Politica ?i crime de stat in Rusia [1]

L'Obs reia un articol din New York Review of Books consacrat atentatelor teribile din Moscova din 1999, inaintea ascensiunii la putere a lui Vladimir Putin, atentate soldate cu 300 de morti

. Specialistul John B. Dunlop, autorul cartii \'The Moscow Bombings\', releva ca, desi au fost atribuite cecenilor, ele au fost comise de serviciile de securitate ruse sub egida unui oarecare Vladimir Putin. Scopul? Declararea razboiului contra Ceceniei sub un fals pretext a permis unui prim-ministru proaspat numit de clanul Eltin sa ajunga la putere.

Dunlop, cercetator asociat la Hoover Institution, vede in cartea sa \'munca preliminara\' a unei anchete ruse?ti oficiale, daca ea va vedea vreodata lumina zilei, ipoteza improbabila atata vreme cat Putin se afla la putere. El se bazeaza pe articole din presa rusa, pe declaratii ale responsabililor serviciilor secrete ruse, ale martorilor oculari si pe analize ale ziaristilor si cercetatorilor occidentali. Faptele pe care le prezinta stabilesc in maniera uluitoare ca autoritatile ruse au fost complice la aceste atacuri, pe care le considera \'11 septembrie al rusilor\'.

Asa cum explica autorul, contextul politic al epocii este esential pentru intelegerea acestor evenimente. In primavara lui 1999, Eltin si \'Famiglia\' sa – un anturaj compus din fiica sa, Tatiana Diatcenko, consilierul sau si viitor sot al acesteia, Valentin Iumasev, oligarhul Boris Berezovski si seful administratiei prezidentiale, Alexandr Volosin – se confruntau cu o criza majora. Presedintele rus avea probleme de sanatate si suferea de alcoolism, popularitatea sa se prabusise si miscarea sa politica, o formatiune cu contururi vagi, numita \'Unitatea\', risca sa sufere o infrangere la alegerile legislative si prezidentiale, prevazute pentru decembrie 1999 si respectiv martie 2000.

Presa rusa il acuza pe Eltin si pe cele doua fiice ale sale ca au acumulat sume in conturi bancare secrete in strainatate prin tranzactii ilegale cu firma elvetiana Mabetex, iar Berezovski se afla sub ancheta pentru deturnare de fonduri in perioada cand condusese Aeroflot.

Operatiunea \'Succesorul\'

\'Famiglia\' a gasit solutia problemei, scrie Dunlop, concepand un plan de destabilizare a Rusiei care ar fi permis anularea sau amanarea alegerilor dupa declararea starii de urgenta. In iunie 1999, doi ziaristi occidentali, de la publicatia suedeza Svenska Dagbladet si de la cotidianul italian La Stampa, anuntau ca un act de \'terorism de stat\' era pe punctul de a se produce in Rusia, scopul fiind de semanare a panicii in randul populatiei. In iulie, ziaristul rus Alexandr Jilin avertiza in cotidianul Moskovskaia Pravda ca atentate urmau sa aiba loc in Moscova. Citand un document al Kremlinului, Jilin scria ca scopul era neutralizarea opozantilor lui Eltin, in special Iuri Lujkov, primarul capitalei Rusiei, si fostul premier Evgheni Primakov. Publicat sub titlul \'Furtuna asupra Moscovei\', articolul a fost ignorat, faptele fiind considerate imposibile.

