DNA: Cum a intervenit Sebastian Ghita pentru atribuirea unui contract firmei cumnatului premierului Victor Ponta [1]

--> Tweet 0 Comenteaza 0 Email Adresa de e-mail la care vrei sa primesti STIREA atunci cand se intampla Aboneaza-te

UPDATE 16

.00 In referatul cu propunerea de arestare preventiva a celor trei oameni de afaceri retinuti in acest dosar, intre care Iulian Hertanu, procurorii DNA spun ca acestia au actionat ”concertat” pentru fraudarea fondurilor europene si ca exista ”riscul major” ca nefinalizarea investitiilor sa duca la pierderea finantarii europene si la restituirea de catre firma Consiliului Judetean Prahova, SC Hidro Prahova SA, a banilor incasati pana acum.

”Inculpatii si-au concertat eforturile pentru fraudarea banilor platiti in cadrul unui contract cu finantare europeana, apeland la sprijinul unor persoane cu functii importante si care aveau posibilitatea sa influenteze in diferite moduri activitatea derulata la nivelul unui agent economic cu capital public infiintat tocmai pentru realizarea cat mai eficienta a intereselor locuitorilor judetului Prahova, transformand proiectul intr-o sursa de realizare a unor interese particulare. Actiunile inculpatilor au pus in pericol derularea in bune conditii a proiectului, existand riscul major ca nefinalizarea investitiei sa conduca la pierderea finantarii si implicit la restituirea de catre S.C. Hidro Prahova S.A. a sumelor incasate pana in prezent” se arata in referatul procurorilor, citat de Mediafax.

Procurorii DNA Ploiesti i-au retinut pentru 24 de ore pe Iulian Hertanu, cumnatul lui Victor Ponta si administratorul firmei Grossman Engineering Group, pe Mihail Coman, fost consilier judetean in Prahova, consilier al directorului Hidro Prahova si actionar al firmelor Indserv Ploiesti si Indserv Proiect, pe Vladimir Ciorba, actionar al firmelor CVR Asflat Construct Group, CVR Activities Group si Gefam Pro din Dobroesti, Ilfov, precum si pe Liviu Munteanu, actionar al acelorasi trei firme ca si Ciorba.

Cumnatul lui Victor Ponta a fost audiat la DNA Ploiesti timp de aproximativ 17 ore, fiind retinut in dimineata zilei de miercuri.

Iulian Hertanu, precum si ceilalti trei, sunt acuzati de constituirea unui grup infractional organizat, schimbarea nelegala a destinatiei fondurilor europene si evaziune fiscala. Procurorii DNA cer miercuri arestarea lor preventiva pentru 30 de zile, la Curtea Suprema.

Hertanu, Coman si Ciorba sunt acuzati de procurorii DNA ca, in perioada 2011-2015, s-au asociat (cumnatul lui Ponta este si angajat al firmei lui Ciorba) pentru a castiga contractul public de extindere a canalizarii din Comarnic, Prahova, atribuit pe data de 13 ianuarie 2012 de catre societatea Hidro Prahova, detinuta de CJ Prahova, apoi ca si-au insusit 54% (7,8 milioane lei) din fondurile europene cu care era finantat acest proiect si ca au facut o evaziune fiscala de 2,5 milioane lei (1,5 milioane lei reprezentand plata TVA si 1 milion de lei impozitul pe profit).

Cei trei sunt acuzati ca, dupa ce Hidro Prahova a atribuit contractul asocierii dintre Grossman Engineering si Euroconstruct 98 Trading, au ridicat banii in numerar, din conturile firmelor sau ale unor persoane fizice, sub pretextul subcontractarii de catre Grossman Engineering, firma cumnatului lui Victor Ponta, catre alte firme.

La grupul celor 3 s-a alaturat, incepand cu 25 aprilie 2014, si Liviu Munteanu, numit ca administrator la Grossman Engineering, „rolul sau fiind acela de a semna documente in cadrul proiectului cu finantare europeana si de a asigura efectuarea unor plati catre societatile controlate de membrii grupului”, conform DNA.

Sprijin politic de la Ghita si familia Cosma

Procurorii DNA mai arata ca grupul infractional al cumnatului lui Victor Ponta ar fi beneficiat de sprijin politic la nivelul judetului Prahova.

Astfel, Mircea Cosma, in calitate de presedinte al CJ Prahova si al PSD Prahova, „a efectuat demersuri (interventii pentru numirea in functii a unor persoane, obtinerea de informatii confidentiale – activitati derulate direct sau prin intermediul consilierilor sai personali) la nivelul unor functionari ai SC HIDRO PRAHOVA S.A. (societate la care Consiliul Judetean Prahova este actionar majoritar) si a exercitat presiuni (amenintari cu privire la inlocuirea din functie) asupra directorului general al societatii mentionate”, pentru atribuirea ilegala a contractului de la Comarnic catre asocierea Grossman Engineering-Euroconstruct Trading 98.

