Elena Udrea: Imi asum o parte din vina pentru noile coduri penale [1]

Elena Udrea a fost prezenta, luni, la Inalta Curte de Casatie si Justitie unde s-a judecat plangerea acesteia fata de controlul judiciar pe cautiune dispus de DNA, in dosarul in care deputatul este acuzata ca ar fi finantat in campania electorala din 2012 a PDL cu bani primiti de la Bogdan Buzaianu

.

La iesirea din sala de judecata Elena Udrea a aratat ca isi asuma o parte din vina pentru modul in care au fost concepute noile coduri penale, aratand ca pana la acest moment Curtea Constitutionala a Romaniei a dat aproximativ 30 de decizii de neconstitutionalitate a unor articole.

"Ma refer la un adevar deja demonstrat si anume ca cele doua coduri, Codul penal si de Procedura Penala, intrate in vigoare in 2014, deja au fost in nenumarate situatii declarate neconstitutionale, respectiv prevederile lor de catre Curtea Constitutionala. In peste 30 de situatii s-a constatat ca prevederile acestor coduri sunt neconstitutionale, iar eu mi-am asumat o parte din vina, ca membru al Guvernului care a initiat aceste coduri; ca membru al Parlamentului, care apoi a votat ulterior ordonanta in Parlament, legea de aprobare a ordonantei in Parlament, si mi-am exprimat speranta ca totusi Inalta Curte si Curtea Constitutionala vor corecta aceste greseli pe care noi politicienii, Parlamentul, le-am facut", a declarat Udrea.

Citeste si: Elena Udrea isi achita cautiunea. Avocat: Una dintre firmele in care e asociata a depus o garantie care acopera suma

Aceasta a mentionat ca, luni, la termenul la care s-a judecat plangerea fata de controlul judiciar pe cautiune avocatul sau a invocat o exceptie de neconstitutionalitate.

Intrebata de jurnalisti despre ce exceptie este vorba, Elena Udrea a precizat: "Spre exemplu in ceea ce priveste cautiunea, daca ati constatat, este diferit cuantumul, adica Parchetul pune cautiuni si pune cautiuni foarte mari, in timp ce instantele de judecata fie nu pun cautiuni, fie pun cautiuni foarte mici. Nu exista un criteriu la care sa te poti raporta in ceea ce priveste cuantumul maxim al cautiunii. Legea spune ca nu se poate sa fie mai mica de 1000 de lei, dar nu spune cat de mare poate sa fie. La fel de bine se pot pune si 50 de milioane de lei, spre exemplu. Deci este impredictibila aceasta prevedere din codul de procedura si ca urmare acesta este motivul pentru care s-a ridicat exceptie de neconstitutionalitate".

Elena Udrea a fost pusa, in 30 octombrie, sub control judicar pe cautiune, stabilita la cinci milioane de lei, in dosarul in care este acuzata ca ar fi primit cinci milioane de dolari de la Bogdan Buzaianu, pentru ca firma acestuia sa aiba asigurata continuarea derularii unui contract incheiat cu Hidroelectrica, iar cu acesti bani ar fi finantat campania electorala din 2012 a PDL. Camera Deputatilor a avizat inceperea urmaririi penale si a retinerii Elenei Udrea in aceasta cauza, respingand insa cererea DNA de incuviintare a unei solicitari de arestare preventiva.

Citeste si: Deputatii au constatat ca lipsesc 22 de perechi de bile, dupa votul pentru retinerea Elenei Udrea

Potrivit procurorilor, in vara anului 2010, Elena Udrea, in calitate de ministru al Dezvoltarii Regionale si Turismului si de persoana cu functie de conducere in cadrul unui partid politic, avand influenta asupra factorilor de decizie din Ministerul Economiei si SC Hidroelectrica SA, a pretins de la un om de afaceri, prin intermediul lui Radu Budeanu, suma de cinci milioane de dolari, pentru a asigura firmei controlate de omul de afaceri derularea in continuare a contractului bilateral de vanzare-cumparare de energie electrica incheiat cu Hidroelectrica.

Elena Udrea arata, dupa ce a fost pusa sub invinuire in acest caz, ca omul de afaceri caruia i s-au cerut cinci milioane de dolari pentru un contract cu Hidroelectrica este Bogdan Buzaianu, iar Ana Maria Topoliceanu este cea care a folosit acesti bani si care trebuie sa raspunda.

