Sedinta CNA, suspendata din cauza supararii unor membri pe Laura Georgescu, care i-a dat in judecata [1]

Sedinta de marti a Consiliului National al Audiovizualului (CNA) a fost condusa de Laura Georgescu, presedintele Consiliului, si avea o ordine de zi cu 20 de puncte, intre care si numeroase rapoarte de monitorizare la principalele televiziuni din Romania, care au fost reportate din mai multe sedinte

.

Dintre toate acestea, CNA a reusit sa discute in sedinta de marti un singur punct, respectiv primul de pe ordinea de zi, care se refera la procesul de tranzitie de la televiziunea analogica terestra la televiziunea digitala terestra, care se va produce pe 17 iunie.

Discutarea unui singur punct de pe ordinea de zi a sedintei de marti a fost decisa de sase membri ai CNA (Florin Gabrea, Monica Gubernat, Viorel-Vasile Buda, Dorina Rusu, Rasvan Popescu si Radu Calin Cristea), la propunerea Monicai Gubernat.

"Impotriva" discutarii unui singur punct din intreaga ordine de zi au votat Laura Georgescu, presedintele CNA, si membrii CNA Lorand Turos si Radu Herjeu. Pe de alta parte, Valentin Jucan si Gabriel Tufeanu, alti doi membri ai CNA, nu au fost prezenti la sedinta de marti.

Potrivit Legii audiovizualului, "in indeplinirea functiilor si a atributiilor ce ii revin, potrivit prezentei legi, Consiliul emite decizii, instructiuni si recomandari, in prezenta a cel putin 8 membri si cu votul a cel putin 6 membri".

La inceputul sedintei, Monica Gubernat a prezentat in mod ironic motivul pentru care a propus ca membrii CNA sa discute un singur punct din ordinea de zi. Ea a spus ca a suferit "un soc emotional" si "ii vine sa rada permanent" de cand a primit documentele privind actiunea in instanta declansata de presedintele CNA, Laura Georgescu.

"O sa va propun o ordine de zi cu un singur punct, respectiv primul, avand in vedere ca este o preluare de sedinta trecuta, pentru ca, va spun la modul cel mai sincer, de ieri, de cand am primit intampinarea la actiunea deschisa de doamna Georgescu, am suferit un soc emotional si imi vine sa rad permanent. Dar va promit ca pana la sedinta urmatoare, condusa de domnul Jucan, o sa-mi revin", a spus Monica Gubernat.

Laura Georgescu, presedintele Consiliului National al Audiovizualului, a dat in judecata sase membri ai CNA, care, in septembrie 2014, i-au redus atributiile la conducerea Consiliului, prin modificarea Regulamentului de Organizare si Functionare al institutiei.

Dosarul prin care Laura Georgescu, presedintele CNA, i-a chemat in judecata pe sase dintre actualii sai colegi - Valentin Jucan, Monica Gubernat, Rasvan Popescu, Florin Gabrea, Radu Calin Cristea si Viorel Vasile Buda -, dar si institutia CNA a fost inregistrat la Curtea de Apel Bucuresti pe 9 martie, la Sectia a VIII-a contencios administrativ si fiscal.

In plus, in acest proces, Laura Georgescu solicita instantei "obligarea paratilor (cei sase membri ai CNA actionati in judecata, n.r.) la plata de daune morale in cuantum de 12.000 de lei". De asemenea, Georgescu cere instantei "obligarea paratei la plata cheltuielilor de judecata".

Radu Calin Cristea a spus, in sedinta de marti, ca, in circumstantele actuale, "comunicarea institutionala" cu presedintele Laura Georgescu a devenit din punctul sau de vedere "toxica". De asemenea, el a vorbit despre "evolutiile negative" care au loc la nivel institutional, in prezent, in CNA.

