Gandul, in ianuarie: Cum si-au pasat firmele apropiate de Sebastian Ghita contracte de 90 milioane de euro cu SIVECO si alti jucatori din domeniu [1]

Foto: Dragos Cristescu // Mediafax

Tweet 0 Comenteaza 0 Email Adresa de e-mail la care vrei sa primesti STIREA atunci cand se intampla Aboneaza-te

Firmele controlate de rude si prieteni de-ai deputatului PSD Sebastian Ghita, apropiat al premierului Victor Ponta, au intrat din nou in prim plan dupa ce recent, dat afara din PSD, primarul sectorului 5 Marian Vanghelie a adus in discutie firma Asesoft apropiata de Sebastian Ghita si firma Tel Drum, apropiata de Liviu Dragnea

. Vanghelie a sustinut ca ar exista o adresa a Comisiei Europene trimisa Ministerului Fondurilor Europene (MFE), in care sunt semnalate deficiente in cheltuirea banilor europeni, in contractele atribuite Tel Drum si Asesoft. Pana acum, Victor Ponta si Liviu Dragnea au declarat ca nu au cunostinta de o astfel de adresa, iar MFE nu a raspuns solicitarii gandul pe acest subiect.

Gandul a aratat ca firma Tel Drum ocupa primul loc la atribuirea contractelor de la autoritati locale, in 2014, cu 40,7 milioane de euro castigati. Astazi, gandul arata cum contracte cu institutii ale statului, in valoare de aproape 90 de milioane de euro, inclusiv din bani europeni, au fost impartite frateste intre mai multe firme din domeniul IT, in perioada 2012-2014. O colaborare stransa au avut mai ales firmele Asesoft International si Teamnet International, controlate conform RISE Project de rude si prieteni ai deputatului ex-PSD Sebastian Ghita, cu firma SIVECO a carei fosta patroana Irina Socol a fost pusa sub acuzare intr-un amplu dosar de evaziune fiscala si care apare in dosarul de mare coruptie Microsoft. Aceste firme si-au subcontractat reciproc mai multe contracte castigate prin licitatie, de la institutii ale statului.

Intr-o masura mai mica, practica subcontractarii sau cea a asocierii in vederea castigarii unui contract public au functionat si in cazul firmei XOR IT Systems (actualmente denumita Expert One Research), controlata conform RISE Project printr-o serie de offshore-uri, de un prieten si fost coleg de liceu al lui Sebastian Ghita, asociata cu firma Omnilogic sau cu o alta firma detinuta de Gabriel Marin, patronul Omnilogic – firma si personaj care apar in dosarul de coruptie Microsoft, ca parte a suveicii de ingrosare a preturilor pentru produsele IT, din care rezulta spaga data demnitarilor romani. XOR IT Systems s-a asociat si cu o firma detinuta de un sicilian, fiu de deputat italian, implicati in mai multe dosare de coruptie in Italia, pentru a castiga un contract pe bani europeni la Vaslui.

Patru contracte IT impartite de Ghita cu SIVECO

In perioada 2012-2014, firmele controlate de apropiati si rude ale lui Sebastian Ghita au derulat patru contracte importante cu statul roman, impreuna cu SIVECO, subcontractandu-si reciproc parti importante din contractele respective.

Desi Sebastian Ghita nu mai detine din 2011 nicio calitate oficiala in aceste firme, el vanzandu-si actiunile inainte sa devina deputat PSD, ele sunt controlate indirect, prin rude si prieteni. Astfel, Asesoft International este detinuta conform RISE Project de un offshore din Cipru (Minasee Holdings), cedat de Ghita lui Sorin Adrian Chirila, varul sotiei sale, Madalina Ghita, si este condusa de cumnatul sau, Ciprian Anastasescu (sotul Adinei, sora Madalinei Ghita, sotia deputatului PSD). In firma au actiuni minoritare si parintii lui Sebastian Ghita, Petre si Maria.

Teamnet International este controlata, conform RISE Project, de prietenii si fostii colegi de liceu ai lui Sebastian Ghita – Bogdan Padiu, Ion Ovidiu Trascu si Radu Nedelcu.

