Alianta PNL-PD vorbeste pe doua voci [1]

Problema alegerilor anticipate, a remanierii guvernamentale, precum si cea a fuziunii PNL-PD plaseaza pe pozitii diametral opuse principalele partide din Coalitia guvernamentala.

La sfarsitul acestei saptamani, declaratiile celor doi lideri ai PNL si PD, liberalul Calin Popescu Tariceanu si democratul Emil Boc, se plaseaza pe pozitii la fel de diferite in privinta celor cateva subiecte

Emil Boc si Calin Popescu Tariceanu sunt legati de Alianta si despartiti de interese

„sensibile“.

Inventarul divergentelor din cadrul Aliantei PNL-PD cuprinde, in primul rand, o diferenta de opinie considerabila in privinta alegerilor anticipate.

Liderul PD, Emil Boc, nu exclude chemarea la urne a electoratului inainte de termen, in timp ce presedintele ales al PNL, Calin Popescu Tariceanu, nu le vede temeinicia si, mai ales, nu le ia in considerare pana dupa evaluarea anuala a Comisiei Europene.

Presedintele interimar al PD, Emil Boc, aflat la Iasi pentru a-si prezenta motiunea „Romania prospera. Romania democrata“, nu a exclus posibilitatea organizarii de alegeri anticipate.

„Vom recurge la solutia anticipatelor in momentul in care vom demonstra ca majoritatea fragila de care dispunem in acest moment in Parlament nu ne ofera conditii pentru a pune in practica proiectele noastre de guvernare“, a declarat Boc.

Or, din discursul lui Emil Boc este straveziu ca alegerile anticipate pot fi convocate in orice moment, de vreme ce sunt plangeri si din partea PNL, si a PD, ca actuala putere este obstructionata in Parlament. De aceea au si existat in ultimele zile declaratii din ambele partide care constituie alianta, ca este nevoie de schimbarea grabnica din functie a presedintilor celor doua camere ale forului legislativ. Nominalizati sunt reprezentantii PSD, Adrian Nastase si Nicolae Vacaroiu.


Apreciez ca nu ar fi posibil de organizat alegeri anticipate decat cu riscul amanarii integrarii


In privinta anticipatelor, premierul Calin Popescu Tariceanu a declarat, intr-un interviu acordat cotidianului „Evenimentul zilei“, ca discutia despre anticipate nu este „oportuna“ . „Dupa o consultare cu liderii coalitiei, am constatat ca acest lucru nu este considerat oportun-organizarea de alegeri anticipate.

Punctul doi este un subiect care nu este pe agenda de prioritati ale populatiei, pe agenda publica“, a spus presedintele PNL. Si, pentru a-si sustie pozitia fata de acest subiect, Tariceanu a readus in discutie riscul ca o astfel de miscare sa amane integrarea. „Tinand cont si de constrangerile care sunt pe parcursul de integrare europeana , eu apreciez ca nu ar fi posibil de organizat alegeri anticipate, decat cu riscul amanarii integrarii europene de la 1 ianuarie 2007 la 2008“, a spus premierul.

De altfel, declaratiile lui Calin Popescu Tariceanu au fost in ansamblu, de la lansarea propunerii de organizare a alegerilor anticipate, in opozitie cu Traian Basescu, acela care poate fi considerat cel mai fervent sustinator al ideii.

Tariceanu a invocat de fiecare data tulburarea calendarului integrarii de eventualele alegeri inainte de termen.

O alta problema asupra careia aliatii nu reusesc cu nici un chip sa ajunga la o intelegere este cea a remanierii. Daca recent democratii anuntau bilantul celor sase luni de guvernare lasand sa se inteleaga faptul ca unii ministri vor fi schimbati din functii , nu aceesi este pozitia liberalilor in acesta privinta.

„In general, sigur ca putem sa facem bilant la o suta de zile la sase luni. Avem multe momente in care facem bilant. Si vreau sa spun ca il facem mai des de sase luni“, a spus Tariceanu, sugerand ca bilantul dupa sase luni de guvernare nu se va mai face.

„Lucrurile astea se fac in general atunci cand ai facut mai putin si vrei sa spui ca ai facut mai mult. Eu cred ca toata lumea care priveste ceea ce s-a realizat in ultima perioada poate sa faca un bilant extrem de succint si sa constate ca ne-am tinut promisiunile din campania electorala“, a spus premierul.

El a evitat sa avanseze un termen ca fiind momentul oportun pentru remaniere, explicand faptul ca atat organizarea alegerilor anticipate, cat si remanierea guvernamentala „sunt doua lucruri pe care un premier si o coalitie le au la indemana din momentul instalarii si pana la sfarsitul mandatului“.

Nici cand vine vorba despre posibilitatea fuziunii intre PNL si PD nu s-ar putea vorbi de un consens . Pe langa declaratiile contradictorii asupra acestui subiect, liderii celor doua formatiuni politice par a fi mereu in contratimp cand vine vorba de contopirea celor doua partide. In timp ce Tariceanu si-a schimbat recent pozitia si nu a exclus o astfel de posibilitate dupa Conventia PD, Emil Boc a sugerat ca fuziunea nu mai este un subiect de actualitate.

Vom face anticipate cand vom demonstra ca nu putem aplica programul in Parlament

„Prin definirea partidului nostru drept unul popular, ne atragem sprijinul popularilor europeni. La fel, pe plan european, PNL beneficiaza de sprijinul euro-liberalilor.

In eventualitatea unei fuziuni, nu primim implicit sprijinul acestora, poate chiar dimpotriva, il vom pierde“ a declarat liderul interimar al PD. El nu a exclus insa ca Partidul Democrat sa preia „aripa populara“, care s-a desprins din PRM.
Publicat de : Cristina Faighel
Data publicării: 13 Iun 2005 - 07:40
 

Link știre   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=4948&titlu=Alianta_PNL_PD_vorbeste_pe_doua_voci