"Eu asa sunt cladit, nu pot sa joc in vodeviluri ipocrite si sa am o prezenta harnica, motivata, senina in sedinte, stiind ca doamna Georgescu ma considera parat, asa cum neam de neamul meu n-a fost considerat vreodata", a spus Radu Calin Cristea, precizand ca este socat sa constate ca Laura Georgescu a dat in judecata institutia pe care o conduce.

"Cred ca de la Burebista pana la Laura Georgescu nu s-a mai pomenit vreun sef de popor, de trib, de institutie, care sa-si dea in judecata poporul, tribul, institutia. Este ceva fara precedent (...) Si va pot asigura de pe acum ca veti ramane in istoricul institutiilor publice din Romania ca un personaj unicat, speram irepetabil", a spus Radu Calin Cristea adresandu-i-se Laurei Georgescu.

El a mai spus ca ceea ce il "indispune nespus" este continutul plangerii formulate de Laura Georgescu in instanta, in care aceasta a spus ca aplicarea noului ROF al CNA a dus la imposibilitatea exercitarii de catre aceasta a actului de conducere, ceea ce s-a repercutat negativ asupra starii sale psihice si asupra situatiei sale sociale, inclusiv in plan familial si profesional, prin atingerile aduse onoarei si demnitatii sale. De asemenea, Laura Georgescu a spus ca aplicarea acestui ROF a avut ca rezultat "un haos total institutional si un blocaj fara iesire".

"Despre onoarea si demnitatea mea din vara anului trecut, cel putin, nu vine vorba? Vorbiti apoi despre faptul ca institutia e un haos managerial si o dezordine (...) Acest haos managerial a aparut exact in momentul in care a aparut ROF-ul? Adica nu stim cu totii cata dezordine, cata lipsa de predictibilitate a existat si inainte? (...) ROF-ul va incurca (...) Nu inteleg gestul dumneavoastra, pentru ca el mi se pare ca face aproape irespirabila aceasta atmosfera din CNA (...) Nu ne mai putem preface ca suntem colegi si ca putem lucra in serviciul public asa cum ar trebui sa lucram (...) Va puneti intr-o situatie extrem de incalcita de a fi in continuare presedintele unei institutii, pe care o dati in judecata, si de a fi in acelasi timp in acest Consiliu in conditiile in care sase dintre colegii dumneavoastra de asemenea sunt dati in judecata (...) Ba mai mult, cereti daune morale de 12.000 de lei. Va asigur ca onoarea si demnitatea mea (...) costa mult mai mult decat 12.000 de lei", a spus Radu Calin Cristea.

El a mai spus ca, prin aceasta actiune in instanta, Laura Georgescu este cea care "blocheaza inca o data" activitatea CNA. "Acesta este motivul pentru care am fost de acord sa inscriem un singur punct pe ordinea de zi (...) E pur si simplu un blocaj in sensul cel mai clar al cuvantului", a mai spus Cristea.

Totodata, Radu Calin Cristea a facut referire la o gluma pe care o facea in trecut in Consiliu. "Spuneam ca va veni vremea in CNA sa discutam fiecare membru prin intermediul avocatilor, iata ca vremea aceea a sosit", a mai spus Cristea.

La randul sau, membrul CNA Rasvan Popescu a spus ca membrii Consiliului care au votat noul ROF nu si-au propus la momentul votului sa ii afecteze "onoarea si demnitatea" Laurei Georgescu.

"Noi nu ne-am propus atunci sa afectam onoarea si demnitatea cuiva, am incercat doar sa rezolvam administrativ o stare de tensiune care se regasea in institutie si care ajunsese la paroxism", a spus Rasvan Popescu, in sedinta de marti. Rasvan Popescu a spus ca membrii CNA care au votat ROF-ul au facut acest lucru nu pentru ei, ci pentru oamenii care lucreaza in CNA si pentru functionarea institutiei. "Ma astept ca acesti oameni sa fie martori in proces alaturi de noi. Noi, astazi, in loc sa ne ocupm de digital, ne cautam avocati", a mai spus Rasvan Popescu.