Vladimir Putin, numit premier ad-interim in august 1999, a jucat un rol-cheie in conducerea acestei operatiuni. El reusise sa atraga favorurile Famigliei si a fost acceptat succesor al lui Eltin, dovedindu-si loialitatea pe cand era inca sef al FSB, ex-KGB, cand s-a straduit sa il inlature pe Iuri Skuratov, care instrumenta dosarul afacerii Mabetex. Iar FSB a lansat o campanie contra bogatei sotii a lui Lujkov, suspectata de spalare de bani. Putin era insa un necunoscut. Daca alegerile aveau loc, sansele sale nu erau asigurate. Pentru reusita operatiunii \'Succesorul Famigliei\' trebuia ca un eveniment oarecare sa intervina pentru afirmarea imaginii publice a lui Putin, dovedind capacitatea sa de a fi un puternic lider. Or, invazia Daghestanului nu avea efectul dezvoltarii sentimentului anticecen; era necesara violenta pentru justificarea unui razboi contra Ceceniei, susceptibil sa uneasca poporul in jurul noului premier.

Zvonuri confirmate

The Moscow Bombings\' releva clar ca FSB era la curent cu proiectele atentatelor si zvonurile privind iminente acte teroriste circulau din iunie 1999. La 9 septembrie, ziua primei explozii in Moscova, un deputat respectat si influent in Duma, Constantin Borovoi, era informat ca orasul va fi victima unui act terorist. Sursa era un ofiter al serviciilor secrete militare. Dupa explozia din 13 septembrie, Putin afirma ca responsabilitatea atentatelor comise in orasul daghestanez Buinaksk si in Moscova era probabil a teroristilor legati de Osama bin Laden, care urmasera antrenamente in Cecenia.

Explicatiile oficiale nu au stins suspiciunile presei de opozitie care declansase propriile anchete asupra complicitatii FSB. Dubiile au luat amploare dupa un straniu incident survenit la 22 septembrie, in orasul Riazan, la 200 km sud-est de Moscova. Locuitorii unui imobil au semnalat o miscare la subsol, unde trei persoane intr-o masina cu placi de inmatriculare camuflate descarcau saci, fara a li se putea detecta continutul. Brigada anti-bombe a descoperit ca sacii contineau zahar si explozibili, legati de un detonator. Totul a fost trimis la Moscova de catre sectia locala a FSB. Imobilul a fost evacuat, iar autoritatile au descoperit masina intr-o parcare din apropiere. Spre uimirea lor, analiza placilor de inmatriculare a dus spre FSB si cand au fost arestati doi suspecti s-a dovedit ca erau membri ai agentiei.

Agenti FSB, scapati de Patrusev

La ordinul Moscovei, ei au fost eliberati rapid. Dupa o zi si jumatate de tacere, Patrusev anunta la televiziune ca a fost vorba de o bomba falsa, utilizata in cursul unui \'exercitiu\' si sacii nu contineau decat... zahar!

In \'Memorii\', Eltin scrie ca, dupa numirea in postul de premier in august 1999, \'Putin mi-a cerut puterea absoluta...de coordonare a intregului aparat de securitate\'. Inclusiv FSB, bineinteles. Si Patrusev, directorul FSB in momentul atentatelor din Moscova, era de multa vreme omul de incredere al lui Putin. Cand Putin a preluat sefia FSB in iulie 1998, Patrusev a devenit adjunctul sau si i-a succedat cand acesta a devenit prim-ministru. Cand cuplurile Putin si Patrusev au zburat cu elicopterul in Cecenia pentru Anul Nou, la miezul noptii au baut sampanie direct din sticle. Aveau motive bune de bucurie – trupele ruse intrasera profund in Cecenia, preluasera orasul Gudermes, presedintele Eltin il numise pe Putin presedinte ad-interim, iar victoria sa la alegeri era sigura.

Asa cum se stie, atentatele au fost atribuite rebelilor ceceni. Vinovati si acum, pentru asasinarea opozantului lui Putin, Boris Nemtov, ucis langa zidurile Kremlinului.

70% Reducere la peste 500 de modele pentru barbati, copii si femei! comenteaza sau vezi comentarii /* (c)
Publicat de : ---
Data publicării: 31 Mar 2015 - 05:34
 

Link știre   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=45784&titlu=Politica_?i_crime_de_stat_in_Rusia