PSD s-a rupt din cauza legii electorale. Rebeliunea teritoriului: ”Greselile trecutului din campania prezidentiala nu pot fi sterse cu buretele doar cu tema baroni, nebaroni” [1]

--> Tweet 0 Comenteaza 0 Email Adresa de e-mail la care vrei sa primesti STIREA atunci cand se intampla Aboneaza-te

Daca la Bucuresti, in Parlament, cei de la PSD au votat in Comisia de Cod Electoral ca presedintii de Consilii Judetene sa fie alesi prin vot indirect, din randul consilierilor judeteni, cei din teritoriu sunt revoltati de ceea ce s-a stabilit la centru

. Presedintele UNCJR, Marian Oprisan, a fost primul care a reactionat, el catalogand intr-o declaratie pentru gandul aceasta decizie drept ”mizerabila, jignitoare, smechereaca si ipocrita”. El il indica drept responsabil pentru aceasta decizie din Comisia de Cod Electoral pe colegul sau de partid, presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea. Liderii din teritoriu sustin ca cei de la Bucuresti incearca sa creeze o tema falsa privindu-i pe ”baronii locali” pentru a ascunde esecul de la prezidentiale. In replica, Valeriu Zgonea scrie pe Facebook ca asa zisa tema a ”baronilor locali” afecteaza imaginea partidului. 

Presedintele Consiliului Judetean Bacau, Dragos Benea, a declarat pentru gandul ca nu se pot ”sterge cu buretele greselile din toamna lui 2014” doar cu tema ”baronilor sau a nebaronilor, cu votul direct sau indirect pentru presedintii de CJ.

”Nu cred ca niste greseli ale trecutului, care apartin intregii echipe PSD, pot fi sterse cu buretele doar cu presedintii de CJ, baroni sau nebaroni, cu vot direct sau indirect. Nu cred asta. Poate ca se incearca asta, dar eu nu cred. Sunt ultimul care sa ma opun unei reforme in PSD, dar nu cred ca doar asta rezolva problemele pe care le-am vazut in toamna anului trecut. Nu cred ca daca vine domnul Zgonea acum si limiteaza mandatele la doua si votul la consilii judetene este indirect, gata, se schimba parerea oamenilor despre PSD”, a spus pentru gandul presedintele CJ Bacau. 

El s-a exprimat direct in favoarea votului uninominal pentru presedintii de Consilii Judetene. 

”Votul indirect poate genera niste jocuri de culise mai incorecte si in detrimentul cetatenilor decat votul direct. Mai degraba vot direct dintr-un tur sau doua decat acest vot indirect, care da nastere la fel de fel de jocuri de culise mai murdare. Se pot face aliante care de care mai ciudate si mai impotriva naturii, putem sa vedem aliante extreme de bizare”, a adaugat Benea.

Seful CJ Bacau a admis ca prin sistemul de vot indirect pentru presedintii de CJ se poate ajunge la cazuri de coruptie, in care consilierii judeteni sa primeasca sume de bani pentru a vota in favoarea unui candidat la functia  de presedinte CJ. Teoria a fost sustinuta si de Marian Oprisan, presedintele UNCJR,

Dragos Benea a precizat ca in partid nu s-a luat o decizie in privinta sistemului de vot pentru presedintii de CJ si ca nu stie cum a ajuns Valeriu Zgonea la aceasta varianta. 

”Nu s-a luat o decizie intr-un cadru statutar al partidului. Poate a parcurs domnul Zgonea care este un om de partid prin excelenta. E prevazuta pe undeva doar discutia cu presedintele partidului? Ce este interesant ca acum doi ani se vorbea despre descentralizare si guvernatori si acum s-a ajuns in extrema cealalta. Descentralizarea a ramas asa undeva”, a subliniat pesedistul. Presedintele Consiliului Judetean Olt, Paul Stanescu, care este si vicepresedinte PSD, sustine ca decizia din Parlament este una gresita, care va incuraja ”cardasia”.