Acesta a precizat, la sfarsitul sedintei, pentru MEDIAFAX, ca este fara precedent gestul Laurei Georgescu "de a cere daune propriei institutii".

"Este fara precedent ca un presedinte de institutie - si mai ales de institutie saraca, cu un buget la nivel de comuna - sa ceara daune propriei institutii. Ganditi-va ca noi suntem in situatia de a fi renuntat la programul de protectie a limbii romane in audiovizual pentru ca nu mai avem bani de doi ani sa sustinem acest program. Iata de la ce institutie cere doamna Georgescu despagubiri. Si ne cramponam de fiecare bilet de avion, la calatoriile in strainatate nu stim de unde sa mai taiem, dar, pe de alta parte, stim sa cerem daune de la propria institutie", a mai spus Rasvan Popescu.

Pe de alta parte, Viorel Vasile Buda a spus, in sedinta de marti, ca noul ROF, care este atacat in prezent in instanta de Laura Georgescu, a fost elaborat de trei dintre cei mai tineri membri ai CNA, dupa o intalnire cu membrii Comisiei pentru cultura din Senat, ca solutie pentru deblocarea Consiliului.

"Acest ROF a fost elaborat de cei trei cei mai tineri colegi, ni s-a propus in sedinta, am deliberat, dupa care legal, constitutional si absolut democratic l-am supus la vot, in prezenta unui numar de noua membri ai CNA. Am avut opt voturi «pentru» (...) si consideram ca, in acel moment, la propunerea presedintelui Comisiei de Cultura din Senat, am deblocat situatia. Atunci am fost foarte mirat ca, de exemplu, domnul Turos nu a venit sa-ti voteze ROF-ul pe care l-a elaborat (...) Oricum nu e un ROF ilegal, imoral si incorect", a spus Viorel Vasile Buda. El a mai spus ca din ROF nu au fost inlaturate pasajele esentiale care vizau activitatea presedintelui CNA.

La randul sau, Lorand Turos a spus ca a facut parte dintre membrii CNA care au initiat modificarea ROF-ului si ca, daca va fi chemat in instanta ca martor in acest caz, se va prezenta.

"Da, am facut parte din acel grup care a initiat aceasta modificare a ROF-ului, erau anumite discutii si intre noi privind modificarea si in ce masura. Faptul ca n-am fost prezent la acea sedinta (in care a fost adoptat ROF-ul, n.r.) e o simpla coincidenta (...) La prima sedinta in care am inceput sa discutam ROF-ul si sa votam punct cu punct noul regulament am fost prezent, nu am putut sa fiu prezent la urmatoarea din motive obiective. Speram ca rezolvam intr-o singura sedinta, n-a fost sa fie (...) Daca considerati, ma autodenunt (...) Am ajuns ca, dupa ce sa criticam justitia pe televizor, sa facem justitie in sala de CNA. Daca sunt citat, bineinteles ca ma duc, conform legii (...) Nu ma bucura situatia in care am ajuns, dar eu nu pot nega dreptul nimanui de a actiona in judecata, iar admisibilitatea unei plangeri nu o hotarasc eu, instanta decide (...) Daca sunt chemat, voi fi martor, voi fi ce va vrea justitia", a spus Lorand Turos.

La randul sau, Radu Herjeu, cel mai nou membru al CNA, a spus ca nu este nici intr-o tabara, nici in cealalta, dar ca el nu poate accepta ca sedintele Consiliului sa nu se desfasoare.

"Ma aflu in situatia extrem de ingrata de a fi ultimul venit la aceasta masa, direct in mijlocul unui conflict. Sincer sa fiu, nu ma asteptam, stiam ca exista o situatie tensionata, din presa, din anii trecuti", a spus Radu Herjeu.

El a precizat ca mai exista "o situatie ingrata", in care se afla toti membrii CNA, intrucat legislatia audiovizualului nu prevede posibilitatea ca un membru al Consiliului sa se abtina de la un vot, ci trebuie sa voteze fie "pentru", fie "impotriva". Astfel, Radu Herjeu a spus ca el isi va asuma mereu votul.

