Klaus Iohannis se adreseaza miercuri Parlamentului, pentru a treia oara de la investitura [1]

Klaus Iohannis a cerut in 4 februarie sa vina in fata Parlamentului, printr-o scrisoare adresata presedintilor celor doua Camere

. Potrivit unor surse oficiale, temele majore ale discursului vor fi legate de votul prin corespondenta si de un nou cod al incompatibilitatilor. Mai mult, Iohannis va vorbi si despre statutul alesilor locali.

Seful statului va aborda, de asemenea, si subiectul migratiei, in contextul crizei refugiatilor si al refuzului Romaniei de a accepta cotele obligatorii.

Klaus Iohannis declara, luni, ca tematica cotelor obligatorii este pe cale sa dispara din discursul liderilor europeni, iar Romania va cauta alte metode prin care sa isi arate solidaritarea, precizand ca subiectul migratiei va fi discutat inclusiv in Parlament.

Presedintele a aratat ca Romania trebuie sa isi puna "foarte serios" aceasta problema, a metodelor de a gasi rezolvari la criza imigrantilor, iar subiectul va fi discutat si in CSAT, urmand sa fie facute noi precizari.

Intrebat daca si Parlamentul ar trebui sa aiba un cuvant de spus in privinta acestui subiect, cum au indicat lideri politici precum presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, Klaus Iohannis a aratat ca o astfel de consultare este posibila, "dar nu uzuala".

Citeste si: Iohannis: Romania nu este o tara xenofoba, nici autista, nici separatista. Cand primim imigranti, nu-i primim in regim de hotel / Cum comenteaza declaratiile cancelarului Austriei

Legea votului prin corespondenta este o alta tema care va fi abordata de presedinte in plenul reunit al celor doua Camere, in conditiile in care aceasta este una dintre marile restante ale actualului Legislativ. Presedintele Iohannis a solicitat, inca din primele saptamani ale mandatului sau, ca Parlamentul sa adopte o astfel de lege. Tema a fost abordata inclusiv in discursul rostit in decembrie 2014 in fata Parlamentului, cu ocazia depunerii juramantului in calitate de presedinte, cand a anuntat ca anul 2015 trebuie sa fie un an al reformelor electorale, inclusiv in privinta diasporei.

Iohannis le-a vorbit parlamentarilor despre acest proiect si cu ocazia primului discurs din Parlament ca presedinte, din luna februarie. "Sunteti chemati sa dati un raspuns adecvat si romanilor din diaspora. Si in acest caz am constatat ca exista vointa politica din toate partile. A gandi votul romanilor din diaspora in termenii avantajului sau dezavantajului electoral, de tipul cine cate voturi poate lua, asa cum s-a mai intamplat in trecut, este o capcana pe care cred ca avem intelepciunea sa o evitam. (...) Este datoria mea sa ma asigur ca dreptul fundamental la vot al tuturor romanilor este respectat, indiferent unde traiesc ei", le-a transmis atunci Klaus Iohannis parlamentarilor.

De altfel, tema votului prin corespondenta a fost ridicata si in cadrul intalnirilor lui Klaus Iohannis cu reprezentanti ai comunitatilor de romani din afara grantilor, in timpul vizitelor sale oficiale. Klaus Iohannis a organizat si mai multe runde de consultari cu partidele parlamentare, votul prin corespondenta fiind unul dintre prinipalele subiecte. Cu toate acestea, la finalul primei sesiuni parlamentare, proiectul nu trecuse inca de Parlament.

"Eu sper sa fiu in situtia sa-i conving pe parlamentari ca este nevoie de o astfel de lege acum, pentru a permite romanilor din diaspora sa voteze la anul, cand avem alegeri parlamentare", spunea Iohannis, in iunie, la TVR, dezamagit de ritmul in care avanseaza discutiile. Cu toate acestea, la inceputul actualei sesiuni parlamentare, Klaus Iohannis s-a declarat multumit de progrese, dupa mai multe afirmatii ale liderilor politici cu privire la votul prin corespondenta.

"Nu cred ca este nevoie de o noua runda de consultari initiata de mine. Am constatat cu multumire cu partidele in aceasta sesiune doresc sa abordeze cu toata forta aceasta lege a votului prin corespondenta. Sper sa se tina de ea si pana la finalul sesiunii sa avem aceasta lege. Este o promisiune pe care au facut-o toate partidele", spunea Iohannis, in 7 septembrie.

