Aliații se grăbesc să-și pună oamenii la cârma Radioului și Televiziunii publice [1]

Reprezentanții Puterii încearcă să grăbească debarcarea de la conducerea SRR și SRTV a lui Dragoș Șeuleanu, respectiv Valentin Nicolau, precum și dizolvarea celor două Consilii de Administrație.

Potrivit planului pus la cale de membrii Coaliției, Comisiile de cultură ale Camerei Deputaților și Senatului urmau ca, după votul anticipat al plenului Parlamentului, de aprobare a celor două rapoarte negative la adresa instituțiilor radio-tv publice, să se reunească pentru a lua în discuție problema numirii directorilor interimari. Odată ce se ajunge la un acord asupra înlocuitorilor lui Șeuleanu și Nicolau, reprezentanții Puterii intenționează ca, în aceeași zi, să revină cu propunerile Comisiilor de cultură în plenul reunit, pentru a fi aprobate. Dacă “strategia” gândită de liderii Coaliției va fi pusă în aplicare, astăzi despre Dragoș Șeuleanu și Valentin Nicolau se va vorbi la timpul trecut. Este greu de crezut, însă, că PSD, care a fost atât de agresiv și la dezbaterea situației SRR-SRTv în Comisiile de cultură, nu va pune bețe în roate și de această dată. De altfel, pesediștii au încercat și ieri, la ședința Birourilor Permanente ale celor două Camere, să împiedice introducerea pe ordinea de zi a plenului reunit a Rapoartelor de activitate și a celui de anchetă, cerând ca discutarea acestora să aibă loc săptămâna viitoare, în aceeași zi în care guvernul își va asuma răspunderea.

Răsvan Popescu, posibil șef interimar al TVR

Răsvan Popescu și Andrei Dimitriu au șansele cele mai mari să devină noii șefi interimari ai Societăților Române de Televiziune și, respectiv, de Radio. Cei doi sunt susținuți de către principalele partide ale coaliției de guvernământ, PNL și PD. Inițial, liberalii se gândiseră pentru conducerea televiziunii publice la Brândușa Armanca, fost ziarist la TVR. Ea și-a câștigat reputația de disidentă după ce, în ianuarie 2004, i s-a desfăcut contractul de muncă pentru criticile pe care i le-a adus actualului președinte – director general al televiziunii, Valentin Nicolau. Se pare însă că o bună parte dintre liderii PNL, plus cei ai UDMR nu o agreează pe fosta directoare a TVR Timișoara. Drept urmare, ministrul Culturii, Mona Muscă, a găsit soluția salvatoare: Răsvan Popescu, actualmente membru al Consiliului Național al Audiovizualului. Popescu a fost apropiat de PNL încă din timpul guvernării cederiste. În acea perioadă, Popescu a fost, între 1997 și 1998, redactor șef la TVR, iar în anul următor a devenit purtător de cuvânt al Guvernului Radu Vasile. În 1999, a plecat la Palatul Cotroceni, unde, timp de un an, a activat ca purtător de cuvânt al președintelui Emil Constantinescu. Înainte de alegerile din 2000, Răsvan Popescu a fost numit în CNA, din partea Președinției României, mandatul său în Consiliu urmând să expire în 2006.
În ceea ce-l privește pe Andrei Dimitriu, și el a mai avut legături cu instituția pe care ar urma să o conducă. Dimitriu a deținut președinția Societății Române de Radio între 1999 și 2001, când a fost înlăturat printr-o manevră a actualului șef al SRR, Dragoș Șeuleanu. Dimitriu a fost o perioadă membru al PNL, dar acum este susținut de către PD pentru a ajunge în fruntea postului național de radio.
Conducerea liberală urma să stabilească, aseară, exact pe cine va susține la radio și la televiziune, deși este foarte probabil că Dimitriu și Popescu vor fi acceptați de către toată lumea. Urmează, de asemenea, să se bată în cuie perioada în care cei doi vor fi interimari. Coaliția guvernamentală ar vrea ca numirea noilor consilii de administrație să fie făcută în maximum două săptămâni, astfel încât noile conduceri să fie aprobate de către Parlament până la sfârșitul actualei sesiuni parlamentare. În caz contrar, Răsvan Popescu și Andrei Dimitriu vor fi șefi interimari până în septembrie, când forul legislativ revine din vacanță. Foarte probabil, atât Dimitriu, cât și Popescu vor deveni titulari, după expirarea interimatului. „De ce n-ar mai sta Răsvan Popescu încă un an la CNA și ar veni să stea doar trei luni la TVR? E clar că noi îl vom susține și după ce se va încheia interimatul”, ne-au declarat surse din PNL. Și cazul lui Andrei Dimitriu este similar, pediștii declarându-se mulțumiți de rezultatele financiare ale Radioului în timpul mandatului acestuia.