"Din pacate, sunt situatii, cum este cea de astazi, in care votul pentru o propunere este interpretat in favoarea sau nu a unei persoane. Eu am inteles ca e un vot pentru ceea ce are de facut CNA (...) De aceea voi vota intr-o singura directie, ca CNA sa functioneze. Daca sunt la aceasta masa si avem rapoarte de monitorizare, voi vota pentru discutarea acelor rapoarte (...) Votul meu va fi pentru facilitarea functionarii institutiei si eu nu voi vota pentru blocarea activitatii CNA", a spus Radu Herjeu, precizand ca situatia in care se afla in prezent CNA este una "complet nefireasca". De asemenea, Herjeu a spus ca ii pare rau ca ea nu a putut fi rezolvata altfel si s-a ajuns in instanta.

De cealalta parte, Laura Georgescu, presedintele CNA si cea care a prezidat sedinta de marti, a spus ca este pentru a treia oara "pedepsita" pentru ca a dat in judecata sase membri ai CNA care au votat un ROF ce incalca mai multe legi.

"Este pentru a treia oara cand sunt pedepsita pentru exercitarea unui drept constitutional de a cere instantei anularea unui act administrativ. E dreptul oricarui cetatean. El vine ca urmare a unor diligente de sase luni, in care nu am reusit sa ii conving pe cei sase colegi ca se incalca nu o lege, nu doua, peste cinci legi in acest moment cu ROF-ul care este votat din 11 septembrie 2014. Ceea ce ma sperie si ma ingrijoreaza este ca nu au inteles nici macar mesajul deputatilor si ma refer la domnul deputat Marton Arpad care (in timpul unei sedinte a Comisiei pentru cultura a Camerei Deputatilor din 24 martie, n.r.) a spus clar ca se incalca legile acestei tari prin ROF si a dat exemple de trei articole din ROF. Deci cred ca nu mai vorbim de o neintelegere a legilor, ci de cu totul si cu totul altceva", a spus Laura Georgescu.

Ea a precizat ca principalii vizati in acest proces sunt sase membri ai CNA - Valentin Jucan, Monica Gubernat, Rasvan Popescu, Florin Gabrea, Radu Calin Cristea si Viorel Vasile Buda -, pentru ca au aprobat respectivul ROF fara a solicita si fara a avea un punct de vedere al Serviciului Juridic si Reglementari din CNA. Potrivit lui Georgescu, acesta este motivul pentru care institutia CNA a fost chemata ca parte in acest proces.

"Institutia este enumerata exclusiv la nivelul Serviciului Juridic si Reglementari, intrucat punctul de vedere al acestui serviciu, care este vital pentru orice document intr-o institutie publica, a lipsit. Cand a trebuit sa semnez decizia de aplicare a acestui ROF, in 16 septembrie, am intrebat seful Juridicului. Mi-a spus ca nu a dat niciodata viza pe ROF, nu i s-a cerut. El a dat viza pe decizia de punere in aplicare (a ROF, n.r.). Ca atare, este extrem de important ca seful Serviciului Juridic sa aiba un punct de vedere. Acesta e motivul pentru care este enumerata si institutia (in proces, n.r.). Imediat dupa ordonatorul principal de credite (in cazul de fata Laura Georgescu, n.r.), este Juridicul, in orice institutie. El asigura legalitatea oricarui document emis de Consiliu (...) Pentru mine, CNA este important sa fie reprezentat de seful Juridicului, care sa spuna ca nu i s-a cerut punct de vedere. Stam de sapte luni cu un ROF ilegal, in conditiile in care noi suntem platiti din bani publici sa aplicam legi, si nu cerem punctul de vedere al Juridicului", a spus Laura Georgescu.

