Clientii cu credite in CHF au discutat cu Teodorovici despre "Scade rata". Ce schimbari au propus romanii cu credite in franci elvetieni [1]

ANDREEA ALEXANDRU / MEDIAFAX FOTO

Tweet 0 Comenteaza 0 Email Adresa de e-mail la care vrei sa primesti STIREA atunci cand se intampla Aboneaza-te

"Am discutat cu ministrul despre modificarea Legii Valcov, respectiv conversia in lei cu discount si garantii de stat, vom face niste propuneri de modificare pe textul initial, desi noi am trimis o varianta si in martie autoritatilor

. Pana luni vom trimite catre minister forma propusa de AURSF si GCCC, apoi ei il vor trimite bancilor si BNR, se vor face adnotari, iar dupa forma agreata in comun se va publica proiectul pe site-ul ministerului pana la finele lunii august, astfel incat sa intre in dezbatere in Parlament in septembrie", a declarat pentru MEDIAFAX Andreea Cristoforidis, unul dintre reprezentantii Grupului.

La discutie a mai participat din partea ministerului secretarul de stat Enache Jiru, iar din partea clientilor cu credite in franci elvetieni au fost Alin Iacob, presedintele Asociatiei Utilizatorilor Romani de Servicii Financiare (AURSF), un avocat si reprezentantii GCCC.

Cristoforidis a precizat ca Teodorovici a fost de acord cu eliminarea plafonului de venituri ale clientilor care pot beneficia de prevederile legii, nivel stabilit in proiectul initial la 3.000 lei/luna net, urmand sa se stabileasca daca va fi introdus in schimb un grad de indatorare maxim luat in calcul in cazul fiecarui debitor.

In proiectul de lege rezultat in urma discutiilor dintre fostul ministru Valcov si reprezentantii bancilor se preciza ca venitul net al beneficiarului luat in calcul de institutia de credit la aprobarea conversiei nu depaseste valoarea de 3.000 de lei/luna. Proiectul de lege vizeaza conversia creditelor imobiliare din valuta in lei, cu un discount din partea bancilor de 15% din valoarea in lei dupa conversia imprumutului, pe care statul il va garanta in proportie de 50%.

Proiectul include valutele care s-au apreciat cu peste 50% fata de leu de la momentul acordarii creditului. Programul are o perioada de un an, iar valoarea garantiilor este de 1 miliard de lei.

De asemenea, prevederile din proiect s-ar aplica in cazul creditelor contractate exclusiv pentru cumpararea/construirea unei locuinte destinate satisfacerii cerintelor proprii de locuit, intr-o valuta in raport cu care leul s-a depreciat semnificativ de la data contractarii imprumutului, garantat cu ipoteca asupra imobilului si a carui valoare rezultata in urma conversiei si aplicarii discountului de 15% este de maximum 300.000 de lei.

"Am atacat plafonul maxim de sold dupa discount si faptul ca se adreseaza doar creditelor ipotecare si am propus sa fie extins si pentru creditele de nevoi personale cu si fara ipoteca care au fost folosite tot pentru achizitia de locuinte. Ministrul a fost de acord, dar sa se demonstreze ca sumele obtinute au fost folosite in scop locativ", a mai spus Cristoforidis.

Ea a punctat insa ca legea este optionala, nu obligatorie pentru banci, fiind sceptica in privinta aplicarii acesteia de catre bancile cu capital grecesc care au in portofoliu credite in franci elvetieni.

AURSF si GCCC aratau in pozitia transmisa autoritatilor in martie ca plafonul de 300.000 lei este total inadecvat, intrucat nu tine cont de valoarea cu care au fost achizitionate locuintele inainte de criza, reamintind ca intr-un bloc vechi din Bucuresti o garsoniera se vindea in 2008 chiar si cu 80.000 euro (352.000 lei la cursul de 4,4 lei/euro), iar un apartament de 3 camere ajungea si la 160.000 euro (704.000 lei).

De asemenea, discountul de 15% acordat de banci dupa conversie, in conditiile in care acestea beneficiaza si de garantia statului in proportie de 50%, este mult prea mic avand in vedere aprecierea monedei elvetiene cu 100%, reprezentantii clientilor propunand atunci o reducere de 25%.

Ei aratau ca venitul net al beneficiarului este un alt element discriminatoriu, indicatorul nefiind corelat cu gradul de indatorare al debitorului. Astfel, este posibil ca un debitor cu un venit care se incadreaza in plafonul de venit, dar care are un grad de indatorare relativ redus (25-30%) sa beneficieze de program, iar altul care depaseste plafonul de venit cu 10 lei, dar care are un grad de indatorare de 90% sa fie exclus.

AURSF si GCCC au mai precizat la acel moment ca indicele propus pentru conversie este ROBOR la 6 luni, in conditiile in care multi consumatori au in contracte referinta LIBOR la 3 luni, ceea ce va crea discriminare si dezavantaje unei categorii importante de consumatori.

