CNE: Elevii peste 14 ani trebuie sa decida singuri daca vor sa participe la ora de religie sau nu [1]

Potrivit unui comunicat de presa transmis, marti, de Consiliul National al Elevilor si Asociatia Elevilor din Constanta, cele doua organizatii "considera nelegale prevederile art

. 3 alin. (1) din Metodologie, cat si art. 18 din Legea educatiei nationale, conform careia in cazul elevului minor, cu varsta de peste 14 ani, parintii sau tutorii legali ai acestuia decid asupra frecventarii orei de religie si inerent asupra adeziunii sale religioase".

"Conform dispozitiilor Codului Civil, precum si conform art. 30 din Legea 272/2004, minorul care a implinit varsta de 14 ani are dreptul de a-si alege confesiunea religioasa. Acesta este indreptatit si in acelasi timp competent sa decida daca doreste sa frecventeze ora de religie. Mai mult, obligatia de a participa la procesele unui act religios fara vointa proprie reprezinta o infractiune. Consideram necesara respectarea dreptului la constiinta si libertate de adeziune a minorului cu capacitate de exercitiu restransa, astfel, condamnam faptul ca elevii intre 14 si 18 ani nu au posibilitatea de a alege singuri daca doresc sau nu sa participe la ora de religie", se arata in comunicat.

Consiliul National al Elevilor si Asociatia Elevilor din Constanta sustin ca optiunile unui elev se pot modifica pe parcursul a 12 ani de studiu si militeaza pentru dreptul acestuia de a decide daca participa sau nu la ora de religie.

"Ne exprimam in acelasi timp ingrijorarea asupra faptului ca se doreste sa se interpreteze in mod abuziv Metodologia si astfel nu se ia in considerare ca optiunile unui elev care pe parcursul celor 12 ani de studiu se dezvolta continuu se pot modifica in timp. Amintim presiunile imense facute de catre unii directori, diriginti si profesori de religie pentru ca elevii sa se inscrie la ora si faptul ca acestia isi mentin optiunile pana la o decizie contrara devine un alt subiect prin care se faciliteaza nefrecventarea orei. Militam pentru dreptul elevului de a decide daca doreste sau nu sa participe la ora de religie, iar faptul ca parintii/elevii trebuie sa depuna o cerere in fiecare an reprezinta, pana la urma, o confirmare a dorintei de a participa. Aceasta actiune nu este niciun impediment", se mai arata in comunicat.

Presedintele Consiliului National al Elevilor, Horia-Serban Onita, a spus ca sustine dreptul elevilor de a participa la ora de religie, precizand ca este dreptul acestora sa refuze dupa implinirea varstei de 14 ani.

"Precum am mentionat de multe ori, sustinem in intregime ca este dreptul elevilor de a participa la ora de religie, la fel cum e dreptul elevilor de a refuza, iar 14 ani este o varsta la care, si moral si legal, au competenta de a decide daca vor sa urmeze cursurile sau nu. In acelasi timp, dorinta Patriarhiei de a interpreta ca inscrierile au finalitate in clasa a XII-a demonstreaza ca exista suspiciuni rezonabile ca s-au facut presiuni pentru ca elevii sa se inscrie la ora de religie, iar continuarea deciziei din clasa I pana in clasa a XII-a face ca retragerea sa fie mult mai greoaie, din cauza acelorasi presiuni. Atat timp cat parintii/elevii vor ca elevii sa frecventeze religia si in anul urmator scolar, nu credem ca este o problema in a depune acea cerere, mai mult, este dovada ca ei adera in continuare la aceleasi principii religioase de care au dat dovada si in trecut", a afirmat Horia-Serban Onita.

La randul sau, presedintele Asociatiei Elevilor din Constanta, Constantin-Alexandru Manda, a precizat ca acest anunt al Patriarhiei este contrar cu decizia Curtii Constitutionale si ca Ministerul Educatiei trebuie sa ofere clarificari la aceasta situatie.