"In acelasi context, la sfarsitul anului 2011, inculpatul Budeanu Radu Ioan a primit de la acelasi om de afaceri o parte din suma de bani pretinsa de inculpata", au scris procurorii in ordonanta de punere in miscare a actiunii penale in cazul fondatorului Cancan.

Citeste si: Gheorghe Flutur, Sulfina Barbu si Emil Boc, audiati ca martori la DNA, in dosarul Elenei Udrea

Procurorii DNA au mai aratat, in documentul citat, ca la inceputul anului 2012, Radu Budeanu i-a dat Elenei Udrea suma de 3,8 milioane de dolari primita de la omul de afaceri si i-a inlesnit preluarea unei creante de 900.000 de euro pe care una din firmele controlate de omul de afaceri o detinea ca urmare a unui imprumut garantat cu pachetul de 90% din actiunile la o societate comerciala cu activitate in mass-media.

"Pentru a ascunde adevaratul beneficiar al creantei de 900.000 de euro, si implicit adevaratul proprietar al firmei respective cu activitate in mass media, inculpatul Budeanu Radu Ioan a facilitat inculpatei Udrea Elena Gabriela incheierea unui contract de novatie cu schimbare de creditor, intre firma omului de afaceri si o alta societate recomandata de inculpata Udrea Elena Gabriela", au precizat anchetatorii.

Citeste si: Boc: Voi merge ca martor la DNA, ca fost presedinte de partid, in dosarul Elenei Udrea

Radu Budeanu, fondatorul Cancan, a fost pus, pe 19 noiembrie, sub control judiciar, cu obligatia platii unei cautiuni de doua milioane de lei, fiind acuzat ca ar fi intermediat mita de cinci milioane de dolari presupus a fi primita de fostul ministru al Dezvoltarii Elena Udrea de la omul de afaceri Bogdan Buzaianu. Ulterior, Budeanu a contestat decizia la procurorul ierarhic superior celui care a decis aceasta masura preventiva.

Surse judiciare declarau, pe 20 octombrie, pentru MEDIAFAX, ca fondatorul Cancan, Radu Budeanu, si Dan Andronic, asociatul majoritar al societatii Editura Evenimentul si Capital, care editeaza publicatiile Evenimentul Zilei si Capital, si director general al Evenimentului Zilei, sunt implicati in cel de-al treilea dosar al Elenei Udrea, privind un contract intre Hidroelectrica si o firma privata, pentru care Udrea ar fi cerut cinci milioane de dolari.

In 7 octombrie, procurorii DNA au facut perchezitii la firma Cancan TV, la cabinete de avocatura si la locuintele mai multor persoane, intr-un dosar privind fapte de trafic de influenta si spalare de bani, iar surse judiciare afirmau ca printre cei vizati de anchetatori ar fi politicieni si patroni de presa. Aceleasi surse afirmau ca si Radu Budeanu, care in prezent nu mai este in actionariatul firmei, dar controleaza publicatia tabloida si proiectul Cancan TV, ar fi vizat in ancheta si urmeaza sa fie audiat, el fiind atunci plecat din tara.

Dan Andronic a fost audiat la Directia Nationala Anticoruptie in 29 iulie, el spunand, la iesire, ca a fost chemat de anchetatori sa aduca mai multe documente, fara a preciza in ce calitate a fost chemat.

In acest dosar ar fi implicat si Bogdan Buzaianu, proprietarul Energy Holding si finul fostului ministru al Economiei din perioada guvernului Nastase Dan Ioan Popescu, surse judiciare spunand ca acesta este unul dintre "baietii destepti" din energie, expresie lansata de fostul presedinte Traian Basescu, care ii definea astfel pe cei care cumparau energie de la stat la preturi subevaluate pentru a o revinde cu castiguri mari. Acordul cu Energy Holding a adus Hidroelectrica cele mai mari pierderi dintre toate contractele cu "baietii destepti" - 1,4 miliarde lei pentru perioada 2006-2012.


Publicat de : ---
Data publicării: 15 Dec 2015 - 05:21
 

Link știre   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=51274&titlu=Elena_Udrea__Imi_asum_o_parte_din_vina_pentru_noile_coduri_penale