”Eu nu sunt de acord ca presedintele CJ sa fie ales ca inainte, majoritatea sa aleaga presedintele, pentru ca stim ce cardasii se faceau in acele vremuri, si cand spun cardasii lucrurile sunt mult mai ample pentru alegerea unui presedinte care nu avea nici macar autoritate pentru ca putea oricand sa fie schimbat, oricand se putea face o cardasie si sa fie schimbat. Cred ca un presedinte ales uninominal, are mai multa libertate in a castiga alegerile cu o platforma electorala in care sa isi propuna si realizeze niste obiective. Votul cel mai important este al cetatenilor, care o data la patru ani, daca nu ti-ai respectat ce ai spus in campania electorala sigur ca pleci de acasa automat. Cred ca ideea din 2008 privind alegerea presedintelui de CJ direct este o idee foarte buna si rolul presedintilor in dezvoltarea comunitatilor locale a avut un rol esential in aceasta perioada”, a declarat pentru gandul Stanescu. 

El a precizat ca o astfel de decizie nu s-a luat pana in prezent in forurile de conducere ale PSD si ca cel mai bine ar fi ca si cetatenii sa fie intrebati daca sunt de acord cu aceasta schimbare. 

„In cadrul forurilor de partid vom discuta aceste lucruri pentru ca sunt convins ca nu numai presedintii de CJ isi doresc sa fie alesi uninominal, trebuie intrebati si cetatenii daca este bine ca presedintele de CJ sa fie ales uninominal. Noi nu am partid nu am luat o decizie privind alegerea presedintelui de CJ, la niciun for al partidului, si am fost prezent la toate, nu s-a luat o decizie si nimeni nu a discutat lucrul acesta ca presedintele de CJ sa fie ales din randul consilierilor judeteni. Nu stiu ce s-a intamplat in Parlament, am auzit din media, maine vom avea un Birou Permanent si vom discuta. Cred ca trebuie sa luam o decizie in partid”, a spus Stanescu. 

Marian Oprisan afirmase in declaratia pentru gandul ca prin sistemul de vot indirect, va creste coruptia, in sensul ca unii consilieri judeteni vor primi sume de bani pentru a vota un anume presedinte de CJ.

”Cardasia care se face in cazul alegerii din randul consilierilor judeteni este o cardasie mare, mare”, a subliniat si Stanescu. 

Intrebat de ce s-a votat in acest fel in Parlament, vicepresedintele PSD a catalogat votul colegilor sai drept o disfunctionalitate. 

”Vom discuta aceasta problema la partid. Trebuia o decizie politica in acest sens, dar mai sunt si disfunctionalitati. S-au intamplat anumite disfunctionalitati, asta este, se intampla. Va fi o decizie politica.Trebuie intrebati si cetatenii daca sunt de acord cu alegerea presedintilor de CJ prin vot indirect. Cel mai bine un sondaj, mai greu este de facut un referendum”, a adaugat Stanescu.

Presedintele CJ Bistrita Nasaud, Radu Moldovan, considera si el ca votul din Parlament a fost ”o greseala”.

”Este o greseala (n.r. - alegerea presedintilor de CJ prin vot indirect) si imi exprim speranta ca in dezbaterile din plen va fi corectata decizia. Este cu mult mai important ca presedintele de CJ sa fie ales direct de cetateni si nu indirect de catre consilierii judeteni. Mi s-a parut gresit votul parlamentarilor PSD din Comisia de Cod Electoral. Cred ca cetatenii si-au castigat acest drept si el trebuie sa ramana la cetateni. Intoarcerea la jocurile de culise facute la nivelul consiliului judetean este o profunda greseala”, a declarat pentru gandul Radu Moldovan. 

El a precizat ca tema cu baronii locali este una falsa care nu este legata de tipul de vot. 

”Daca facem referire la momentul cand au aparut aceste discutii, modul de alegere a sefilor de CJ era indirect”, si-a explicat pozitia social-democratul. 