In plus, plafonul de garantare de 1 miliard de lei va face sa poata beneficia de program intre 7.000 si 15.000 de consumatori, in conditiile in care numarul debitorilor cu credite in franci elvetieni ajunge la circa 120.000.

Ministrul Finantelor a acceptat intalnirea cu reprezentantii clientilor in CHF la mai bine de o luna si jumatate dupa ce acestia au depus un memoriu la minister, Guvern si Parlament, in care solicitau autoritatilor sa rezolve problema imprumuturilor in franci elvetieni pe cale legislativa, avand in vedere ca negocierile derulate pe o perioada de trei luni cu sapte banci au esuat.

GCCC a demarat in martie, impreuna cu AURSF, un proces de negociere cu sapte banci (Raiffeisen, Volksbank, Bancpost, Piraeus Bank, Banca Romaneasca, OTP si Credit Europe Bank) pentru 1.500 de persoane, in baza unei imputerniciri notariale.

Institutiile de credit nu au luat in calcul propunerile inaintate de reprezentantii legali ai debitorilor, avansand in cel mai bun caz doar solutii proprii, care au au putut fi negociate si doar corectau niste abuzuri anterioare.

Astfel, AURSF si GCCC spun ca singura varianta fezabila ramane adoptarea unei legi care sa rezolve situatia, intrucat s-a demonstrat ca bancile sunt inflexibile si nu se intalnesc cu clientii la mijlocul drumului, impartind povara costurilor, asa cum a recomandat guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.

Potrivit ultimelor date ale BNR comunicate in iunie, in bilanturile bancilor romanesti figurau la 1 ianuarie 65.495 de credite in franci elvetieni, fata de 75.000, cat comunicase la momentul aparitiei crizei, pentru finalul lunii noiembrie.

Din totalul acestora, clientii au solicitat bancilor solutii de conversie sau restructurare pentru 36.546 de imprumuturi, incluzand si creditele de la Volksbank, preluata de Banca Transilvania, singura care a avut o oferta publica de conversie cu reducere substantiala. Din cele peste 36.000 de cereri, institutiile de credit au solutionat pana la inceputul lunii iunie 15.954, din care circa 40% au reprezentat conversii, iar restul restructurari (inclusiv clientii Volksbank). Restul de 20.000 de cereri se afla in lucru, fara a se garanta vreo solutionare.

In realitate, avand in vedere ca multe institutii bancare si-au externalizat creditele in CHF catre bancile-mama sau vehicule din alte tari (Olanda, spre exemplu), totalul imprumuturilor in franci elvetieni ajung la circa 100.000-120.000.

Francul elvetian s-a apreciat puternic de pe 15 ianuarie, cand banca centrala a Elvetiei (SNB) a decis sa renunte la un curs minim de schimb de 1,2 franci/euro, introdus in septembrie 2011, la momentul la care francul era aproape la paritate fata de euro. Numai in prima zi dupa decizia SNB, francul s-a apreciat cu 22,4% fata de leu, de la 3,7415 lei/CHF la 4,3287 lei/CHF, si a continuat sa creasca, atingand un maxim de 4,5817 pe 23 ianuarie.

Pana in prezent, cursul a oscilat intre 4,1-4,3 lei/CHF.

Debitorii cu imprumuturi in franci elvetieni au iesit in strada de trei ori de la aparitia crizei monedei elvetiene, solicitand Guvernului si Parlamentului sa intervina cu o lege de conversie a creditelor in lei la un curs istoric plus maxim 20%, insa fara niciun rezultat concret pana in prezent, cu toate ca au existat numeroase discutii pe aceasta tema in perioada ianuarie-februarie in Comisia Buget-Finante a Camerei Deputatilor.

Reprezentantii bancilor si ai BNR au sustinut insa ca o asemenea rezolvare legislativa nu ar fi consitutionala, afectand functionarea unei piete libere, si au convins parlamentarii in final, prin vocea guvernatorului BNR, Mugur Isarescu, ca solutiile trebuie gasite de fiecare banca in parte impreuna cu clientii, pe calea negocierii, pentru a se ajunge la impartirea poverii.

Citeste si Intoarcerea acasa Citeste si Samsung a facut o greseala cu Galaxy S6 care spulbera visul de a devansa Apple Citeste si Dorin Chirtoaca: "Moldova ar putea fi preluata, daca vor fi comise greseli. Moscova sta la panda"
Publicat de : ---
Data publicării: 31 Iul 2015 - 05:37
 

Link știre   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=48777&titlu=Clientii_cu_credite_in_CHF_au_discutat_cu_Teodorovici_despre___Scade_rata____Ce_schimbari_au_propus_romanii_cu_credite_in_franci_elvetieni