Bastardul popular face victime inainte de a se naste [1]

Dincolo de implicatiile extrem de complexe ale scandalului politic, generat de retinerea abuziva a lui Dinu Patriciu, de reactiile societatii civile si de contrareactia la fel de dura a lui Botos, pot fi identificate reverberatii ale unei batalii de culise, care urmareste o reasezare a principalelor forte politice.

De fapt, toate procesele care au loc, mai mult sau mai putin discret, se circumscriu unei adevarate obsesii. Aceea de a prinde cumva "trenul popular". Iar pasagerii care alearga dupa el sunt numerosi. Iar trenul in sine, in Romania, seamana mai mult cu o fantoma. Si, asa cum pare a fi lansat polul popular, el va fi mai curand, cum bine scria Dan Pavel intr-un editorial, un bastard politic. Fiindca nu se naste natural, ca o consecinta a existentei unui electorat puternic de dreapta. Ci de sus in jos. Si cu tatal ilegitim. Dar cursa pentru acest tren, fie el si fantomatic, fie el si bastard, creeaza framantari teribile la nivelul fiecarei formatiuni politice. Iar rezultatul, oricare ar fi el, va avea efecte pe masura.

Numai fostii taranisti se pot revendica, cu adevarat, ca apartinand unui pol popular. Motiv pentru care au si fost primiti in respectiva familie, care este deosebit de puternica la nivel european. UDMR, care este un amestec al tuturor ideologiilor, se autodefineste tot partid popular. Dar iata ca, acum, noi formatiuni, unele subrede, altele puternice, se inghesuie sa se autodefineasca drept populare, in ideea ca vor fi si ele primite in vreun fel in selectul club european. Aproape intr-un secret absolut, Octav Cozmanca, impreuna cu Talpes, au avut discutii pe aceasta tema cu Dan Voiculescu, in urma cu cateva zile. Apoi Talpes si Voiculescu, separat, l-au abordat pe presedintele Traian Basescu, politicianul care acum incearca, in forta, sa impinga Partidul Democrat, daca nu cumva intreaga Alianta, intr-o directie "populara". Semn ca o grupare cel putin din PSD tatoneaza terenul pentru a parasi partidul si linia politica traditionala si a se deplasa, impreuna cu altii, mult la dreapta, in cautarea unui nou electorat. In partidul lui Vadim e vraiste. Si acolo, din motive de transformare in partid popular, a intrat dihonia. Gruparea Ciontu si gruparea Vadim se bat in comunicate, prima incercand sa duca mai departe fostul PRM in directia unui partid european conservator, cea de-a doua, care probabil va iesi castigatoare, intentionand sa transforme in fapte sloganul adoptat de "Romania Mare" si care suna astfel: "Vom fi iarasi ce am fost si mai mult decat atat". Adica partid nationalo-securisto-comunist. Si extremist. Dar adevarata batalie se duce in interiorul Aliantei DA si este dirijata, deocamdata cu multa maiestrie si fermitate, de la Cotroceni, de presedintele Traian Basescu. Acesta a fortat mana PD, astfel incat probabil, in curand, aici va fi ales un sef de partid si o doctrina care sa corespunda intru totul vointei capului statului. Aceasta continua presiune de la Cotroceni, combinata cu perspectiva, sugerata din ce in ce mai insistent, a anticipatelor si pe fondul recentului scandal legat de unul dintre liderii PNL, Dinu Patriciu, iata ca a infrant, pana la urma, si cerbicia cu care Calin Popescu Tariceanu incerca sa mentina partidul intr-o doctrina liberala. Cum, de altfel, se si hotarase la Congres. Un element de care trebuie tinut cont este si miscarea de ieri a lui Valeriu Stoica, prezentata azi pe larg in intreaga presa, si care a fost pregatita minutios cu mult timp inainte si programata intr-un moment psihologic extrem de favorabil. Cum programate par sa fie si alte "intamplari populare" pe care le-am enumerat anterior.

Ar trebui sa fim in masura sa raspundem la cateva intrebari. De pilda, cum vor patrunde toate aceste formatiuni in Internationala Crestin-Democrata? Probabil ca, dupa ce unele dintre ele se unesc si ating o masa critica, va avea loc o fuziune cu singurul partid conservator legitimat, cel condus de Ciuhandu. O alta intrebare: crearea unui puternic pol popular va putea insemna evitarea alegerilor anticipate? Sau, dimpotriva, reprezinta un semnal ca acestea vor avea loc si ca unii, dirijati de Traian Basescu, se pregatesc sa le castige, mergand pe varianta unui singur partid, clar definit a fi de dreapta? Inclin catre aceasta forma de raspuns. Anticipatele nu ar putea aduce multa bucurie pentru PSD. Si, tocmai de aceea, nu este deloc exclusa o fractura in acest partid. Cozmanca si Talpes nu stau degeaba. Cel mai disperat este insa Voiculescu. Care nu prea mai stie daca va mai fi primit in vreun club politic. O alta intrebare cheie, la care insa nu am pregatit nici un raspuns, este daca un puternic pol popular ne poate ajuta sau nu sa intram la timp in UE?

Pana una-alta, bastardul popular, inainte de a face ochi, creeaza victime.
Publicat de : Sorin ROSCA STANESCU
Data publicării: 31 Mai 2005 - 10:25
 

Link știre   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=4558&titlu=Bastardul_popular_face_victime_inainte_de_a_se_naste