"Interpretarea emisa de Patriarhia Romana este neconforma cu ordinul emis saptamana trecuta si contrara cu decizia Curtii Constitutionale. Consider ca Ministerul Educatiei ar trebui sa ofere clarificari cu privire la acest subiect, pentru buna informare a opiniei publice. Totodata, reiterez nevoia modificarii art. 18 din Legea Educatiei, in sensul in care elevul cu varsta de peste 14 ani sa poata decide frecventarea orei de religie, conform prevederilor art. 491 din Codul Civil", a declarat presedintele Asociatiei Elevilor din Constanta, Constantin-Alexandru Manda.

Ministrul Educatiei, Sorin Cimpeanu, declara, luni, la Timisoara, ca aproximativ opt la suta dintre elevii din ciclurile primar, gimnazial si liceal au optat in anul scolar 2015-2016 sa nu studieze religia, iar inspectoratele scolare vor prezenta situatia exacta a acestora pana in luna octombrie.

Citeste si: Comisia juridica a Senatului a avizat pozitiv amendamentul referitor la frecventarea orei de Religie Citeste si: Inscrierea sau retragerea de la orele de religie se face prin cerere scrisa a parintilor, a decis Camera Deputatilor

"Sunt aproximativ opt la suta dintre elevi care nu s-au inscris la ora de religie si, pana la inceputul lunii octombrie, inspectoratele scolare trebuie sa ne dea situatia exacta pentru a lua masurile care se impun pentru elevii care nu participa la orele de religie. Nu este vorba de acelasi numar de elevi la nivelul invatamantului primar, gimnazial si liceal, lucrurile stau diferit, iar solutia trebuie sa fie adaptata pentru fiecare in parte", declara ministrul Educatiei Nationale, Sorin Cimpeanu.

Ministrul arata ca fiecare unitate de invatamant trebuie sa isi refaca planul in cazul in care elevii care opteaza sa nu urmeze cursurile de religie se transfera de la o scoala la alta.

"In situatiile in care avem intreruperea activitatii intr-o scoala si reluarea activitatii intr-o alta scoala, atunci unitatea de invatamant trebuie sa isi refaca planul", spunea ministrul.

Cimpeanu preciza ca decizia privind urmarea optionala a cursurilor de religie de catre elevi a apartinut Curtii Constitutionale a Romaniei, si nu Ministerului Educatiei Nationale.

Curtea Constitutionala a decis, in 12 noiembrie 2014, ca articolul 18, alineatul 2, teza I din Legea educatiei nationale este neconstitutional. Articolul prevedea ca sunt obligati sa faca cerere elevii care nu vor sa participe la ora de religie.

Prin decizia CC a devenit obligatorie cererea celor care vor sa studieze disciplina. Decizia Curtii Constitutionale a devenit executorie dupa 45 de zile de la publicarea in Monitorul Oficial, respectiv in 9 martie.

In formularul de inscriere la ora de religie se solicita directorului unitatii de invatamant participarea elevului la orele de religie, cu mentionarea unuia din cele 18 culte recunoscute conform Legii 489/2006, printre care: Biserica Ortodoxa Romana, Biserica Romano-Catolica, Biserica Romana Unita cu Roma, Greco-Catolica, Federatia Comunitatilor Evreiesti din Romania, Cultul Musulman, Arhiepiscopia Bisericii Armene, Biserica Reformata din Romania, Biserica Evanghelica Romana, Biserica Crestina Adventista de Ziua a Saptea din Romania si Organizatia Religioasa Martorii lui Iehova.


Publicat de : ---
Data publicării: 30 Sep 2015 - 05:20
 

Link știre   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=49630&titlu=CNE__Elevii_peste_14_ani_trebuie_sa_decida_singuri_daca_vor_sa_participe_la_ora_de_religie_sau_nu