Senatul a adoptat legea partidelor politice, prin care un partid se poate infiinta cu trei membri [1]

Initiatorii propunerii legislative sunt toti membrii comisiei de cod electoral

. Senatorii nu au depus amendamente la acest proiect.

Comisia a intocmit un raport de admitere, cu includerea observatiilor Consiliului Legislativ.

Propunerea legislativa privind modificarea si completarea Legii partidelor politice nr.14/2003 face parte, potrivit raportului comisiei, din pachetul de legi cu care comisia comuna de cod electoral a fost sesizata in vederea dezbaterii si adoptarii unui cod electoral care sa reflecte noile realitati politico-sociale, conturate in ultimii ani, ca o consecinta a modificarilor legislative in materie electorala, adaptate ulterior revizuirii Constitutiei, in 2003.

Un obiectiv important al comisiei de cod electoral a fost "eliminarea barierelor administrative la inregistrarea unui partid", potrivit raportului.

"Astfel, o modificare de substanta, care valorifica principiul constitutional al pluralismului politic, este cea privind lista semnaturilor de sustinere, care se propune sa cuprinda cel putin trei membri fondatori, fata de 25.000 de membri fondatori (domiciliati in cel putin 18 din judetele tarii si municipiul Bucuresti, dar nu mai putin de 700 de persoane pentru fiecare dintre aceste judete, asa cum prevedea legea in vigoare). De asemenea, prin consens politic, s-au eliminat prevederile care leaga organizarea interna a partidelor de organizarea administrativ teritoriala a tarii. Astfel, se creeaza posibilitatea de a infiinta partide locale, independent de diviziunea adminstrativ-teritoriala existenta, ceea ce va avea un rol insemnat in dinamizarea vietii politice la nivel local", se precizeaza in raportul comisiei de cod electoral.

Se propune, de asemenea, reducerea numarului de semnaturi necesare pentru inscrierea in alegeri, pentru toate tipurile de alegeri.

Initiativa legislativa urmareste modificarea unuia dintre criteriile privind constatarea inactivitatii unui partid politic.

Astfel, desemnarea de candidati, de catre un partid politic, singur sau in alianta, nu se mai raporteaza la doua campanii electorale parlamentare succesive, ci la doua campanii electorale succesive, cu exceptia celei prezidentiale.

Membrii comisiei au mai stabilit ca este excesiv sa fie dizolvat, pe cale judecatoreasca, un partid politic, pe considerentul ca nu au fost indeplinite obiectivele politice stabilite, conform articolului 1 si 2 din lege, daca partidul nu obtine, la doua alegeri generale succesive, un numar de cel putin 50.000 de voturi la nivel national pentru candidaturile depuse in urmatoarele scrutinuri: consilii judetene, consilii locale, Camera Deputatilor, Senat. Astfel, s-a decis abrogarea articolului 48 din lege.

Printre modificarile aduse de propunerea legislativa se mai afla eliminarea codului numeric pesonal (CNP-ului) din lista semnaturilor de sustinere a membrilor fondatori.

Legea urmeaza sa ajunga in dezbaterea Camerei Deputatilor, in calitate de for decizional.


Publicat de : ---
Data publicării: 23 Apr 2015 - 05:37
 

Link știre   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=46273&titlu=Senatul_a_adoptat_legea_partidelor_politice__prin_care_un_partid_se_poate_infiinta_cu_trei_membri