Curtea Parlamentului, luata cu asalt de ciobani

     *  Guvernul sustine ca nu poate sa modifice, prin OUG, actul legislativ care limiteaza numarul de caini de la o stana
     *  Cioban din Mures: "Venim cu 100 de autocare in Bucuresti daca nu se revoca legea asta"
       Cateva mii de ciobani din tara au venit ieri in Capitala sa protesteze fata de Legea vanatorii, actul legislativ care, printre altele, limiteaza numarul de caini de la o stana (un caine la ses, doi la deal si trei caini pentru turmele de la munte)

.
     Traficul pe mai multe artere din centrul Bucurestiului (precum Calea 13 Septembrie, Splaiul Independentei sau Bulevardul Libertatii) a fost ingreunat sau complet blocat pentru cateva ore in jurul pranzului. Manifestatia organizata de mai multe asociatii de crescatori de animale a inceput cu incidente, dupa ce protestatarii au forta poarta Palatului Parlamentului si au reusit sa patrunda in curte pe la intrarea dinspre Senat.
     Ciobanii s-au aratat foarte nemultumiti ca nu au fost consultati inainte ca legea sa fie adoptata, spunand ca nu vor renunta la proteste pana cand autoritatile nu vor lua masuri. Un cioban venit din judetul Mures ne-a spus ca, daca autoritatile nu iau masuri, protestele vor continua, iar manifestatiile vor fi si mai ample.
     "Noi am venit cu patru autocare din judetul Mures. Daca nu se revoca legea asta o sa venim si mai multi. Sunt 100 de autocare pregatite", ne-a spus acesta.
     Ciobanii au fost revoltati si de articolul din lege care le interzice sa iasa cu oile la pasunat pe perioada iernii. "Nu se poate asa ceva! Venim cu oile la Bucuresti ca n-avem ce face cu ele", a spus unul dintre crescatorii de ovine prezenti la protestul de ieri.
     Reprezentantii crescatorilor de animale au spus ca intrarea in vigoare a Legii 149/2015, care modifica Legea vanatorii si a protectiei fondului cinegetic 407/2006, prejudiciaza in mod abuziv crescatorii de rumegatoare din Romania, dreptul la asociere al vanatorilor si ingradeste dreptul la proprietate.
     * Ordonanta de urgenta pentru calmarea ciobanilor
     Autoritatile au incercat sa mai linisteasca spiritele si cativa reprezentanti ai protestatarilor au fost invitati la Comisia pentru agricultura a Camerei Deputatilor, care s-a intrunit pentru a discuta despre nemultumirile acestora, respectiv noile modificari ale Legii vanatorii, dupa care sa propuna o serie de modificari catre Ministerul Mediului.
     Presedintele Comisiei, Nini Sapunaru, a prezentat ideea modificarii legii printr-o ordonanta de urgenta, modificarile urmand sa fie dezbatute de un grup de lucru constituit in acest scop.
     "Nu am avut cum sa vorbesc cu ministrul Agriculturii, dar au luat legatura secretarii de stat cu domnul Achim Irimescu si a spus ca este de acord, de principiu, sa formeze acest grup de lucru si incepand de azi (n.r. ieri) sa lucreze pana vineri sau luni, pentru a putea emite ordonanta de urgenta.
     (...). Daca sunt doua-trei articole care deranjeaza acut, in aceasta perioada, le rezolvam acum repede, restul de articole pe care le acuza avem timp sa le discutam in comisii si sa vorbim", a spus domnul Sapunaru.
     Totodata, fostul ministru Daniel Constantin a declarat ca ministrii Agriculturii si Mediului si-au dat acordul pentru discutarea ordonantei de urgenta si ca aceasta ar putea fi aprobata pana luni, dupa obtinerea avizelor de la cele doua ministere implicate.
     Protestatarii din curtea Casei Poporului au cerut semnarea unui protocol prin care Ministerul Agriculturii si cel al Mediului se obliga sa lucreze pe OUG, in caz contrar amenintand ca nu vor parasi zona Palatului Parlamentului.
     In schimb, purtatorul de cuvant al Guvernului, Dan Suciu, a spus ca Executivul nu poate modifica printr-o ordonanta de urgenta o lege initiata si trecuta prin Parlament.
     "Pe acest proiect de lege nu se poate emite o ordonanta de urgenta. O modificare punctuala pe cele doua articole nu poate avea loc in scurt timp. Putem gasi o alta formula care sa cuprinda revendicarile crescatorilor de animale", a declarat Dan Suciu, subliniind ca trebuie gasita o solutie tehnica si legala, solicitata de crescatorii de animale.
     "Presedintele Senatului, domnul Tariceanu, l-a sunat pe premierul Ciolos, informandu-l in legatura cu discutiile care au avut loc si cu solicitarile oierilor. E vorba de modificari la legea care reglementeaza activitatea dansilor. Domnul Tariceanu a cerut modificari prin ordonanta de urgenta. Premierul a comunicat ca o modificare simpla, printr-o ordonanta de urgenta, nu poate avea loc deoarece este vorba de o lege pe care a initiat-o Parlamentul si, in consecinta, Guvernul nu poate face modificari de urgenta pe aceste legi care au intrat in vigoare pe aceasta cale", a explicat Suciu, intr-o declaratie de presa la Palatul Victoria.
     In plus, ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, a declarat, aseara, ca Legea vanatorii nu poate fi modificata printr-o ordonanta de urgenta, insa o varianta rapida si "la indemana" ar fi emiterea unei ordonante de suspendare a efectelor acestui act normativ care a starnit nemultumirea oierilor.
     Intr-o interventie telefonica la o televiziune, ministrul Irimescu a aratat ca legea nu se poate modifica prin OUG decat ulterior, punctual, cu un proiect de lege.
     "Pentru a actiona rapid, singura varianta la indemana este o ordonanta de suspendare a efectelor legii - si aceasta cu semne de intrebare, dar speram sa scapam de ele. (...) Foarte important in acest moment este sa suspendam aplicarea pe cele trei puncte sensibile sesizate de oieri", a declarat ministrul Agriculturii.
     * PNL vrea modificarea Legii vanatorii
     Partidul National Liberal a anuntat ieri ca vrea sa depuna, in luna ianuarie, un proiect de modificare a Legii vanatorii, urmand ca, pana atunci, un grup de lucru sa aiba consultari cu societatea civila si celelalte grupuri parlamentare, potrivit liderului deputatilor PNL, Eugen Nicolaescu.
     "Vom constitui in perioada urmatoare un grup de lucru care sa discute cu componentele societatii, cu alte grupuri parlamentare, astfel incat, in ianuarie, sa avem un proiect de lege care sa modifice actuala Lege a vanatorii, astfel incat sa putem sa corectam forma actuala a legii si sa intram in normalitate", a spus, ieri, Eugen Nicolaescu. 

 link: Ciobani, nu Colectiv!
 
Publicat de : ---
Data publicării: 16 Dec 2015 - 05:37
 

Link știre