Fosta patroana a SIVECO, Irina Socol, a fost pusa sub acuzare alaturi de alti angajati ai firmei, pentru ca ar fi prejudiciat statul roman cu 8-9 milioane de euro, conform Mediafax, facand evaziune fiscala masiva printr-un circuit format din peste 50 de firme-fantoma (unele apartinand clanurilor de romi din Sintesti, specializate in asa ceva), care ar fi derulat tranzactii fictive de 10 milioane de euro. Irina Socol a fost arestata preventiv in acest dosar, aflandu-se in prezent in arest la domiciliu, si este acuzata ca a pus la punct acest mecanism de evaziune fiscala. Irina Socol s-a retras ulterior din functiile de administrator si director al SIVECO, detinand un pachet de actiuni fara putere de control.

Pe 6 noiembrie 2012, Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) a atribuit un contract de 1,45 milioane euro (6,48 milioane lei), privind servicii de dezvoltare, modificare, extindere si adaptare a sistemului informatic al institutiei. Contractul a fost castigat de Teamnet International, firma apropiata de Sebastian Ghita, insa o mare parte din el (65%, adica 4,2 milioane de lei) a fost subcontractata catre SIVECO Romania.

Patru luni mai tarziu, serviciul este intors de SIVECO catre o alta firma controlata de Sebastian Ghita – Asesoft International. Pe 12 februarie 2013, Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM) atribuia un contract in valoare de aproximativ 1 milion de euro (4,28 milioane lei) firmei SIVECO Romania, conform datelor din portalul electronic al SEAP. Era vorba despre furnizare de echipamente IT si servicii software (pachete software, computere de birou, scanere, imprimante laser, servere de retea) inclusiv servicii de instalare, transport si configurare a acestora.

SIVECO a prezentat singura oferta la aceasta licitatie, pe care a castigat-o. Contractul a fost insa pasat (subcontractat) aproape in integralitate catre firma Asesoft International, controlata de Sebastian Ghita, care a primit 3,42 milioane lei (adica 80%) din acest contract. O alta mica parte a acestui contract, 113.000 lei, a ajuns la o companie austriaca - Arbeitsmarktservice Betriebsgmbh AMSBG, filiala Siemens in Romania.

Intr-un punct de vedere trimis gandul ulterior publicarii acestui articol, firma SIVECO precizeaza ca „in cadrul procedurii de achizitie organizata de ANOFM, oferta depusa de catre SIVECO Romania in calitate de ofertant a inclus din start acordurile de subcontractare cu ASESOFT International si AMSBG, in conformitate cu documentatia de atribuire. Subcontractarea nu a avut loc ulterior atribuirii contractului, numele subcontractantilor si activitatile acestora fiind declarate inca de la momentul depunerii ofertei”.

Un contract in oglinda, in care Asesoft pare ca intoarce serviciul SIVECO, apare cateva luni mai tarziu. Pe 27 august 2013, Ministerul Educatiei atribuia contractul denumit Sistemul Informatic Integrat al Invatamantului din Romania, in valoare de aproximativ 4,5 milioane de euro (20,3 milioane lei), firmei Asesoft Technologies, parte a grupului Asesoft International, controlat de Sebastian Ghita.

Contractul este pasat (subcontractat) aproape in totalitate (98%) catre SIVECO Romania – 19,9 milioane lei.

Contractul respectiv viza, conform descrierii din portalul SEAP, „dezvoltarea strategica a activitatilor legate de managementul educatiei prin dezvoltarea unui instrument unitar dedicat care sa raspunda atat nevoilor administrative si procesului decizional la nivel MECTS”. Sistemul furnizeaza servicii de gestiune completa a activitatilor sistemului educational preuniversitar, conform site-ului oficial.

