CSM: Retinerea unei persoane ar trebui sa fie majorata de la 24 la 48 de ore [1]

Propunerea CSM se numara printre recomandarile de modificare si completare a initiativei legislative pentru revizuirea Constitutiei Romaniei, obtinute de MEDIAFAX

.

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii sustine ca durata retinerii nu ar trebui mentionata in Constitutie, ci in Codul de procedura penala, "intrucat acest lucru ar permite o mai mare suplete intr-o eventuala procedura de modificare, in ipoteza in care practica ar demonstra insuficienta termenului stabilit".

"Aceasta durata maxima de 48 de ore nu ar comporta probleme din perspectiva Conventiei europene a drepturilor omului, de altfel, la nivel european fiind prevazute durate maxime ale retinerii mai mari de 24 de ore, de 48 daca nu chiar de 72 de ore. In acest sens, dispozitiile art. 5 parag. 3 din Conventie prevad ca aducerea in fata judecatorului sau a unui alt magistrat imputernicit prin lege sa exercite atributii judiciare trebuie sa fie facuta de indata ce o persoana este lipsita de libertate, in vederea evitarii dispunerii unei masuri arbitrare sau nejustificate si protejarii acesteia impotriva relelor tratamente ce ar putea fi aplicate in perioada detentiei", conform CSM.

Citeste si: CSM propune sa numeasca trei dintre judecatorii Curtii Constitutionale

Astfel, Consiliul Superior al Magistraturii arata ca, in principiu, aducerea unei persoane in fata judecatorului in termen de 48 de ore de la data privarii de libertate, este rezonabila si trebuie considerata ca satisface exigentele notiunii "de indata", expresieprevazuta de CEDO.

De altfel, membrii CSM sustin ca o propunere similara, de majorare a duratei maxime a retinerii, a fost formulata in proiectul de lege privind revizuirea Constitutiei Romaniei, initiat de Presedintele Romaniei, la propunerea Guvernului, iar Curtea Constitutionala, examinand constitutionalitatea acestor dispozitii, a apreciat ca "termenul prevazut este unul de natura sa permita o ingerinta minima in ceea ce priveste libertatea persoanei, respecta exigentele Conventiei pentru apararea drepturilor omului si a libertatilor fundamentale, ale Pactului international cu privire la drepturile civile si politice si ale art. 21 alin. (3) din Constitutia Romaniei si nu poate fi interpretat ca avand ca efect suprimarea garantiilor unui drept fundamental, in sensul art. 152 alin. (2) din Constitutie. Modificarea propusa raspunde obligatiei statului de a asigura un just echilibru intre interesul apararii drepturilor fundamentale ale individului si interesul apararii ordinii de drept, tinand seama de problemele pe care le-a ridicat in practica durata actuala a termenului de retinere, cat priveste activitatea organelor de urmarire penala, cu consecinte directe asupra modului in care este asigurata realizarea intereselor generale ale societatii si apararea ordinii de drept. Retinerea cu o durata maxima de 48 de ore se justifica pentru efectivitatea masurii si eficienta acesteia".

CSM a transmis, la sfarsitul lunii martie, Comisiei comune a Camerei Deputatilor si Senatului mai multe propunerei de modificare si completare a initiativei legislative pentru revizuirea Constitutiei Romaniei.

Citeste si: CSM: Se impune eliminarea din Constitutie a raspunderii materiale a magistratilor

 


Publicat de : ---
Data publicării: 21 Apr 2015 - 05:52
 

Link știre   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=46219&titlu=CSM__Retinerea_unei_persoane_ar_trebui_sa_fie_majorata_de_la_24_la_48_de_ore