Votul nu este o lozinca: O instanta din Romania obliga guvernul Ponta sa aplice o lege pe care o incalca [1]

--> Tweet 0 Comenteaza 0 Email Adresa de e-mail la care vrei sa primesti STIREA atunci cand se intampla Aboneaza-te

Pe 26 ianuarie, premierul Victor Ponta sustinea o conferinta de presa la sediul din Kiseleff, in care, intrebat de gandul de ce nu organizeaza alegeri partiale in anumite consilii judetene ramase fara presedinti, raspundea vag ca are nevoie de o decizie a instantei

. gandul l-a intrebat la acea vreme de ce refuza sa aplice legea, dar premierul Ponta a raspuns ca instanta va decide daca Guvernul pe care il conduce a aplicat corect sau nu legea. Intrebat inca o data de ce nu aplica o lege clara pentru organizarea alegerilor partiale, Ponta a replicat: ”este opinia dumneavoastra”. Vineri, premierul a fost contrazis de o instanta din Romania. Curtea de Apel Cluj a decis ca Guvernul Ponta trebuie sa organizeze alegeri partiale pentru presedintia Consiliului Judetean Cluj. "Prin sentinta pronuntata de Curtea de Apel Cluj in sedinta publica de astazi (vineri-n.r.), in cauza privind pe reclamantul Partidul National Liberal Cluj si paratul Guvernul Romaniei, prin prim-ministrul Victor Ponta, s-a dispus admiterea actiunii formulate de reclamant si in consecinta a fost obligat paratul sa efectueze operatiunile prevazute de lege in vederea stabilirii datei desfasurarii alegerilor partiale pentru functia de presedinte al Consiliului Judetean Cluj. Sentinta poate fi atacata cu recurs in termen de 15 zile de la comunicare, care se va depune la Curtea de Apel Cluj sub sanctiunea nulitatii", se arata in comunicatui Curtii de Apel Cluj. Mihai Seplecan (PNL), cel care a sesizat instanta impotriva Guvernului Ponta, a depus in luna ianuarie si o plangere penala pentru abuz in serviciu pe numele premierului Victor Ponta pentru ca nu a organizat alegerile pentru sefia CJ Cluj. ”Am dat in judecata Guvernul Ponta pentru a-l obliga, conform prevederilor Legii nr. 215/2001 (art. 102 ind. 1, coroborat cu art. 69 alin. 2 si art. 69 alin. 5 coroborat cu art. 9 din Legea nr. 67/2004), la stabilirea datei de desfasurare si organizarea alegerilor partiale pentru functia de presedinte al Consiliului Judetean Cluj. Fiind vorba despre alegeri partiale generate de o situatie prevazuta de Legea administratiei publice, respectiv cea privind Statutul alesilor locali, data desfasurarii alegerilor trebuie sa se stabileasca cu cel putin 35 de zile inaintea votarii (art. 9 din Legea 67/2004). S-a ajuns la situatia ca totul sa se trateze prin tribunale din cauza faptului ca la PSD infrangerea legii prin tergiversare si fortare este norma de lucru. Reamintesc faptul ca exista si actiuni penale impotriva premierului Victor Viorel Ponta, nu numai de contencios administrative”, a fost pozitia lui Seplecan dupa decizia instantei din Cluj. Acesta sustine ca guvernul Ponta ar trebui dat in judecata in toate situatiile in care refuza sa aplice legea si sa organizeze alegeri partiale.

Citeste si Dupa un puseu de 24 de ore, Victor Ponta, premierul Romaniei, anunta ca „I-A TRECUT SUPARAREA” Citeste si Ponta - anunt, cu mare tristete, despre Giovani Becali Citeste si Fostul ministru de Finante Ioana Petrescu, numita de Ponta intr-o noua functie