Vlad Cosma, fiul lui Mircea Cosma, precum si Sebastian Ghita sunt acuzati ca au intervenit de asemenea pentru numirea in functii a unor persoane si pentru obtinerea de informatii confidentiale, la nivelul unor functionari ai Hidro Prahova, precum si ca au intervenit la directorul general al companiei de stat, pentru a determina atribuirea ilegala a contractului catre cumnatul lui Victor Ponta si pentru „prelungirea termenelor de executie si efectuarea platilor in conditii de nelegalitate”.

Mircea Cosma este acuzat de sprijinirea unui grup infractional organizat si folosirea influentei sau autoritatii in scopul obtinerii, pentru sine sau pentru altii, de bani, bunuri sau foloase necuvenite, iar Vlad Cosma si Sebastian Ghita sunt acuzati de sprijinirea acestui grup infractional.

Sebastian Ghita: M-am intalnit de 5-6 ori cu Hertanu, nu in prezenta lui Ponta

Sebastian Ghita, precum si seful CJ Prahova Mircea Cosma si fiul acestuia, Vlad Cosma, se afla sub control judiciar pe o perioada de 60 de zile, neavand voie sa comunice unul cu altul. De asemenea, lui Mircea Cosma i s-a interzis exercitarea functiei de sef al CJ Prahova in aceasta perioada.

„Procurorii suspecteaza, nu doar pe mine, ci si pe alti factori politici din judet, ca i-am favorizat, ca noi am intervenit si i-am favorizat. Relatia mea cu domnul Hertanu nu e foarte stransa, ne-am intalnit de 5-6 ori. Nu as fi avut niciun interes in a-l sprijini”, a spus marti Sebastian Ghita, la iesirea de la audieri, negand ca la intalnirile cu Hertanu ar fi participat vreodata si premierul Victor Ponta.

„Acuzatia impotriva mea este ca am sprijinit acest grup. Nu pot sa imi dau seama cum i-am sprijinit. Nu am beneficiat de ceva”, a mai spus Ghita.

Conform DNA, Sebastian Ghita a fost pus sub control judiciar pe o perioada de 60 de zile, incepand de marti 17 februarie. Pe durata acestei masuri, Ghita este obligat sa vina la DNA de cate ori este chemat, sa informeze DNA daca isi schimba domiciliul, sa mearga la IPJ Prahova conform programului de supraveghere stabilit de comun acord, sa nu paraseasca tara, sa nu se apropie si sa nu comunice cu persoane nominalizate de procurori, sa nu foloseasca sau sa poarte arme.

La intrarea la audieri, Ghita a discutat despre contractul de la Comarnic

”Am venit cu mandat, am primit citatie”, a spus Sebastian Ghita, care a ajuns la DNA Ploiesti in jurul orei 11.50.

„Il cunosc pe om si probabil ca procurorii au vrut sa se lamureasca de natura relatiilor mele cu el”, a declarat Sebastian Ghita la intrarea la audieri, despre Iulian Hertanu, cumnatul lui Ponta.

Ghita a mai spus ca stie de contractul de la Comarnic: „Cunoastem toti factorii politici din judet ca este o situatie care treneaza de cativa ani de zile si ca lucrarile acolo nu au functionat foarte bine, ca a fost o licitiatie castigata cu bani foarte putini, aproape la jumatate de pret si ca firma nu a reusit sa performeze si sa termine acea lucrare”.

Reactia lui Victor Ponta: Nu cunosc

Premierul Victor Ponta s-a abtinut sa comenteze acuzatiile DNA la adresa cumnatului sau.

"Nu cunosc si oricum ar fi gresit sa comentez eu cercetarile efectuate de procurori fata de cumnatul meu/Legea trebuie sa fie egala pt toti", a scris Ponta pe Twitter, marti.

Ilie Sarbu, socrul lui Victor Ponta, a comentat si el marti, pentru Mediafax, situatia: "Nu vreau sa intru in comentariul asta, nu am nicio calitate. Eu sunt cu problemele mele, fiecare cu ceea ce (...) Nu stim, de ce sa ne pronuntam acuma, ca ma atrageti acuma in capcana sa totusi sa vorbesc. Ne putem pronunta? Exista prezumtia aceasta de vinovatie din start? Nu stim. S-ar putea sa...cati oameni nu au fost chemati acolo si pana la urma nu s-a intamplat nimic", a spus Ilie Sarbu.

