul Local Iasi

.

Constantin Adascalitei si-a depus demisia din Parlament, avand in vedere ca plenul Camerei Deputatilor nu a luat nicio decizie in privinta solicitarilor ANI, subiectul fiind tergiversat.

"Urmare a abuzurilor repetate efectuate de ANI ce duce in eroare Biroul Permanent al Camerei Deputatilor, precum si a presiunilor exercitate asupra mea, imi depun demisia din functia de deputat incepand cu data de 1 februarie 2016", se arata in demisia depusa de Adascalitei in Parlament.

Adascalitei ar fi trebuit sa isi piarda mandatul inca din luna octombrie, cand cazul sau a fost discutat in Comisia juridica, insa deputatii au amanat luarea unei decizii. La acea vreme, ANI a precizat ca decizia Comisiei juridice a Camerei Deputatilor de a nu il revoca din functie pe deputatul Constantin Adascalitiei reprezinta neaplicarea unei decizii definitive a instantei si submineaza increderea cetatenilor in sistemul de justitie si in statul de drept.

"Agentia Nationala de Integritate precizeaza faptul ca decizia Comisiei Juridice din Camera Deputatilor de a nu dispune sanctiunea disciplinara de revocare din functie in cazul deputatului Adascalitei Constantin (fost consilier judetean - CJ Iasi) reprezinta neaplicarea unei decizii definitive si irevocabile emisa de instanta de judecata si genereaza consecinte deosebit de grave, subminand, totodata, increderea cetatenilor in sistemul de justitie si in statul de drept", se arata intr-un comunicat al Agentiei Nationale de Integritate (ANI).

Totodata, ANI a mentionat ca au trecut mai bine de sase luni de la decizia instantei supreme prin care s-a respins recursul lui Constantin Adascalitei impotriva sentintei Curtii de Apel Iasi, cu consecinta mentinerii ca legal si temeinic a raportului de evaluare emis de ANI cu privire la starea de incompatibilitate a deputatului iesean.

ANI a aratat ca problema aplicarii sanctiunilor disciplinare in cazul rapoartelor de incompatibilitate ramase definitive si irevocabile, ce vizeaza membri ai Parlamentului, a fost des invocata si in rapoartele MCV.

„Aplicarea de catre Parlament a deciziilor ANI (si anume a celor care au fost confirmate in instanta) este in continuare inegala, in ciuda sperantei ca reformele vor spori gradul de aplicare automata a acestora. Intr-un caz emblematic, solutia n-a fost gasita decat dupa ce senatorul in cauza si-a dat demisia. Intr-un alt caz, Camerei Deputatilor i-au trebuit mai multe luni sa ia o decizie, in pofida argumentelor conform carora normele in vigoare fac ca respectarea unei hotarari judecatoresti definitive sa se faca acum in mod automat”, se arata in Raportul Comisiei Europene privind progresele inregistrate de Romania pe Mecanismul de Cooperare si Verificare (MCV) din data de 28 ianuarie 2015.

Comisia juridica a Camerei Deputatilor nu a luat, in octombrie, o decizie cu privire la solicitarea ANI de incetare a mandatului lui Constantin Adascalitei, declarat definitiv incompatibil, si a solicitat Biroului Permanent sa ceara Agentiei de Integritate date suplimentare cu privire la situatia acestuia.

Ministrul delegat pentru relatia cu Parlamentul de la acea vreme, Eugen Nicolicea, a sustinut, in timpul dezbaterilor din cadrul Comisiei, ca solicitarea ANI nu prevede cu ce functie a fost incompatibil deputatul si in ce perioada, astfel incat nu se poate lua in acest moment o decizie. Mai mult, Nicolicea sustine ca mandatul nu ii poate inceta in cazul in care deputatul nu s-a aflat in stare de incompatibilitate in actuala functie. Aceste argumente au fost insusite de catre deputatii juristi, care au solicitat informatii suplimentare cu privire la situatia lui Adascalitei de la Agentia Nationala de Integritate.

ANI a solicitat, inca din luna mai, Camerei Deputatilor revocarea din functie a deputatului Constantin Adascalitei, dupa ce instanta suprema a decis definitiv ca acesta a fost in incompatibilitate in perioada in care a avut functia de consilier local in Consiliul Local Iasi.

Solicitarea a fost transmisa conducerii Camerei Deputatilor, impreuna cu raportul de evaluare a starii de incompatibilitate in cazul deputatului Constantin Adascalitei, ramas definitiv si irevocabil prin decizia Inaltei Curti de Casatie si Justitie, in vederea aplicarii sanctiunii disciplinare de revocare din functie, respectiv pentru constatarea interdictiei exercitarii unei functii sau demnitati publice pe o perioada de trei ani, se arata intr-un comunicat de presa al ANI transmis miercuri agentiei MEDIAFAX.

Inalta Curte de Casatie si Justitie a respins, in 23 martie, recursul lui Constantin Adascalitei impotriva sentintei din 2012 a Curtii de Apel Iasi, privind mentinerea ca legal si temeinic a raportului de evaluare emis de Agentia Nationala de Integritate cu privire la starea de incompatibilitate a lui Adascalitei.

Agentia Nationala de Integritate a constatat, in 15 iunie 2012, ca Adascalitei, consilier judetean la Consiliul Judetean Iasi la data finalizarii raportului de evaluare, a incalcat regimul juridic al incompatibilitatilor, intrucat firma la care acesta era asociat, SC Olimpic 2000 SRL, a incheiat, in martie 2009, un contract in cuantum de 3.354 de lei cu SC Lucrari Drumuri si Poduri SA, societate comerciala al carei unic actionar era CJ Iasi, incalcand, astfel, prevederile articolului 90 din Legea 161/2003.

Potrivit articolului 25, alineatul 3 din Legea 176/2010, fapta persoanei cu privire la care s-a constatat starea de incompatibilitate constituie temei pentru eliberarea din functie. Persoana eliberata sau destituita din functie sau fata de care s-a constatat existenta starii de incompatibilitate este decazuta din dreptul de a mai exercita o functie sau o demnitate publica, cu exceptia celor electorale, pe o perioada de trei ani de la data eliberarii, destituirii din functia ori demnitatea publica respectiv, sau a incetarii de drept a mandatului.

Constantin Adascalitei (PSD) este la primul mandat de deputat, el fiind ales in 2012, intr-un colegiu din Iasi. Anterior, Adascalitei a fost vicepresedinte al Consiliului Judetean Iasi (2008-2012), viceprimar al municipiului Iasi (2004-2008) si consilier municipal (2000-2004). Deputatul a detinut, in perioada 2002-2012, functia de vicepresedinte al PSD - filiala Iasi.


Publicat de : ---
Data publicrii: 17 Dec 2015 - 05:28
 

Link tire   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=51392&titlu=Constantin_Adascalitei_demisioneaza_din_Parlament_si_acuza_ANI_de_presiuni_si_abuzuri