Ponta a fost avertizat ca incalca legea 

Avertizat inca din luna ianuarie, prin scrisoarea deschisa a co-presedintelui PNL, Alina Gorghiu, in care i se cerea sa organizeze alegeri partiale, premierul Ponta a preferat sa raspunda ironic. ”In acest moment Guvernul se afla in situatia de a incalca legea din Romania, a expirat termenul de 90 de zile, iar premierul mi-a propus sa negociez, sa ma consult cu el pe subiectul alegerilor partiale. Legea nu poate fi negociata. Solicitam Guvernului organizarea in regim de urgenta a alegerilor partiale. PNL isi rezerva dreptul de a actiona Guvernul in justitie”, a declarat in ianuarie Alina Gorghiu. ”Am discutat acest lucru cu colegii mei si sigur, dansii dau tot timpul in judecata, fac scandal”, a fost replica premierului Ponta pe 26 ianuarie 2015. El a motivat ca nu poate organiza alegerile locale pe vechiul sistem, in conditiile in care in Parlament se discuta modificarea legii electorale. Premierul nu a spus insa ca noua lege nu se poate aplica in acest moment, chiar daca ar fi in vigoare, deoarece exista o decizie a CCR in acest sens. Ponta a mai venit insa si cu alte argumente. Premierul a invocat faptul ca s-ar cheltui prea multi bani de la buget daca s-ar organiza alegeri pentru fiecare post ramas vacant. ”Opinia noastra este ca Romania nu trebuie sa stea tot timpul in alegeri, ci trebuie sa ai date in care strangi mai multe tipuri de alegeri si in felul acesta economisesti bani si feresti societatea de o campanie electorala neintrerupta. Deci strict politic, PSD-ului i-ar conveni sa organizeze alegeri pentru ca cel putin doua din trei le-am castiga. Dar aici nu este vorba de un interes politic, aici e vorba daca facem in fiecare saptamana si tinem tara tot timpul in alegeri pentru un mandat care se termina peste un an. Poate reusim sa schimbam legea pentru un mandat de patru ani, atunci la anul nu mai organizam. De muncit cand mai muncim daca stam tot timpul numai in alegeri”, a fost motivatia oferita de prim-ministru la inceputul anului. Intrebat de gandul daca in aceasta situatie nu este vorba despre aplicarea unei legi, raspunsul oferit de premier a fost: ”o sa ne spuna instanta daca noi aplicam sau nu corect legea”. Cand i s-a atras atentia ca legea este clara, Ponta a afirmat: ”este opinia dumneavoastra”. Instanta din Cluj a constatat dupa patru de la acea conferinta ca Guvernul nu a aplicat corect legea. Unde e nevoie de alegeri

Prefectul judetului Cluj a emis pe 6 octombrie 2014 ordinul prin care s-a constatat incetarea mandatului de presedinte al CJ Cluj al lui Horea Uioreanu, arestat pentru fapte de coruptie. Pe 3 octombrie, Uioreanu isi anuntase demisia din fruntea Consilului Judetean Cluj. Pana in acest moment, nu s-au organizat alegeri, desi legea obliga Guvernul sa o faca. Curtea de Apel Cluj, la sesizarea PNL, a decis, in prima instanta, sa oblige guvernul Ponta sa organizeze alegeri partiale pentru presedintia CJ. Presedintele CJ Braila, Gheorghe Bunea Stancu, era revocat de prefect din functie pe 26 noiembrie 2014, dupa ce primul a pierdut procesul cu ANI. Intre timp, Bunea Stancu a fost condamnat la trei ani de inchisoare cu executare in dosarul ”Mita la PSD”. Vacant este si postul de presedinte al Consiliului Judetean Valcea, dupa ce Ion Cilea (PSD) a decedat, in 3 decembrie 2014. Guvernul Ponta nu a initiat nici acum procedurile pentru organizarea alegerilor partiale. Executivul ar fi trebuit sa organizeze alegeri partiale si pentru presedintia Consiliului Judetean Neamt, dupa decesul lui Culita Tarata – 22 noiembrie 2014. Nici in acest caz, Guvernul, prin ministerul de Interne, nu a respectat legea.

