Popa (PNL) cere parlamentarilor ieseni sa-si retraga semnaturile de pe proiectul pensiilor speciale [1]

Senatorul liberal Mihaela Popa a afirmat, intr-un comunicat de presa transmis luni, ca le cere celor 14 parlamentari ieseni care au semnat proiectul privind pensiile speciale sa isi retraga semnaturile, ea precizand ca va trimite solicitarea la birourile parlamentare din Iasi ale acestora, transmite corespondentul MEDIAFAX

.

Popa a sustinut ca, in momentul actual, Romania nu isi permite nici financiar si nici moral un astfel de proiect si ca prioritatile ar trebui sa fie altele.

"Romania are una dintre cele mai mici pensii medii din Europa, cea mai mare rata de abandon scolar din cauza saraciei, alocatia pentru copii a ramas la cuantumul de 42 de lei, sistemul medical din Romania ocupa penultimul loc, al 35-lea, in Indexul european al sistemelor medicale 2014, iar acordarea indemnizatiei pentru mame inca intampina mari nedreptati. Cand ne confruntam cu atatea probleme stringente ale societatii, nu putem sa avem ca prioritate pensiile speciale", a afirmat senatorul PNL Mihaela Popa.

Ea le-a solicitat colegilor parlamentari de Iasi care au semnat initiativa sa faca "un gest de demnitate" si sa isi retraga semnatura de pe acest proiect de lege.

"Romania lucrului bine facut trebuie sa inceapa cu noi", a declarat senatorul PNL Mihaela Popa.

Din cei 23 de parlamentari de Iasi, 14 au semnat in favoarea proiectului care prevede acordarea pensiilor speciale pentru parlamentari. Astfel, au semnat proiectul toti cei sapte parlamentari ieseni ai PSD, acestora adaugandu-li-se trei reprezentanti ai UNPR, doi independenti, unul de la PMP si un liberal.

Propunerea legislativa pentru modificarea si completarea Legii nr.96/2006 privind Statutul deputatilor si senatorilor, care prevede pensiile speciale ale parlamentarilor, a fost depusa, joi, la Camera Deputatilor si este semnata de 255 de deputati si senatori.

Potrivit proiectului, deputatii si senatorii vor avea dreptul dupa exercitarea mandatului, la cerere, la implinirea varstei standard, la o indemnizatie lunara pentru activitatea de parlamentar, de indemnizatie urmand sa beneficieze doar cei care nu mai au calitatea de parlamentar.

Calculul acestei pensii se va face prin inmultirea 0,55% din indemnizatia bruta lunara de parlamentar cu numarul mandatelor, iar pensia se va actualiza ori de cate ori se va majora sau indexa indemnizatia parlamentarilor si se va cumula cu orice tip de pensie din sistemul public de pensii.

Conducerea PNL a decis ca proiectul pensiilor speciale pentru parlamentari nu are girul politic al PNL, declara copresedintele Alina Gorghiu.

Initiativa este semnata de catre deputatii PNL Calimente Mihaita, Chereches Florica, Chirtes Ioan-Cristian, Costin Gheorghe, Craciunescu Grigore, Cristian Horia, Dobrinescu Traian, Gireada Dumitru-Verginel, Grecea Maria, Gudu Vasile, Horga Vasile, Iane Daniel, Laza-Matiuta Liviu, Oros Nechita-Adrian, Pardau Dumitru, Samartinean Cornel-Mircea, Scarlat George, Urcan Ionas-Florin, Varga Vasile, Zlati Radu si senatorii liberali Grapa Sebastian, Grigoras Viorel, Iliescu Lucian.

Purtatorul de cuvant al PNL, Ionut Stroe, declara ca liberalii nu sustin pensiile speciale pentru parlamentari si ca partidul va face efortul de a-si convinge proprii parlamentari care au semnat aceasta initiativa, adaugand ca spera sa nu fie pusi in situatia unor sanctiuni.


Publicat de : ---
Data publicării: 21 Apr 2015 - 05:52
 

Link știre   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=46181&titlu=Popa__PNL__cere_parlamentarilor_ieseni_sa_si_retraga_semnaturile_de_pe_proiectul_pensiilor_speciale