Peste 2.000 de ciobani s-au infuriat la Parlament, pentru o lege veche de 10 ani. Reactia Guvernului [1]

--> Tweet 0 Comenteaza 0 Email Adresa de e-mail la care vrei sa primesti STIREA atunci cand se intampla Aboneaza-te

Peste 2

.000 de ciobani s-au strans in Parcul Izvor, in fata Palatului Parlamentului, incepand cu ora 9.00. Ei au venit imbracati in cojoace traditionale si au adus cu ei clopote, talangi si ciomege. Ei au plecat ulterior, strangandu-se pe latura opusa a Casei Poporului, intrand in curtea Senatului dupa o imbranceala cu jandarmii.

UPDATE 16.15 Guvernul nu va initia o ordonanta de urgenta pentru a elimina din legea vanatorii prevederile care ii nemultumesc pe ciobani, invocand motivul ca aceasta lege este organica, initiata de Parlament, si ca Guvernul nu ar putea sa o modifice prin OUG. Acest lucru este fals. De altfel, presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, i-a solicitat acest lucru prim-ministrului Dacian Ciolos, a anuntat Dan Suciu, purtatorul de cuvant al Guvernului.

„In cel mai scurt timp, Guvernul va veni cu o solutie tehnica si legala, care sa rezolve problema”, a declarat Dan Suciu.

Suciu a precizat ca reprezentantii ciobanilor vor discuta cu secretarii de stat din ministerele implicate, pentru ca ministrii de resort sunt plecati din tara.

In jurul orei 12.30, ciobanii s-au imbrancit cu jandarmii si au patruns in curtea Palatului Parlamentului. Jandarmii au intervenit, ei aducand in sprijin si echipaje calare.

A iesit sa discute cu ciobanii senatoarea PSD Cristiana Anghel, care a incercat sa le arate o hartie pentru a le arata ca a vrut sa respinga amendamentele la legea vanatorii. Cineva din multime i-a rupt hartia, iar Anghel a izbucnit: „Esti prost!”. Ciobanii s-au enervat si mai rau.

„Eu nu am votat legea. Uita-te pe internet!”, le-a mai spus Cristiana Anghel ciobanilor.

De asemenea, la discutii au iesit si liberalii Ludovic Orban si Toader Paleologu.

Conform senatoarei Cristiana Anghel, se discuta acum la Senat modificarea legii. Reprezentantii crescatorilor de animale si ciobanilor au fost invitati la Comisia de Agricultura din Camera Deputatilor, pentru a discuta despre legea care ii nemultumeste.

Potrivit federatiei sindicale Agrostar, una dintre organizatoarele protestului, ciobanii protesteaza fata de „prevederile din Legea vanatorii, care incalca grav dreptul la proprietate, interzic infiintarea, intretinerea sau recoltarea culturilor agricole, fara asigurarea protectiei faunei de interes cinegetice si limiteaza numarul de caini pe care crescatorul de animale il poate detine”.

Principalele nemultumiri ale ciobanilor vizeaza deci limitarea numarului de caini la stana si interdictia la pasunat in perioada 6 decembrie-24 aprilie, pentru protejarea fondului cinegetic. Aceste prevederi sunt insa in vigoare din anul 2006 - cea cu cainii, respectiv din vara lui 2015 - cea cu pasunatul.

Inca de acum aproape 10 ani, Legea vanatorii si protectiei fondului cinegetic 407/2006 prevede la articolul 23, litera k, ca se interzice: „permiterea insotirii turmelor si cirezilor de catre caini insotitori al caror numar este mai mare de 3 in zona de munte, de 2 in zona de deal si de 1 la campie. In acest numar se includ si cainii care asigura paza stanei”.

De altfel, exact aceeasi prevedere se gaseste si in legea 103/1996, deci veche de 20 de ani, la articolul 24, litera g).

Printr-o lege care a modificat-o pe cea din 2006, in luna iulie 2015 s-a introdus si prevederea legata de pasunat, la acelasi articol: „c) pasunatul animalelor domestice in terenul agricol intre 6 decembrie si 24 aprilie”.

Ciobanii au decis insa sa protesteze abia acum fata de aceste prevederi legale care le limiteaza activitatile si drepturile.

Cioban: „Ei au cate 4-5 caini cand vin la vanatoare parlamentarii, in masina, cu puf imbracati”

„Ne mananca lupii, ursii prin padure. Ei au cate 4-5 caini cand vin la vanatoare parlamentarii, in masina, cu puf imbracati. Si noi n-avem voie sa ne pazim oile? La munte sunt ursi, sunt lupi, mergi cu 300 de oi si vii cu 50. Tin cati caini vreau, ca eu le dau de mancare. Ce va face cainii aia la voi, la parlamentari? Ce le dauneaza? Dar ei cand vin cu jeep-urile, cu 5-6 caini si ne inconjoara pe-acolo pasunile, au voie”, spune un cioban din localitatea Decebal, Satu Mare.

El spune ca are 300 de oi si 30 de hectare de pamant.

Protestul a fost organizat de mai multe asociatii de crescatori de animale din Romania, in special de catre Agrostar si Asociatia crescatorilor si exportatorilor de bovine, ovine, porcine din Romania. Potrivit organizatorilor, la manifestatie ar fi urmat sa participe 3.000 de persoane.

Presedintele Klaus Iohannis a promulgat recent modificarile la legea vanatorii, insa printre acestea nu se numara si cele invocate de ciobanii nemultumiti, ele fiind deja in vigoare.

Citeste si Cati bani vor primi membrii Parlamentului pentru transport Citeste si Instructori auto, perchezitionati intr-un dosar privind permise obtinute fraudulos Citeste si Un colonel detasat la Guvern, retinut pentru o spaga de 30.000 de euro intr-un dosar privind o licitatie RA-APPS
Publicat de : ---
Data publicrii: 16 Dec 2015 - 05:37
 

Link tire   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=51372&titlu=Peste_2_000_de_ciobani_s_au_infuriat_la_Parlament__pentru_o_lege_veche_de_10_ani__Reactia_Guvernului