Legea Kelemen mai așteaptă

Pe de altă parte, la Comisia de cultură a Camerei este așteptată, săptămâna viitoare, dezbaterea proiectului de modificare a Legii 41 privind funcționarea SRR și SRTv, ce-l are drept autor pe deputatul UDMR Kelemen Hunor. Inițial, proiectul ar fi trebuit dezbătut ieri, însă udemeristul, care este și membru în conducerea Camerei, a ținut să participe la Biroul Permanent care stabilea data plenului reunit, ședința desfășurându-se în același timp cu lucrările Comisiei de cultură. În cazul în care ar fi adoptată, inițiativa lui Kelemen Hunor ar putea schimba din nou oamenii din fruntea televiziunii și a radioului, având în vedere că ea prevede separarea funcțiilor de director general și președinte al Consiliului de Administrație. “Dacă proiectul meu intră în vigoare, Parlamentul va numi președintele Consiliului de Administrație, iar Consiliul de Administrație va desemna persoana care va ocupa postul de director general”, a precizat deputatul UDMR.
Deocamdată, însă, Parlamentul trebuie să numească o singură persoană, atât pentru funcția de director general, cât și pentru cea de președinte al Consiliului de Administrație. Comisiile de cultură au respins săptămâna trecută Rapoartele de activitate ale SRR și SRTv, iar Comisiile de buget-finanțe le-au avizat negativ.

Șeuleanu se pregătește să-și ia zborul cu planoare cu tot

Dragoș Șeuleanu, aproape ex-directorul general al Radioului public, nu pare foarte marcat de perspectiva debarcării sale. „Bineînțeles că-mi strâng lucrurile, am pus aproape tot în cutii. În 15 ani de radio s-au strâns destule. Îmi iau și machetele de planoare, fiindcă sunt planorist”. Unde va pleca Șeuleanu? „În țările cu apă caldă, vorba celor de la brigadă. Mai întâi, o să mă odihnesc. Sunt, totuși, ziarist, sunt economist, găsesc eu ceva, nu-mi fac probleme”. În ceea ce-l privește pe Andrei Dimitriu, principalul nume vehiculat, e de părere că aceia care l-au propus „puteau să se mai gândească. Ce-a știut să facă a arătat în doi ani”. (D.P.)

Comunicatul Clubului Român de Presă

Consiliul de Onoare al Clubului Român de Presă solicită ca numirile la conducerea societăților publice de radio și televiziune să nu se mai facă prin decizie politică, se arată într-un comunicat remis, marți, Mediafax.
Prezentăm integral comunicatul CRP:
“Consiliul de Onoare al Clubului Român de Presă constată cu îngrijorare faptul că Parlamentul României se îndreaptă vertiginos către o decizie politică în legătură cu Societatea Română de Televiziune și Societatea Română de Radiodifuziune.
Demiterea actualelor Consilii de Administrație ale societăților publice de radio și televiziune, rezultat previzibil al votului din Parlament, va duce la desemnarea unor noi organisme de conducere ale instituțiilor, fără să se fi schimbat cadrul legislativ, deși acest lucru a fost cerut în nenumărate rânduri.
Așa cum s-a pronunțat anterior, Clubul Român de Presă solicită ca numirile la conducerea societăților publice de radio și televiziune să nu se mai facă prin decizie politică.
Considerăm că este de datoria Parlamentului României să găsească o soluție apolitică la problema numirii conducerii Societății Române de Televiziune și Societății Române de Radiodifuziune, pentru a reda demnitatea profesională mediilor audiovizuale publice”.
Publicat de : Raluca DUMITRIU, L.R
Data publicării: 08 Iun 2005 - 09:28
 

Link știre   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=4799&titlu=Aliatii_se_grabesc_sa_si_puna_oamenii_la_carma_Radioului_si_Televiziunii_publice