Alte cateva luni mai tarziu, pe 18 decembrie 2013, apare oficializarea relatiei dintre Sebastian Ghita si SIVECO. Firma Teamnet International, apropiata de deputatul PSD, se asociaza la vedere cu SIVECO Romania si castiga impreuna un contract gras: 35,8 milioane de euro. Este vorba despre contractul scos la licitatie de Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura, pentru servicii de mentenanta, extindere si dezvoltare a Sistemului Informatic al institutiei. La licitatie au mai participat doua firme, in afara de asocierea Teamnet-SIVECO.

UPDATE: Intr-un punct de vedere transmis gandul ulterior publicarii acestui articol, firma SIVECO precizeaza ca in cele patru contracte cu statul mentionate mai sus, „compania a participat la proiect din start, respectiv chiar din faza de licitatie”, in asociere cu firmele apropiate de Sebastian Ghita.

„Prin urmare, niciuna dintre subcontractarile mentionate nu a fost realizata dupa atribuirea contractelor”, precizeaza SIVECO.

Acest lucru nu reiese insa explicit din anunturile privind aceste contracte, publicate de Sistemul Electronic de Achizitii Publice (SEAP), care precizeaza doar ca firma castigatoare a subcontractat o parte din lucrari catre alta firma, spre deosebire de contractele in care se precizeaza clar ca firmele au participat din start in asociere.

Legatura STS-Nicolau si legatura dintre deseurile din Vaslui, Sicilia si Silvio Berlusconi

Mai multe contracte in domeniul IT sunt impartite chiar intre firmele controlate indirect de Sebastian Ghita si partenerii lor de afaceri.

Pe 13 septembrie 2013, Ministerul Afacerilor Externe atribuie un contract de aproximativ 4,54 milioane euro (20,4 milioane lei), privind implementarea „E-VIZA”, portalul electronic pentru obtinerea vizelor, firmei Teamnet International. Firma castiga licitatia in fata altor trei oferte. Conform unui raspuns al MAE catre gandul, contractul s-a impartit ulterior astfel: 60% catre Teamnet International (livrare produse hardware, livrare produse software, prestari servicii), 30% catre Quality Business Solutions SRL (livrare produse hardware, livrare produse software, prestari servicii) si 10% catre Asesoft International (livrare produse hardware, livrare produse software).

Imparteala contractului cuprinde si firma Quality Business Solutions, care apartine unui alt personaj cu greutate in domeniul contractelor IT strategice cu statul. Este vorba despre Octavian Dumitru Nicolau, care detine mai multe firme in IT si care de altfel este un vechi partener de afaceri cu Sebastian Ghita – sotia lui Nicolau si-a vandut participatia din firma 2K Telecom (actualmente detinuta de fratele lui Ghita, Alexandru) lui Sebastian Ghita, in 2005, conform RISE Project. Firmele lui Nicolau au conexiuni importante la nivelul Serviciului de Telecomunicatii Speciale (STS), castigand mai multe contracte publice cu institutia, iar sotia generalului Marcel Opris (Camelia) a fost angajata la una din firmele familiei Nicolau.

Un alt contract acordat pe 16 februarie 2012 de Consiliul Judetean Vaslui, in valoare de aproximativ 900.000 de euro (3,9 milioane lei), este atribuit firmei XOR IT Systems, dupa un anunt de participare la care institutia a primit trei oferte. Contractul viza asistenta tehnica si publicitate pentru proiectul „Sistem integrat de management al deseurilor solide in judetul Vaslui”. Firma apropiata de Sebastian Ghita, prin Bogdan Padiu, prietenul sau, a subcontractat 12% din acest contract catre alte doua firme: conform unui raspuns al CJ Vaslui pentru gandul, este vorba despre Be-On Interactive din Bucuresti, care a primit 7% (273.000 lei) si Wyg Environment Planning Transport LTD, din Marea Britanie, care a primit 5% (195.000 lei).

Be-On Interactive este o firma paravan pentru aceeasi XOR IT Systems, care detinea 12,5% din actiunile Be-On Interactive, la data infiintarii, in 2011. Firma este controlata, cu 50% din actiuni, de un offshore cipriot – Daphnilea Holding, in spatele caruia nu se stie cine se afla, insa provine din Italia. Acolo, in Catania, regiunea Sicilia, Davide Floresta, care detine 37,5% din actiunile firmei bucurestene, are firma-mama Be-On Interactive.

