Asztalos (CNCD): Alocatiile diferentiate nu respecta Constitutia [1]

Csaba Asztalos a explicat, pentru MEDIAFAX, ca singura conditie pusa de Constitutie pentru a beneficia de alocatie este de a fi copil

.

Astfel, potrivit articolului 49, "statul acorda alocatii pentru copii si ajutoare pentru ingrijirea copilului bolnav ori cu handicap". Pe de alta parte, acelasi articol mai prevede ca "alte forme de protectie sociala a copiilor si a tinerilor se stabilesc prin lege".

Asztalos subliniaza ca, in interpretarea sa, textul Constitutiei nu permite vreo diferentiere in ceea ce priveste acordarea alocatiilor pentru copii, dar ca Guvernul poate gandi alte forme de ajutor pentru copiii din familii defavorizate.

De altfel, a amintit el, exista o decizie a Curtii Constitutionale (277/2006) prin care limitarile in ceea ce priveste acordarea alocatiilor au fost declarate neconstitutionale.

Exceptia de neconstitutionalitate a fost ridicata atunci de Victor Tatoiu, sotul Monicai Tatoiu, pentru ca fiul lor, Victor Alexandru Tatoiu, care era inscris la Scoala americana, nu primea alocatie. Legea nr.61/1993 privind alocatiile de stat conditiona acordarea alocatiei de stat de urmarea unei forme de invatamant general obligatoriu.

Curtea Constitutionala a declarat neconstitutionale aceste prevederi.

Anterior, Victor Tatoiu a sesizat si CNCD, care a decis ca este un caz de discriminare, a mai spus Asztalos.

Miercuri, premierul Victor Ponta a afirmat ca ideea unei alocatii egale pentru toti copiii este nepractica, deoarece trebuie o diferentiere in functie de venitul parintilor, aratand ca ar fi preferat sa urce alocatia peste 84 de lei pentru familii cu venituri mici si sa nu o dubleze si pentru cei cu venituri suficiente. Parlamentul a aprobat pe 20 mai dublarea alocatiei pentru copii, care este in prezent de 42 de lei.

"Opinia mea este ca alocatia pentru copii trebuie sa fie diferentiata, in functie de cine are nevoie de bani, pentru ca 82 de lei pentru o familie amarata sunt foarte putini si 82 de lei pentru o familie care are posibilitati nu conteaza, probabil ca nici nu-si incaseaza. Ideea de a da 82 de lei la toata lumea in mod egal e o idee pe care eu o consider nepractica. As fi preferat sa dau nu 82, ci, nu stiu, 164 sau 328 de lei la familiile care au venituri reduse (...) si sa nu marim la cei care oricum nu vor lua cei 42 de lei, pentru ca au parintii venituri suficiente si la care cei 42 de lei nu conteaza", a declarat, miercuri, premierul Victor Ponta.

Ministrul Muncii, Rovana Plumb, a anuntat, joi, ca va transmite o adresa prin care va intreba Curtea Constitutionala daca alocatia de stat pentru copii este un drept universal egal sau aceasta poata fi acordata diferentiat, in functie de veniturile unei familii.

Pe 20 mai, deputatii au aprobat un amendament al PNL privind majorarea alocatiei de stat pentru copii de la 42 la 84 de lei.

Ponta a spus atunci ca Guvernul si PSD sustin majorarea alocatiei de stat pentru copii si nu se pot opune acestui principiu, dar initiatorii propunerii nu au indicat sursa de finantare in conditiile in care impactul bugetar anual este estimat la 1,8 miliarde lei.

Ulterior, liderul deputatilor PNL, Ludovic Orban, a prezentat un tabel cu distributia voturilor pentru amendamentul de dublare a alocatiilor, aratand ca doar 5 voturi favorabile au apartinut PSD, iar premierul Victor Ponta, lider PSD si deputat, nu apare pe lista celor care au votat.

Presedintele Klaus Iohannis a declarat ca si-a propus sa promulge legea care prevede dublarea alocatiilor pentru copii pe 1 iunie, daca ajunge in timp util la Cotroceni.


Publicat de : ---
Data publicării: 29 Mai 2015 - 05:20
 

Link știre   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=47197&titlu=Asztalos__CNCD___Alocatiile_diferentiate_nu_respecta_Constitutia