LEGEA BUGETULUI de stat pentru 2016 - Parlamentul a incheiat dezbaterile pe buget. Discutiile se reiau la ora 17.30, cu ordonatorii de credite. Ciolos: Guvernul si-a asumat in cunostinta de cauza masurile impuse de Parla [1]

UPDATE - Parlamentul a incheiat dezbaterile pe buget si reia discutiile la ora 17

.30, cu ordonatorii de credite

Plenul reunit al celor doua Camere a incheiat, luni, dezbaterile generale asupra proiectului Legii bugetului de stat pe anul 2016, dupa prezentarea punctelor de vedere ale Guvernului si ale grupurilor parlamentare, urmand sa reia discutiile, pe bugetele fiecarei institutii in parte, la ora 17.30.

Dezbaterile generale au durat doua ore, Guvernul, prin prim-ministrul Dacian Ciolos, si grupurile parlamentare prezentandu-si punctele de vedere pe marginea bugetului.

Lucrarile au fost intrerupte, urmand ca senatorii si deputatii sa revina in plen la ora 17.30, cand vor incepe discutiile pe fiecare anexa in parte, urmand sa aprobe bugetele ordonatorilor de credite. Primul buget care va fi discutat va fi cel al Administratiei Prezidentiale.

Aceste dezbateri se vor incheia miercuri, cand este programat si votul final asupra proiectului de Lege privind bugetul de stat pe 2016, precum si asupra proiectului Legii bugetului asigurarilor sociale.

Inaintea reluarii plenului comun, deputatii isi vor vota, incepand cu ora 16.00, propriul buget, dupa ce acesta a fost discutat si aprobat in comisii, insa, din cauza calendarului accelerat al proiectului bugetului de stat, nu a mai ajuns la plen. Votul deputatilor va fi doar o formalitate regulamentara, avand in vedere ca bugetul institutiei este deja aprobat si amendat, cu o majorare pentru cheltuielile salariale, in cadrul proiectului Legii bugetului de stat.

UPDATE - Vosganian: ALDE va face opozitie rezonabila la buget. Numai iubirea si supunerea sunt neconditionate

Senatorul ALDE, Varujan Vosganian, a declarat, luni, ca formatiunea sa nu va anunta inca daca sustine sau nu proiectul de buget, urmand sa decida dupa discutarea amendamentelor, adaugand ca ALDE va face "opozitie rezonabila" si nu va sustine neconditionat Guvernul.

"ALDE, prin aceste dezbateri, isi confirma inca odata rolul asumat de partid de opozitie. Din pacate, singurul partid de opozitie din Parlament. Prin ceea ce facem acum, prin atitudinea pe care o avem, noi definim acest concept de opozitie rezonabila: nu esti impotriva cu tot dinadinsul, in mod patimas, ci atitudinea, cand este impotriva, este temeinica", a afirmat Vosganian.

UPDATE - PSD va vota proiectul Legii bugetului de stat pe 2016: Este al doilea vot de incredere pentru Ciolos

PSD va vota proiectul Legii bugetului de stat pe anul 2016, a anuntat, luni, in cadrul dezbaterilor din Parlament, deputatul social-democrat Viorel Stefan, care a afirmat ca acest gest poate fi interpretat ca un al doilea vot de incredere acordat Guvernului Ciolos, dupa investitura.

"Grupurile noastre parlamentare vor vota proiectul de buget pe anul 2016, asa cum a fost amendat si usor modificat prin raportul comisiilor de specialitate. In opinia noastra, acesta ar fi al doilea vot de incredere pentru acest Cabinet", a spus Viorel Stefan, presedintele Comisiei de buget-finante din Camera Deputatilor.

Social-democratul a afirmat ca o eventuala cadere a bugetului de stat in Parlament ar echivala cu o motiune de cenzura, ceea ce PSD, "in acest context", nu isi doreste. Viorel Stefan a afirmat insa ca sunt si elemente din buget unde sunt probleme, mai ales pentru domenii cheie.

UPDATE - Ciolos: Guvernul si-a asumat in cunostinta de cauza masurile impuse de Parlament

Premierul Dacian Ciolos a declarat, luni, in plenul reunit al Parlamentului, ca guvernul a decis sa respecte, la elaborarea bugetului de stat pe 2016, cadrul legal adoptat de Legislativ, desi impactul majorarii salariilor si al relaxarii fiscale este de 20 miliarde de lei.

"Acest guvern a decis sa respecte cadrul legal adoptat de Parlament in anul 2015 si a inclus prevederi importante de relaxarea fiscala si cresterea salariala a personalului bugetar. Acestea au fost luate ca atare din perspectiva impactului asupra constructiei bugetare pentru anul 2016 si, asa cum am spus, Guvernul le-a asumat in cunostinta de cauza. Prevederile mentionate mai sus nu sunt decloc de neglijat si asta e important sa subliniem, acestea totalizand un impact bugetar de circa 20 de miliarde de lei, tinan cont de faptul ca veniturile scad cu ceva mai bine de 10 miliarde de lei, in timp ce cheltuielile cresc cu mai mult de 9 miliarde de lei", a declarat premierul Dacian Ciolos, adaugand ca acestea "nu se pot compensa" cu cresterea economica, care este esitmata la 4% din PIB pentru 2016 si care acopera circa 9 miliarde lei.

