Geoana si Nastase au inceput sa se calce pe bataturi [1]

Mircea Geoana sau Adrian Nastase. A opta pentru unul dintre acestia este dilema cu care se vor confrunta, in urmatorii doi ani, membrii si simpatizantii PSD. Ambii au inceput deja lupta pentru cucerirea partidului.

PSD este un partid bicefal. S-a vazut si din felul echivoc in care la virful partidului s-a transat problema asa-zisului „guvern din umbra“. Adrian Nastase tine la ideea ca el conduce un guvern in exil, asteptind doar greselile adversarilor pentru a reveni la putere. Semnificatia este clara. Nastase pretinde a fi adevaratul lider al opozitiei. Presimtind mutarea, Mircea Geoana a incercat sa redefineasca biroul condus de Nastase. El le-a atras atentia membrilor „cabinetului din umbra“ sa nu-si faca iluzii ca automat vor deveni ministri. Concluzia pe care Nastase putea sa o traga singur in urma spuselor lui Geoana este aceea ca nu e bine sa-si faca iluzii ca va ajunge din nou prim-ministru. „Stai sa vezi, problemele lor de abia acum or sa inceapa. Mai precis, cind va trebui sa decida cine va fi prim-ministru si cine este candidatul pentru presedintia tarii“, spunea imediat dupa congres un vechi lider al partidului.
„Oricum, eu sint seful“

E ceea ce pare sa transmita la fiecare rasuflare Adrian Nastase. Sta la pinda. Il lasa pe Geoana sa se erodeze in reactiile la agenda mass-mediei. Intre timp se baricadeaza in biroul de presedinte al Camerei Deputatilor, de unde comanda interviuri relaxate. Incearca sa-si construiasca imaginea liderului simpatic al opozitiei. Sarcastic, ironic, uneori chiar grosolan, Nastase a demarat o campanie de transformare a imaginii sale in ochii electoratului. Este exact ce i-au cerut consilierii sai de imagine in timpul confruntarii electorale, el nereusind in schimb decit sa fie crispat, evaziv si infumurat. Doi ani ar mai vrea Nastase sa fie presedintele PSD. Incepind cu 2007 si pina in 2009, cind spera sa isi mute domiciliul la Cotroceni. Pina atunci, dar cel mai tirziu incepind cu 2008, Nastase vizeaza sa ocupe pozitia de maxima vizibilitate: prim-ministru.
Razboiul rece al nervilor si cursa inarmarilor

Este greu de spus pe cine va monitoriza mai drastic Adrian Nastase. Pe seful Executivului, Calin Popescu Tariceanu, sau pe presedintele PSD, Mircea Geoana. In mod evident, ambii ii sint rivali. Cert este ca si Geoana, si Nastase au demarat, fiecare, o campanie de recladire a imaginii atit in interiorul PSD, cit si in afara. Mircea Geoana si-a inceput mandatul de presedinte al PSD cu carente de legitimitate si, implicit, de autoritate. El a simtit nevoia in nenumarate rinduri sa reaminteasca faptul ca este presedintele PSD. Golurile de autoritate pe care le incearca se datoreaza faptului ca a ajuns presedinte pentru ca a fost candidatul momentului potrivit. Speculind dorinta de schimbare din partid in chip de suma a celor care se saturasera si de „batrin“, si de „arogant“.
Scaunul lui Geoana asteapta o confirmare electorala

Ceea ce conteaza pentru esaloanele doi si trei din PSD este liderul care aduce partidul la putere. Doar unui astfel de presedinte i se inchina crema pesedistilor care au gustat din profitul guvernarii. Iar Geoana nu are deocamdata succesul electoral in spate. Intre timp, face vizite in filiale pentru a-si consolida legaturile cu liderii locali. Potrivit conceptiei lui Geoana, la care Nastase nu adera, liderii locali reprezinta adevarata putere a partidului. Acestia vor face departajarea tot asa cum au facut-o si acum o luna, cind au declarat ca s-au saturat de dictatura lui Nastase.
Publicat de : Florin Ciornei
Data publicării: 31 Mai 2005 - 12:08
 

Link știre   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=4573&titlu=Geoana_si_Nastase_au_inceput_sa_se_calce_pe_bataturi