Trei sondaje, aceeași perioadă, aceleași întrebări, rezultate diferite [1]

Trei sondaje de opinie au reușit performanța greu de egalat ca, într-un interval de timp apropiat, să prezinte rezultate care diferă substanțial

Gallup: Băsescu și Alianța, procente ca pe vremea FSN

Potrivit Barometrului de Opinie Publică realizat de Fundația pentru o Societate Deschisă în colaborare cu Gallup, dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, Alianța D.A. PNL-PD ar câștiga detașat, întrunind 59 la sută din voturi. Sondajul, realizat în perioada 5-19 mai, pe un eșantion de 1.800 de persoane, cărora le-au fost adresate întrebări deschise, plasează PSD pe locul doi în preferințele electoratului, cu 24 de procente, urmat de PPRM și UDMR, cu câte 7 la sută, în vreme ce PUR (Conservator) și PPCD (foștii țărăniști) ar obține câte un punct procentual fiecare. La președinție, Traian Băsescu ar câștiga cu un scor pe care doar Ion Iliescu îl putea obține la începutul anilor 1990 – 65 la sută, din primul tur de scrutin. Pe locul doi, la mare distanță, s-ar clasa Adrian Năstase, cu 15 procente, șeful acestuia pe linie de partid, Mircea Geoană, ar avea doar 6 la sută, cât ar aduna și C.V. Tudor, iar Theodor Stolojan, doar 2 la sută. Șeful statului este și personalitatea politică în care românii au cea mai mare încredere (56 la sută dintre cei intervievați), urmat de premierul Călin Popescu Tăriceanu (34 la sută), de Theodor Stolojan (31 la sută), Mircea Geoană (31 la sută), Adrian Năstase (20 la sută), Emil Boc (20 la sută), Ion Iliescu (16 la sută) și C.V. Tudor (13 la sută).

IMAS: Aliații – mai puțin cu 10 la sută

Deși realizat în aceeași perioadă, Barometrul Opiniei Publice efectuat de către IMAS prezintă Alianța PNL-PD ca având 49,9 la sută din opțiunile electoratului, cu 10 procente mai puțin decât sondajul Gallup. Cercetarea IMAS a fost făcută în perioada 11-18 mai, pe un eșantion de 1.245 de persoane cu drept de vot și cu o marjă de eroare de +/-2,9 la sută. Conform sondajului, Alianța D.A. continuă să conducă în preferințele alegătorilor, cu 49,9 la sută, urmată de PSD, cu 28,4 la sută, PPRM – 10,1 la sută și UDMR – 5,4 la sută. Procentul nehotărâților și al celor care nu votează este de 20 la sută. Președintele Traian Băsescu este, în continuare, personalitatea cu cea mai ridicată cotă de încredere – 52 la sută. El este urmat de către Mircea Geoană – 43 la sută, Călin Popescu Tăriceanu – 40 la sută, Adrian Năstase – 29 la sută și Ion Iliescu – 25 la sută. Majoritatea cetățenilor cu drept de vot (51 la sută) consideră că România merge într-o direcție greșită, dar, cu toate acestea, repondenții cred, în proporție de 62 la sută, că actualul Cabinet conduce țara cel puțin la fel de bine ca și precedentul.

INSOMAR: PSD crește cu 5 la sută

Realizat cu o săptămână mai târziu decât cel al IMAS, sondajul INSOMAR menține aproximativ același procent pentru Alianța PNL-PD, dar crește PSD cu aproape 5 la sută. Cercetarea a fost efectuată în perioada 18-25 mai, pe un eșantion electoral reprezentativ de 1.689 de persoane, cu o eroare maximă admisă de +/- 2,38 la sută. Sondajul arată că Alianța D.A. are o cotă electorală de 48,5 la sută, în timp ce PSD are 35,3 la sută. Pe locurile următoare se plasează PPRM (6,3 la sută) și UDMR (4,8 la sută). Mai mult de jumătate dintre subiecți (60 la sută) sunt mulțumiți și foarte mulțumiți de prestația președintelui Traian Băsescu, în timp ce Guvernul Tăriceanu este apreciat de doar 42 la sută dintre persoanele chestionate. Biserica rămâne instituția cu cea mai mare cotă de încredere (87 la sută), urmată de armată (72 la sută), mass media (59 la sută) și Președinție (48 la sută).

Specialiștii nu știu să explice diferențele

Specialiștii sunt și ei mirați de diferențele atât de mari dintre cele trei sondaje. „Poate fi vorba de metodologie, de modul în care este construit eșantionul”, ne-a declarat directorul CURS, Sebastian Lăzăroiu. Procentele uriașe obținute de alianța politică de la putere și de președintele Traian Băsescu, comparativ cu alte sondaje, s-ar datora, potrivit specialiștilor de la Gallup, modului de intervievare. Întrucât subiecților nu li s-a pus în față o listă cu partide și personalități politice, mulți dintre aceștia ar fi fost tentați să-și îndrepte opțiunile verbale înspre cei care conduc acum țara. De asemenea, spun realizatorii Barometrului de Opinie, întrucât cercetarea sociologică a fost întreprinsă înainte de eliberarea celor trei ostatici din Irak, punctele procentuale ale lui Traian Băsescu și compania ar fi, în acest moment, chiar mai mari decât cele indicate de sondaj. În plus, metoda întrebării deschise folosită de către Gallup, în care subiecții nu mai aleg dintr-o listă, ci menționează spontan partide sau personalități, avantajează formațiunile aflate la guvernare. „Este o chestiune de notorietate”, afirmă Lăzăroiu. El recunoaște însă că nici modul de selectare al eșantionului și nici forma întrebărilor din sondaj nu pot da o diferență de zece procente, cât există între sondajul Gallup, pe de o parte, și cele ale IMAS și INSOMAR, pe de cealaltă parte. Întrebat cum explică, până la urmă, diferențele atât de mari, Sebastian Lăzăroiu a răspuns scurt: „Nu știu”.

*) Restul procentelor până la 100%, în toate sondajele, sunt reprezentate de alte partide sau de nonrăspunsuri


Publicat de : Liliana RUSE, Alin B
Data publicării: 31 Mai 2005 - 12:24
 

Link știre   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=4578&titlu=Trei_sondaje__aceeasi_perioada__aceleasi_intrebari__rezultate_diferite