Potrivit prim-ministrului, solutia a fost "dificil de agreat intr-un interval extrem de scurt", dar a fost posibila prin marirea deficitului bugetar la 2,95% ca derogare temporara de la obiectivul asumat si prin relocarea unor sume de la ordonatorii de credite.

Referitor la proiectele cu impact real, Ciolos a spus ca Guvernul  nu incepe mai mult decat poate termina, adaugand ca s-a avut in vedere evitarea rispirii resurselor prin concentrarea pe un numar limitat de proiecte cu rezultate concrete.

In ceea ce priveste principiul transparentei, premierul a spus ca are ca obiectiv "publicarea contractelor de achizitii publice si raportarea sistematica a constructiei bugetare pentru a pregati realocari de fonduri neconsumate.

"In comparatie cu executia finala estimata a bugetului pe 2015, vor exista alocari mai mari la Sanatate cu 3,1 miliarde lei, 2,3 miliarde la Educatie si 508 milioane lei la Cercetare. (...) Continuam ce a fost inceput si daca lansam proiecte noi sa avem siguranta ca ne putem apropia de finalizarea lor", a aratat Ciolos, mentionand ca Guvernul va aloca la autoritatile publice locale o suma suplimentara pentru reabilitarea scolilor.

Ciolos a incheiat prezentarea bugetului exprimandu-si speranta ca Parlamentul sa adopte propunerea de buget pentru "a putea trece la treaba", la implementarea masurilor pe care le-a prevazut pentru eficientizarea actului guvernamental si pentru a crea premisele unei viziuni de dezvoltare economica pe termen mediu si lung.

In cadrul dezbaterilor din Comisiile de buget-finante ale celor doua Camere au fost respinse 249 de amendamente si doar 20 au fost admise, astfel incat forma care intra in discutia plenului reunit nu difera prea mult fata de cea trimisa de Guvern Parlamentului.

Conducerea Parlamentului a alocat 15 ore si 34 de minute pentru dezbaterea bugetului.

La dezbaterea generala din plen vor lua cuvantul premierul Dacian Ciolos si reprezentantii fiecarui grup parlamentar, urmand ca apoi sa inceapa discutia pe articole, iar votul final este programat pentru miercuri. PNL si PSD sustin proiectul Guvernului, desi, social-democratii au spus ca inca asteapta un raspuns din partea sefului Executivului legat de majorarea salariului minim pe economie de la 1.050 lei la 1.200 lei.

Saptamana trecuta, premierul Dacian Ciolos preciza ca a propus "un buget care acopera in mod echilibrat toate necesitatile" anului viitor. De altfel, una dintre constrangerile proiectului se refera la faptul ca Executivul a trebuit sa includa in buget majorarea de 10% a salariilor bugetarilor impusa de parlamentari, inaintea investirii actualului Cabinet.

"Pentru 2016, am propus un buget prin care poate nu se satisfac toate dorintele, dar care acopera in mod echilibrat toate necesitatile anului ce vine. Este adevarat ca au existat constrangeri, dar ne-am concentrat sa gasim solutii, nu sa ne gasim scuze. Bugetul a fost construit tinand cont si de pragul maxim de deficit de 3% stabilit la nivelul UE", a preciza joi Ciolos.

In privinta solicitarii PSD de crestere a salariului minim pe economie de la 1.050 lei la 1.200 lei, premierul declara ca este nevoie de un studiu de impact. "Stiu cat de greu este pentru cei cu salarii mici. Dar nu pot sa decid pana nu am toate elementele impactului unei astfel de decizii. Trebuie sa evitam sa cream o problema vrand sa rezolvam alta. Ministrul Finantelor Publice a inceput deja o analiza cu privire la eventuale cresteri ale salariului minim in 2016", a aratat premierul.

Un alt punct abordat de Ciolos a fost cel referitor la pensii despre care spune ca majorarea cu 5 la suta incepand de anul viitor este "tot ceea ce ne permite bugetul acum".

De asemenea, un alt aspect care a starnit controverse legate de bugetul pe 2016 este decizia, adoptata in premiera, de a nu mai finanta constructia de biserici. Ciolos a sustinut ca Guvernul nu a alocat niciun ban pentru lacasurile de cult, adaugand ca este importanta implicarea enoriasilor si comunitatilor locale pentru finantarea acestora.

"Nu sunt alocate sume pentru lacasurile de cult. Am explicat Patriarhului faptul ca, in functie de posibilitati, Guvernul Romaniei va asigura finantare pentru proiecte de investitii importante si ca exista anumite posibilitati de finantare pentru lacasurile de cult aflate in constructie. Consider, de asemenea, ca este o problema in care trebuie sa se implice mai ales comunitatile locale si enoriasii", a mai scris premierul.


Publicat de : ---
Data publicării: 15 Dec 2015 - 05:21
 

Link știre   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=51271&titlu=LEGEA_BUGETULUI_de_stat_pentru_2016___Parlamentul_a_incheiat_dezbaterile_pe_buget__Discutiile_se_reiau_la_ora_17_30__cu_ordonatorii_de_credite__Ciolos__Guvernul_si_a_asumat_in_cunostinta_de_cauza_masurile_impuse_de_Parla