De asemenea, in judetul Hunedoara, postul de presedinte al CJ a ramas vacant, dupa ce Mircea Molot a pierdut procesul cu ANI.  O situatie similara se regaseste in municipiul Sibiu, unde nu au fost organizate alegeri partiale dupa ce Klaus Iohannis a devenit oficial presedintele Romaniei. In acest moment, nici in Targoviste nu exista un primar ales, vechiul primar pierzandu-si aceasta calitate. La nivelul intregii tari, la inceputul anului existau 26 de primarii in care trebuiau organizate alegeri partiale. De asemenea, exista si colegii de parlamentari care au ramas vacante dupa demisii ale unor senatori sau deputati. Si pentru ele, ar trebui sa se organizeze alegeri partiale. Ultimele alegeri partiale au fost organizate de guvern simultan cu alegerile europarlamentare. Nici la vremea respectiva, data organizarii alegerilor partiale nu a tinut cont de prevederile legale, fiind depasit termenul de 90 de zile.

Citeste si Klaus Iohannis nu a mai ajuns la slujba de Inviere de la Sibiu. Unde ar fi plecat presedintele Citeste si SONDAJ. Cum evaluati prestatia lui Iohannis dupa 100 de zile de mandat?

Disputa finala la prezidentiale Ponta - Iohannis. Ponta: Votul e o lozinca  O tema centrala a campaniei prezidentiale din 2014, mai ales in turul al doilea, a fost legata de obstructionarea dreptului de vot al romanilor din Diaspora. Guvernul Ponta a pus la dispozitia alegatorilor din afara tarii un numar prea mic de sectii de vot, ceea ce a condus la o supra-aglomerare a acestora, existand cazuri in care nu s-a putut vota in termenul legal. Pentru situatia votului din Diapora si-au dat demisia ministrii de Externe Titus Corlatean si Teodor Melescanu. Si premierul Victor Ponta a precizat, dupa pierderea prezidentialelor, ca alegerile au fost organizate prost. In timpul campaniei electorale, atitudinea premierului, candidat la presedintie, a fost insa alta. Intr-o confruntare televizata cu actualul presedinte, Klaus Iohannis, a existat urmatorul dialog: Iohannis: Domnul Ponta, ati organizat alegerile in Diaspora intr-un mod execrabil. Noi traim intr-o tara democrata, fiecare cetatean are dreptul la vot.

Ponta: Este o lozinca. Dupa pierderea prezidentialelor, premierul Victor Ponta a declarat ca a inteles mesajul dat de electorat. Cu toate acestea, refuza in continuare sa organizeze alegeri potrivit legii si asteapta sa vina decizii ale instantelor in acest sens, speculand faptul ca legea nu prevede sanctiuni pentru neorganizarea la termen a alegerilor partiale.

Citeste si Ce intentie de vot au PNL si PSD dupa prezidentiale. Doar trei partide ar intra acum in Parlament Citeste si Colectia „Biblioteca pentru hoti”. Gigi Becali, ultimul mare clasic al puscariilor, s-a apucat sa scrie dupa ce a ajuns la „facultate” Citeste si Fostul consilier prezidential al lui Klaus Iohannis, George Scutaru, urmarit penal de DNA sub control judiciar ca ar fi luat mita 170.000 de euro Citeste si Senatorii sunt categorici: orice ar decide CCR, Dan Sova ramane liber. SINGURA cale prin care senatorul poate fi arestat preventiv

 

Citeste si Guvernul incalca legea pentru a tine colegiul lui Voiculescu la sertar. Autoritatea Electorala a propus oficial de doua ori data alegerilor, dar a fost IGNORATA Citeste si Democratia optionala a domnului Ponta Citeste si Guvernul, obligat de instanta sa organizeze alegeri anticipate la CJ Cluj; decizia nu e definitiva Citeste si PNL cere alegeri anticipate, dupa votul din Senat in cazul Sova Citeste si Votul prin corespondenta, in varianta liberalilor: Un cetatean roman din strainatate dornic sa voteze la urmatoarele alegeri va trebui sa parcurga acesti pasi
Publicat de : ---
Data publicrii: 06 Apr 2015 - 05:35
 

Link tire   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=45853&titlu=Votul_nu_este_o_lozinca__O_instanta_din_Romania_obliga_guvernul_Ponta_sa_aplice_o_lege_pe_care_o_incalca