Sicilianul Davide Floresta nu este strain de scandalurile de coruptie in Italia, ca si tatal sau, Ilario Floresta, fost deputat in Parlamentul italian, din partea partidului lui Silvio Berlusconi, Forza Italia. Conform La Repubblica, chiar in anul in care castiga contractul la Vaslui, in 2012, Davide Floresta a fost anchetat de procurorii din Palermo intr-un dosar de evaziune fiscala si coruptie, in legatura cu atribuirea serviciului aerian de pompieri din regiunea Sicilia.

Conform propriei prezentari, firma Be-On Interactive a lui Floresta asigura protectia datelor si alte servicii IT pentru mai multe institutii italiene, inclusiv pentru Universitatea din Catania, acolo unde premierul Victor Ponta a urmat un curs post-universitar de drept penal international, de 4 luni, in anul 2000. In dosarul de coruptie, a ajuns implicat pentru ca firma asigura si datele firmei Heliwest, care castigase contractul de pompieri aerieni, conform presei italiene.

Tatal lui Floresta, deputatul Ilario, a fost anchetat pentru coruptie, fiind acuzat de procurorii de la Roma ca ar fi luat mita 250.000 de euro, pentru un contract acordat de ENAV, autoritatea de control al traficului aerian din Italia, in al carei Consiliu de Administratie se afla, conform La Repubblica.

Ghita si suveica subcontractarilor si asocierilor in IT

Firmele controlate de apropiatii lui Sebastian Ghita apar in multe alte contracte cu statul, din domeniul IT, in care banii sunt impartiti intre ele sau catre alte firme, uneori in procente mici, alteori in portii mai semnificative.

Pe 30 martie 2012, Ministerul Finantelor Publice atribuie un contract de 349.000 de euro asocierii dintre Software Development&Consulting, Omnilogic si XOR IT Systems. Contractul, din fonduri PHARE, viza achizitionarea serviciilor de extindere si dezvoltare a aplicatiei SIRENE, in vederea implementarii recomandarilor comisiei de evaluare Schengen. Contractul putea fi subcontractat, conform portalului SEAP, insa MFP nu a raspuns solicitarilor legale ale gandul, de a informa daca si catre ce firma s-a intamplat acest lucru.

Firma castigatoare, Software Development&Consulting, este detinuta de Gabriel Marin, om de afaceri care detine si Omnilogic. XOR IT Systems, care actualmente se numeste Expert One Research, este o firma detinuta conform RISE Project de doua offshore-uri din Cipru, controlate la randul lor de alte doua offshore-uri din Belize. Reprezentantul firmelor cipriote in Romania este Bogdan Padiu, unul dintre prietenii si fostii colegi de liceu ai lui Sebastian Ghita, care controleaza firma Teamnet International, detinuta pana in 2011 de Ghita.

Omnilogic si patronul sau, Gabriel Marin, apar mentionati in dosarul de mare coruptie Microsoft, in care 9 fosti sau actuali ministri PSD si PDL sunt acuzati ca au luat mita in valoare totala de 20 de milioane de dolari, pentru a implementa un contract prin care Guvernul Romaniei cumpara licente software Microsoft. Omnilogic apare in descrierea mecanismului prin care pretul acestor licente si programe IT era umflat de firmele furnizoare, pentru a obtine tot de la stat banii de spaga pentru demnitarii corupti. Astfel, arata referatul procurorilor DNA, SIVECO cumpara echipamente IT de la subcontractantii sai Compaq, IBM si HP, iar acestia le cumparau la randul lor de la alti subcontractanti. Omnilogic era subcontractantul IBM Romania.

„Prezenta acestora in contract a fost necesara doar pentru a permite crearea profitului din care sa se plateasca mitele, deoarece oricare dintre multinationalele contactate de Siveco ar fi putut sa cumpere produsele respective si sa le distribuie Ministerului Educatiei, in mod direct fara subcontractanti”, arata procurorii DNA.

