Romania NU ACCEPTA cota de refugiati stabilita la Bruxelles. Surpriza: cum au votat europarlamentarii romani propunerea Comisiei Europene [1]

--> Tweet 0 Comenteaza 0 Email Adresa de e-mail la care vrei sa primesti STIREA atunci cand se intampla Aboneaza-te

Mandatul Romaniei va fi sa nu accepte cote obligatorii de refugiati, adaugand ca nu este oportun si nu este o solutie sa fie stablite astfel de cote si ca este nemultumit de anuntul Comisie Europene, a anuntat presedintele Klaus Iohannis

.

"Am luat act cu oarece nemultumire de anuntul Comisiei Europene" a spus presedintele Iohannis.

Seful statului a precizat ca a discutat joi cu ministrul de interne care va participa la JAI, iar "mandatul lui este sa nu declare adeziunea noastra pentru cotele obligatorii".

Iohannis a mai spus ca decizia CE nu va duce la rezolvarea situatiei.

"Nu consideram ca este oportun sa vorbim despre cote obligatorii, calculate intr-un mod foarte birocratic, contabiliceste, as putea spune, fara a consulta statele membre", a mai spus Iohannis.

In opinia presedintelui, cotele obligatorii "calculate intr-un mod foarte birocratic", fara consultare, nu vor rezolva problema imigrantilor, iar un astfel de proiect ca cel prezentat de CE nu era necesar "in aceasta faza". "Aici nu vorbim de cifre. Este vorba de oameni, si nu de piese care trebuie numarate, vorbesc de imigrantii care vin in Europa. In al doilea rand, este vorba de o solidaritate europeana, iar Romania si-a declarat-o nu doar prin vorbe, ci si prin oferta de a primi un numar mare, pentru noi, de refugiati, ceea ce nu consideram ca este o solutie sau oportun sa vorbim de cote obligatorii, calculate intr-un mod foarte birocratic, contabiliceste, as putea spune, fara a consulta statele membre", a conchis Iohannis.

Comisia Europeana (CE) a prezentat miercuri un nou pachet de propuneri in vederea gestionarii afluxului de refugiati si imigranti care ameninta sa copleseasca resursele si coeziunea Uniunii Europene (UE), relateaza DPA care prezinta principalele componente ale acestui pachet.

Potrivit acestui document, CE cere Romaniei sa gazduiasca 6.351 de azilanti. Potrivit acestui plan de cote obligatorii, Germania si Franta urmeaza sa accepte cele mai multe persoane - 31.443 si, respectiv, 24.031. Spania, Polonia si Olanda sunt urmatoarele - cu 14.931, 9.287 si, respectiv, 7.214 de azilanti, potrivit acestui sistem obligatoriu de cote, care are ca criterii populatia, economia, somajul si acceptarea in trecut a unor refugiati de catre statele membre.

Cum au votat europarlamentarii romani la propunerea CE

Europarlamentarii romani au exprimat 15 optiuni "pentru", doua "impotriva" si opt abtineri la votul din PE referitor la propunerile Comisiei Europene privind cotele de repartizare a imigrantilor, iar alti sapte eurodeputati romani nu au votat. Potrivit informatiilor de pe site-ul PE, Victor Bostinaru, Daniel Buda, Andi Cristea, Mircea Diaconu, Damian Draghici, Monica Macovei, Ramona Manescu, Sigfried Muresan, Norica Nicolai, Emilian Pavel, Cristian Preda, Theodor Stolojan, Claudiu Tanasescu, Adina Valean si Renate Weber au sustinut rezolutia privind cotele obligatorii de migranti.

Csaba Sogor si Iuliu Winkler au votat impotriva.

Doru Claudian Frunzulica, Maria Grapini, Catalin Ivan, Victor Negrescu, Laurentiu Rebega, Daciana Sarbu, Mihai Turcanu si Traian Ungureanu s-au abtinut de la vot.

Cristian Busoi, Viorica Dancila, Marian-Jean Marinescu, Sorin Moisa, Dan Nica, Ioan Mircea Pascu si Claudia Tapardel nu au votat.

Parlamentul European a aprobat joi propunerile Comsiei Europene privind gestionarea crizei refugiatilor, inclusiv repartizarea a 160.000 de imigranti intre statele membre ale blocului comunitar, informeaza un comunicat al Legislativului european.

Noile propuneri privind managementul migratiei, inclusiv relocarea a 120.000 de solicitanti de azil in interiorul UE - in plus fata de propunerea din mai privind relocarea a 40.000 de persoane -, un mecanism permanent de distributie, o lista a tarilor de origine sigure, care sa faciliteze repatrierile rapide ale solicitantilor de azil ale caror cereri au fost refuzate si modalitati legale de migratie catre UE, au fost propunerile prezentate de Comisie si dezbatute in Parlament joi.

In urma dezbaterii, eurodeputatii au adoptat o rezolutie pe aceasta tema cu 432 de voturi pentru, 142 impotriva si 57 de abtineri.

Dezbaterea a debutat cu interventiile ministrului luxemburghez al muncii, ocuparii fortei de munca, economiei sociale si solidaritatii, Nicolas Schmit, ale prim-vicepresedintelui Comisiei Europene, Frans Timmermans, ale sefului diplomatiei UE, Federica Mogherini, si ale comisarului pentru migratie, Dimitris Avramopoulos. Deputatii au luat apoi cuvantul, prezentand pozitia grupurilor politice din Parlament.

Deputatii au cerut insistent statelor membre sa actioneze si i-au felicitat pe cetatenii europeni pentru primirea calduroasa a refugiatilor.

Dupa dezbatere, cei mai multi dintre deputati au fost de acord cu propunerea din mai pentru relocarea a 40.000 de solicitanti de azil, cu conditia ca Parlamentul sa fie consultat inaintea intrarii in vigoare a acestei masuri. Aceeasi procedura va fi aplicata si in cazul relocarii a 120.000 de solicitanti de azil suplimentari. In ceea ce priveste mecanismul permanent, Parlamentul si Consiliul vor decide pe baza de egalitate.

 

Citeste si Comisia Europeana propune COTE OBLIGATORII pentru redistribuirea refugiatilor. Romania urmeaza sa primeasca in total 6.351 Citeste si Viktor Orban: „Ungaria este deschisa sa discute sistemul de cote in privinta imigrantilor”. Exista insa o problema Citeste si Merkel vrea cote UE "obligatorii" de refugiati fara niciun plafon
Publicat de : ---
Data publicării: 11 Sep 2015 - 06:07
 

Link știre   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=49478&titlu=Romania_NU_ACCEPTA_cota_de_refugiati_stabilita_la_Bruxelles__Surpriza__cum_au_votat_europarlamentarii_romani_propunerea_Comisiei_Europene