Presedintele CJ Dambovita, Adrian Tutuianu, sustine ca votul indirect va genera probleme in asigurarea stabilitatii la nivelul sefiei Consiliului Judetean. ”Alegerea indirecta a presedintilor de Consilii Judetene este o varianta care a mai functionat in Romania anterior anului 2008. Eu cred ca ea este de natura sa genereze probleme in asigurarea stabilitatii si continuitatii unui program politic. Daca aliantele se refac, desfac in timpul unui mandat, avem mereu pusa in discutie functia de presedinte CJ. Ori schimbarile acestea posibile vor pune in dificultate realizarea unui proiect al administratiei publice judetene pentru o perioada de patru ani. Exemplul cel mai concludent in avem in anul 2013 cand s-a rupt USL si daca am fi avut un asemenea sistem, am fi avut schimbati foarte multi presedinti de CJ. Nu cred ca este solutia cea mai buna cea luata in Comisia de Cod Electoral, dar nu aduce o imbunatatire activitatii administratie publice.”, a spus pentru gandul Tutuianu. 

Pesedistul a atras atentia ca desi prin acest sistem se da satisfactie opiniei publice, pot aparea situatii in care sefii de CJ sunt schimbati des. ”O solutie poate ca ar trebui in conditiile acestea stabilit mandatului presedintelui de CJ ales chiar dintre ei sa fie de patru ani si el sa nu poata inceta decat in cazurile expres prevazute de lege precum: decesul, incompatibilitatea, condamnarea printr-o hotarare definitiva, mutarea domiciliului si atunci am tempera ideea de instabilitatea politica la nivelul consiliului”, a spus pentru gandul presedintele CJ Dambovita.

Presedintele CJ Suceava, Catalin Nechifor, a declarat pentru gandul ca nu are o preferinta in privinta sistemului de vot pentru sefii de CJ si ca decizia apartine Parlamentului. 

El a subliniat insa ca oricare ar fi decizia este de dorit ca aceasta sa nu fie schimbata din nou peste cativa ani, ci sa existe un sistem stabil de alegere. 

Zgonea vorbeste doar pe Facebook

Presedintele Comisiei de Cod Electoral, Valeriu Zgonea, a prezentat pe pagina sa de Facebook avantajele sistemului de vot indirect pentru presedintii de Consilii Judetene, chiar daca nu si-a consultat colegii de partid. Mai mult, postarea a aparut cu cateva ore inaintea Biroului Permanent National in care urma sa se discute aceasta tema sensibila. 

”Daca vrem sa recastigam increderea oamenilor, sa nu mai fim criticati de opinia publica si sa continuam parcursul pozitiv al Romaniei, atunci trebuie sa luam masuri concrete prin care sa schimbam anumite perceptii publice. Iar una dintre aceste perceptii e legata de puterea asa zisilor ”baroni locali”. Faptul ca in Comisia de Cod Electoral toate partidele au sustinut propunerea PSD de alegere indirecta a presedintilor de consilii judetene demonstreaza fara niciun dubiu vointa partidului nostru de a intari credibilitatea si stabilitatea autoritatilor publice si a institutiilor in ansamblul lor”, a scris Zgonea pe Facebook.

El a precizat ca isi mentine aceasta pozitie, aratand ca si consilierii judeteni servesc interesele cetatenilor. 

Victor Ponta a venit la Parlament inaintea Biroului Permanent National si a avut o discutie cu presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea. 

Citeste si „Eu sunt mic, tu fa-ma mare!” Deposedati de puteri cu voie de la premier, liderii locali pornesc REBELIUNEA in PSD Citeste si Comisia de cod electoral: Presedintii de Consilii Judetene sa fie alesi prin vot indirect al membrilor CJ
Publicat de : ---
Data publicrii: 19 Feb 2015 - 05:44
 

Link tire   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=44712&titlu=PSD_s_a_rupt_din_cauza_legii_electorale__Rebeliunea_teritoriului__aGreselile_trecutului_din_campania_prezidentiala_nu_pot_fi_sterse_cu_buretele_doar_cu_tema_baroni__nebaronia