In 2013, Omnilogic avea sa dea piept cu Sebastian Ghita, prin firma controlata de acesta, Asesoft International, de data aceasta din postura de concurenti. Ministerul Educatiei a atribuit pe 5 decembrie 2013, un contract gras de 33,6 milioane euro (148,6 milioane lei), privind furnizarea de echipamente pentru implementarea proiectului „Internet in scoala ta". Banii au mers la Omnilogic, in asociere cu firma Avitech CO SRL, o parte fiind subcontractat la Romtelecom. Asesoft a licitat un pret mai bun ca Omnilogic cu aproape 3 milioane de lei, insa a avut un punctaj mai slab la alte criterii si a pierdut, conform portalului SEAP.

Pe 23 decembrie 2013, Agentia Nationala de Cadastru si Publicitate Imobiliara (ANCPI) atribuie un contract de 38,9 milioane de euro (171,29 milioane de lei), privind servicii de conversie a cartilor funciare intr-o baza de date textuala si arhiva digitala in judetele Bistrita Nasaud, Mures, Bihor, Alba, Caras-Severin, Harghita, Arad, Brasov si Timis. Sunt scoase la licitatie trei loturi, toate fiind castigate de asocierea Teamnet International cu Expert One Research (fosta XOR IT Systems), firme apropiate de Sebastian Ghita.

Conform unui raspuns ANCPI catre gandul, toate trei loturile pot fi subcontractate in proportie de 5%, de acest lucru bucurandu-se firma aradeana Free Dreams, detinuta de un anume Ion Miron, care insa nu a semnat inca niciun contract in acest sens.

Contractul banos presupune pregatirea documentelor pentru scanare, scanarea documentelor, asigurarea calitatii in cazul scanarii, reconstituirea documentelor, comunicarea si rezolvarea problemelor pe parcursul procesarii, returnarea documentelor originale catre reprezentantii BCPI/OCPI, procesarea datelor de intrare si verificarea si validarea datelor colectate, conform portalului SEAP.

Pe 20 mai 2013, Ministerul Afacerilor Externe atribuie un contract de 990.000 de euro asocierii dintre Teamnet International si Asesoft International, printr-o negociere fara anunt de participare. Contractul priveste servicii de mentenanta adaptiva pentru Sistemul National de Informatii privind Vizele, iar imparteala a fost de 60% pentru Asesoft si 40% pentru Teamnet, conform unui raspuns al MAE catre gandul.

PRECIZARE: Biroul de presa al firmei SIVECO a transmis gandul ulterior publicarii acestui articol un punct de vedere privind practica subcontractarii:

„Subcontractarea sau participarea la licitatii in consortii sunt practici legale, foarte des intalnite in proiectele IT complexe, atat in Romania, cat si la nivel mondial. In acest sens, SIVECO a dezvoltat relatii de colaborare cu zeci de alte firme cu capacitate demonstrata si constanta de implementare, inclusiv cu o serie de firme din Top 10 mondial.

In privinta numelor de firme mentionate in articol, acestea sunt in Top 10 al celor mai cunoscute companii care au capacitatea de a face proiecte de anvergura. In economia de piata este necesara stimularea investitorilor, iar gasirea celor mai eficiente modalitati de a raspunde cererilor dintr-un proiect si de a implementa proiecte din cele mai complexe este un lucru dezirabil”.

Citeste si Dragnea face un pas in spate dupa atacul lui Ghita la Iliescu: ”Nu din cauza lui Ion Iliescu am pierdut noi alegerile” Citeste si „Framantarile” lui Dragnea dupa scrisoarea lui Iliescu: „Ce a spus Sebastian Ghita e corect” Citeste si Ioan Rus: "Sebastian Ghita este un tanar extrem de inteligent, dar care este pus pe repede inainte"
Publicat de : ---
Data publicrii: 24 Feb 2015 - 05:32
 

Link tire   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=44826&titlu=Gandul__in_ianuarie__Cum_si_au_pasat_firmele_apropiate_de_Sebastian_Ghita_contracte_de_90_milioane_de_euro_cu_SIVECO_si_alti_jucatori_din_domeniu