Povestea duelului controversat dintre conservatorii Nicolae Filipescu si Gheorghe Lahovari. Spada a intrat 20 de centimetrul in trupul ziaristului [1]

Unul dintre duelurile celebre ale sfarsitului de secol XIX a avut loc la Bucuresti, intre ziaristul deputat conservator Gheorghe Emanuel Lahovari si cel care avea sa devina mai tarziu presedintele Partidului Conservator, Nicolae Filipescu

.

Disputa dintre cei doi fruntasi politici a avut loc in contextul in care Lahovari l-a atacat in mod frecvent in ziarul conservator "L’Indépendance Roumaine" pe Filipescu pentru modul cum face politica, acuzandu-l totodata intr-un alt ziar ca este duplicitar si ca de fapt urmareste o apropiere fata de liberali.

Ofensat de afirmatiile colegului sau de partid, care nu inceta cu acuzatiile, Nicolae Filipescu, care era un impatimit al salilor de scrima, l-a provocat pe Lahovari la duel. Colegii de partid si prietenii au considerat ca nu exista motive care sa duca la o astfel de disputa, iar Lahovari a gasit de cuviinta sa-si ceara scuze fata de personajul pe care l-a calomniat, incercand astfel sa evite confruntarea.

In zadar insa, pentru ca Filipescu a ramas ferm pe pozitie si a cerut insistent sa-si repare onoarea, o solutie la moda in epoca. Cei doi protagonisti au ales ca arma a duelului spada, mai ales ca ambii erau buni spadasini, confruntarea desfasurandu-se in sala de tir pe care Filipescu o folosea la antrenamente.

Duel pe teren propriu pentru Filipescu

Prin urmare, se poate spune ca acesta din urma era familiarizat cu locatia, care avea insa o problema: nu respecta mai multe reguli din Codul Duelistilor. Adica era la jumatate ca lungime decat normele in vigoare.

Duelul a durat doar doua reprize si s-a incheiat printr-o lovitura mortala aplicata lui Lahovari.  Martorii care au asistat la disputa au povestit ca a fost o lovitura aplicata cu furie, incat , incat varful spadei s-a indoit in corpul lui Lahovari.

“Doua degete de fier ii ajung adversarului, daca ai putut sa-l atingi”, spunea Codul Duelistilor, iar expertiza medicala a stabilit ca alta a fost cauza indoirii spadei. La procesul care a urmat jumatate de an mai taziu, procurorul general a declarat ca martorii la duel sunt la fel de vinovati: "Puteau ei sa faca o astfel de fandare intr-un camp deschis? Putea lovitura sa ajunga intr-o asa profunzime? Nu. Asadar, Filipescu a trebuit sa aiba putinta ca sa sara in primul moment. Ce furie de atac si ce siguranta de teren a trebuit sa aiba Filipescu ca sa faca acest salt, caci salt e in realitate si, cu toata romparea lui Lahovary, sa intre cu arma in corpul adversarului sau 20 de centimetri. Aceasta dovedeste ca acuzatia adusa martorilor, in ceea ce priveste sala de scrima, e adavarata cauza a nenorocirii intamplate. Martorii nu trebuiau sa autorizeze acest duel; ei au produs, deci, aceasta imprejurare si lor trebuie sa li se impute faptul petrecut”, a spus procurorul Stefan Statescu la proces, mentionand mai tarziu ca nu a fost un duel, ci un asasinat.

Gratiat de Carol I

In urma procesului, Nicolae Filipescu a fost condamnat la sase luni de inchisoare, dar a fost gratiat mai devreme de Regele Carol I, revenind ulterior in politica fara nicio problema.

In memoria lui Gh. Lahovari, printesa Zoe Sutu a ridicat un monument, combinat cu o fantana,  in fata salii de tir, locul unde acesta si-a pierdut viata. Ulterior, statuia a fost demontata si instalata in Piata Operetei, fiind cunoscuta ca Fantana Lahovary.

 

 


Publicat de : ---
Data publicrii: 27 Noi 2015 - 04:56
 

Link tire   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=51005&titlu=Povestea_duelului_controversat_dintre_conservatorii_Nicolae_Filipescu_si_Gheorghe_Lahovari__Spada_a_intrat_20_de_centimetrul_in_trupul_ziaristului