Marti, Iohannis a deschis lucrarile conferintei "SMART DIASPORA 2020+: Cum valorificam potentialul strategic al diasporei romanesti", organizata de Liga Studentilor Romani din Strainatate si Fundatia C.A.E.S.A.R. si le-a transmis participantilor ca Romania trebuie sa gaseasca solutii pentru romanii care aleg sa ramana in strainatate si care trebuie reprezentanti si mentinuti in contact cu tara, pentru a-si pastra identitatea.

Iohannis a spus ca acest proiect este important si pentru cresterea fortei romanilor in strainatate, astfel incat diaspora sa devina un interlocutor puternic si respectat al institutiilor statului roman si al clasei politice.

Citeste si: Iohannis: Urmaresc subiectul votului prin corespondenta cu atentie, diaspora trebuie reprezentata

Presedintele Comisiei de Cod electoral, Mihai Voicu, a declarat, marti, ca in termen de trei saptamani proiectul de lege privind votul prin corespondenta va fi depus la Senat pentru dezbatere, aratand ca nu conteaza pe ce proiect lucreaza comisia, important fiind respectarea acestui termen.

Legea votului prin corespondenta ar trebui sa fie gata pana in noiembrie, pentru a putea fi aplicata la alegerile legislative din 2016, in conditiile in care CC si Comisia de la Venetia au stabilit ca legislatia nu poate fi amendata cu mai putin de un an inaintea scrutinului.

O alta tema care va fi atinsa de Klaus Iohannis in discursul sau din Parlament se va referi la un cod al incompatibilitatilor. Subiectul nu a fost discutat de Klaus Iohannis public pana in acest moment, insa necesitatea unei noi legi, care sa cuprinda prevederile incluse in mai multe alte acte normative, a fost o tema lansata atat de PNL, cat si de PSD.

"Exista mai multe legi care definesc incompatibilitatile. Chiar si oameni de buna credinta mai cad in greseli, unii dintre ei fara sa-si dea seama. De aceea este nevoie de un astfel de cod. A lucrat pana la un moment dat Agentia Nationala de Integritate, ori aici fara a restrange cu nimic responsabilitatile ANI, trebuie totusi un cod ca sa stim exact, sa fie limpede inca din faza de candidaturi sa stim, esti foarte bun esti exceptional, am facut analize, te vrea comunitatea, dar trebuie sa-ti rezolvi problema asta inainte de a candida", a declarat Vasile Blaga, la inceputul lunii septembrie, intr-o emisiune la TVR.

Mai mult, PSD l-a mandatat pe ministrul Justitiei, Robert Cazanciuc, sa lucreze impreuna cu ANI la un astfel de cod, care sa curprinda intr-o singura lege toate prevederile privind incompatibilitatile. Ideea a fost lansata in PSD de catre presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea.

Nu in ultimul rand, Klaus Iohannis va vorbi si despre statutul alesilor locali. Tema este strans legata de cea privind codul incompatibilitatilor, mai ales in privinta alesilor locali, primari si presedinti de Consilii Judetene, care sunt reprezentanti in Adunarile Generale ale Actionarilor de la asociatiile de utilitati publice si care au, in foarte multe cazuri, probleme cu Agentia Nationala de Integritate. De altfel, in aceasta situatie s-a aflat si Klaus Iohannis, pe vremea cand era primar al Sibiului, seful statului castigand definitiv procesul cu ANI.

Discursul de miercuri din Parlament este al treilea pe care il va sustine Klaus Iohannis in fata senatorilor si deputatilor, de la preluarea mandatului. Prima alocutiune a avut loc in luna februarie, cand presedintele a cerut ca pana la finalul sesiunii parlamentare sa existe o noua legislatie privind alegerile. A doua oara, Klaus Iohannis s-a adresat Parlamentului in luna iunie, prezentand noua Strategie Nationala de Aparare. Klaus Iohannis le-a promis senatorilor si deputatilor, in primul sau discurs, ca va veni in fata lor la fiecare inceput de sesiune parlamentara.

Citeste si: Iohannis: Daca partidele vor sa discute cu mine despre reforma Parlamentului, cu mare placere

 


Publicat de : ---
Data publicării: 16 Sep 2015 - 05:35
 

Link știre   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=49525&titlu=Klaus_Iohannis_se_adreseaza_miercuri_Parlamentului__pentru_a_treia_oara_de_la_investitura