Firma cumnatului lui Victor Ponta, abonata la contracte cu statul

Firma Grossmann Engineering Group, administrata de cumnatul premierului, a avut doua contracte cu Consiliul Judetean Suceava, pentru proiectarea lucrarilor de modernizare la Ambulatoriul SJU si Muzeul de Istorie, proiecte finantate prin POR, dar si cu administratii din Ialomita, Galati sau Prahova, relateaza Mediafax.

Firma a castigat licitatiile organizate de Consiliul Judetean Suceava in anul 2009 pentru servicii de proiectare pentru ”modernizarea, dezvoltarea si echiparea Ambulatoriului integrat” de la Spitalul Judetean de Urgenta (SJU) ”Sfantul Ioan cel Nou” din Suceava, valoarea contractului fiind de 42.000 de lei.

Hertanu a controlat firma Grossmann Engineering Group pana in luna mai a anului trecut, cand a cedat aproape 60% din partile sociale.

Aceeasi firma a castigat si lucrarile de proiectare pentru lucrari de modernizare la Muzeul de Istorie din Suceava, valoarea contractului fiind de 862.086 de lei.

Ambele proiecte au avut finantare europeana prin Programul Operational Regional gestionat de Ministerul Dezvoltarii Regionale.

Astfel, pentru modernizarea Ambulatoriului SJU Suceava, contractul de finantare a fost semnat in februarie 2010 de ministrul Dezvoltarii Regionale din acea perioada Elena Udrea, bugetul total al proiectului fiind de 4,6 milioane lei, din care 3,28 milioane lei contributia Uniunii Europene.

Pentru modernizarea Muzeului de Istorie al Sucevei, contractul de finantare, in valoare de 60,67 milioane de lei, din care 42,67 de milioane de lei contributia UE, a fost semnat in martie 2014 de Ministerul Dezvoltarii.

De asemenea, in 2010, asocierea Straco grup SRL si Grossmann Engineerig a castigat licitatia privind ”reabilitarea zonelor urbane cu deficit major in retele publice de alimentare cu apa si canalizare” din Sector 2 al Capitalei, zona Ion Creanga, valoarea contractului fiind de 949.652 de lei fara TVA.

Aceeasi firma, Grossmann Engineering Group, a avut contracte si cu autoritati locale din judetul Vaslui. Astfel, in 2008 firma Grossmann Engineering Group, la care Iulian Hertanu a fost asociat, a castigat licitatia pentru alimentare cu apa a localitatisor Pahnesti si Arsura din judetul Vaslui, valoarea contractelor fiind de 3.498.600 de lei fara TVA.

Tot in judetul Vaslui, aceeasi firma a castigat, in 2007, un contract de reabilitare reconstruire a unor unitati de invatamant, valoarea lucrarilor fiind de 256.278 de euro. In anul 2007, Grossmann Engineering Group a castigat si licitatia pentru constructia sediului Primariei Hangu din judetul Neamt cu suma de 1,25 de milioane de lei fara TVA.

Firmei Grossmann Engineering i-au fost atribuite si lucrarile de proiectare pentru ”reabilitarea, modernizarea si echiparea Ambulatorului integrat” al Spitalului Judetean de Urgenta Calarasi, in baza unui contract de 135.000 de lei incheiat in 2010.

De asemenea, Sc Grossmann Engineerig a elaborat Strategia de dezvoltare a judetului Ialomita pentru perioada 2009-2020, in baza unui contract incheiat in 2010 pentru suma de 380.000 de lei fara TVA, dar a obtinut si contractul de servicii pentru managementul proiectului "Dezvoltarea infrastructurii turistice a municipiului Campulung Muscel, prin reabilitarea zonei istorice si de agrement Complex Parc Kretzulescu", atribuit in 2011 pentru suma de 374.500 de lei fara TVA.

Intre contractele firmei Grossman Engineering este si cel de lucrari suplimentare la Complexul Administrare Cai Navigabile Giurgiu, atribuit in 2011 pentru suma de 1,85 milioane de lei.

Citeste si Sebastian Ghita, urmarit penal in dosarul cumnatului lui Victor Ponta. Deputatul a fost pus sub control judiciar Citeste si Iulian Hertanu, cumnatul premierului Victor Ponta, ridicat de procurori si dus la audieri la DNA Citeste si RETEAUA: Cumnatul lui Ponta si patronul de la Golden Blitz, asociati ca sa „TRAGA” bani europeni. Procurorii acuza deturnarea fondurilor si evaziune fiscala
Publicat de : ---
Data publicrii: 19 Feb 2015 - 05:44
 

Link tire   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=44719&titlu=DNA__Cum_a_intervenit_Sebastian_Ghita_pentru_atribuirea_unui_contract_firmei_cumnatului_premierului_Victor_Ponta