In ceea ce priveste daunele morale solicitate prin acest proces, cate 2.000 de lei de la cei sase membri chemati in instanta, Laura Georgescu a spus: "Va reamintesc ca blocajul din iulie era generat de grupul PDL, care nu participa la sedinte dintr-o sceneta, pe care tot instanta va dovedi ca mi-a fost contrafacuta pe o alta speta, si, atata vreme cat de atunci au existat nenumarate acte de colegialitate ale celor sase membri, imi rezerv dreptul sa cer daune morale dansilor si cheltuieli de judecata tot dansilor".

Laura Georgescu a mai spus ca, in iulie si august 2014, trei dintre colegii sai - Narcisa Iorga (care nu mai este in prezent membru al CNA, n.r.), Florin Gabrea si Valentin Jucan (care au fost numiti in Consiliu de Parlament, cu sustinerea fostului presedinte Traian Basescu, respectiv a PDL, n.r.) - boicotau CNA, incercand sa o determine pe Georgescu sa renunte "la ceea ce face cu respectarea legii".

Totodata, Georgescu a spus ca prin faptul ca cei sase membri au refuzat, marti, sa participe la mai mult de un punct al ordinii de zi nu isi duc la indeplinire mandatul. "Asta am sustinut din iulie 2014, cand ceilalti trei colegi faceau boicotul Consiliului, incercand sa ma determine cumva sa renunt eu la ceea ce fac cu respectarea legii (...) Dansii erau cei care nu asigurau cvorumul in iulie si august", a mai spus Georgescu.

Totodata, Laura Georgescu a subliniat ca cei sase membri CNA Valentin Jucan, Monica Gubernat, Rasvan Popescu, Florin Gabrea, Radu Calin Cristea si Viorel Vasile Buda sunt dati in judecata in acest proces, nefiind vizata direct institutia CNA. "Membrii sunt dati in judecata, nu institutia a modificat ROF", a spus Laura Georgescu.

Intrebata la cine s-a referit atunci cand a cerut Curtii de Apel Bucuresti "obligarea paratei la plata cheltuielilor de judecata", Laura Georgescu a spus ca instanta va decide acest lucru. "Instanta isi va spune cuvantul, instanta va hotari ce se intampla mai departe. Exista varianta sa pierd eu, e la fel de posibil, e la fel de corect", a spus Laura Georgescu, precizand totodata ca toate comentariile care sunt facute pana la prima infatisare in acest proces "sunt nule si neavenite".

Referitor la faptul ca unii dintre cei sase membri ai CNA care au fost dati in judecata spun ca Laura Georgescu doreste ca instanta sa oblige institutia CNA la plata unor daune morale si la plata cheltuielilor de judecata in acest caz, Georgescu a spus: "(Acest lucru, n.r.) se refera la interpretarea dansilor si orice interpretare a dansilor este lovita de rea-credinta, data fiind succesiunea de intalniri publice si de alocutiuni publice facute pe acest subiect. Deja nu mai am catusi de putin incredere in ceea ce comenteaza (...) Este vorba de votul celor sase, nu institutia a facut ROF-ul, institutia nu are nicio raspundere in aceasta speta, mai mult decat ca trebuie facut public faptul ca seful Juridicului nu a avizat acest ROF. In rest, este vorba despre cei sase colegi care sunt in continuare membri ai acestui Consiliu si care trebuie sa inteleaga ca legile se aplica nu dupa bunul plac, ci dupa cum au fost scrise de legiuitor".

Intrebata daca a depus si alte actiuni in instanta, Laura Georgescu a spus: "Realmente voi vorbi separat de fiecare dintre ele. Dar, da, voi apela la instanta ori de cate ori imi sunt incalcate drepturile de simplu cetatean".


Publicat de : ---
Data publicării: 01 Apr 2015 - 05:37
 

Link știre   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=45797&titlu=Sedinta_CNA__suspendata_din_cauza_supararii_unor_membri_pe_Laura_Georgescu__care_i_a_dat_in_judecata