O demisie cu consecinte incalculabile [1]

Fratele primarului de Constanta demisioneaza din PSD

. Unde se duce Alexandru Mazare. Care sunt consecintele demisiei

Alexandru Mazare a demisionat din PSD

Duminica, senatorul de Constanta Alexandru Mazare si-a anuntat demisia din PSD. El se va indrepta spre platforma „Romania Noastra” infiintata de Mircea Geoana. Proaspatul demisionar a facut urmatoarea declaratie la postul TV Neptun: „Motivul plecarii mele din PSD este faptul ca nu ma mai regasesc absolut deloc in actuala politica pe care o duce conducerea Partidului Social Democrat. Era firesc ca dupa un esec de asemenea proportii in alegeri presedintele partidului sa-si depuna mandatul, sa fie convocat un congres national si sa fie aleasa o conducere. Se incearcfa fel de fel de tergiversari pentru ca acest lucru sa nu se intample- acesta ar fi principalul motiv pentru care am decis sa parasesc Partidul Social Democrat. Nu a fost o decizie usoara. Nu am facut politica decat in PSD, nu am fost in niciun alt partid politic, de 12 ani activez in partidul PSD. Nu ma mai regasesc in actuala conducere”.

O demisie anticipata

Desi demisia lui Mazare II a fost anuntata duminica, ea era de anticipat. Miercuri 18 februarie, cand in Senat s-a desfasurat votul pentru alegerea unui judecator la Curtea Constitutionala, grupul parlamentar PSD+UNPR, mobilizat exemplar, a avut doar doi absenti: Leonard Cadar, anuntat de la microfon ca fiind bolnav si Alexandru Mazare, despre care s-a anuntat doar ca este absent. Neprezentarea lui Mazare la un scrutin crucial pentru PSD – un scrutin care se stia ca urmeaza sa fie decis doar la cateva voturi – a reprezentat semnalul plecarii din partid a fratelui primarului de Constanta.

Consecintele demisiei lui Alexandru Mazare

Este posibil ca asaltul DNA asupra grupului Mazare-Constantinescu din Constanta sa constituie unul dintre motivele demisiei. Consecintele demisiei s-ar putea sa coste foarte mult PSD. Liderul social-democratilor constanteni, Radu Mazare, desi in public a avut unele accese de independenta, totusi, impreuna cu fratele sau si ceilalti parlamentari PSD de Constanta au fost soldati fideli ai partidului. Demisia lui Alexandru Mazare reprezinta insa un semnal clar nu doar al „independentei” fata de PSD, ci si al trecerii in alta tabara politica. Aceasta pentru ca Radu Mazare controleaza 100% PSD Constanta. Evident, in plan local, nici Radu Mazare si nici ceilalti alesi locali nu pot demisiona, pentru ca isi pierd mandatele. Dar demisii se pot inregistrala nivelul parlamentarilor. În Senat, PSD il mai are pe Nicolae Moga, senator de Constanta si nu va fi o surpriza ca in zilele urmatoare si acesta sa-si anunte demisia. În Camera Deputatilor, PSD are 6 deputati de Constanta. Exceptandu-l pe Madalin Voicu – „trimis de la centru” – ceilalti 5 sunt din Dobrogea si evident din echipa Mazare. Nu este exclus ca minim 3 sau 4 dintre ei sa plece din partid. Prin pierderea echipei Mazare, PSD pierde practic intreg judetul Constanta si este posibil ca la localele si parlamentarele din 2016 sa obtina un rezultat catastrofa in judet.

Cum arata raportul de forte din Senat

Majoritate: 89 senatori

Grupul parlamentar PSD (+UNPR) – 74 senatori

Grupul parlamentar conservator-liberal – 14 senatori

Independenti – 1 senator (Ioan Ghise)

Opozitie: 69 senatori

Grupul Parlamentar PNL – 60 de senatori

Grupul Geoana – 9 senatori

Zona „neutra”: 10 senatori

UDMR – 8 senatori

Independenti – 2 senatori (Varujan Vosganian, Tudor Chiuariu)


Publicat de : ---
Data publicării: 23 Feb 2015 - 05:41
 

Link știre   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=44804&titlu=O_demisie_cu_consecinte_incalculabile