Elena Udrea, liber la noi arestari. Comisia juridica a aprobat cererile DNA vizand infractiuni din Dosarul „Gala Bute” [1]

taguri: elena, udrea, arestari, comisia, juridica, cerere, dna, dosar, gala, bute

Plasata marti seara in arest la domiciliu, printr-o decizie definitiva luata de ICCJ, Elena Udrea a avut parte miercuri de o noua zi agitata

. Din peisaj n-au lipsit vizita la Politie, convocarea la DNA si aprobarea Comisiei juridice a Camerei Deputatilor a doua noi cereri de urmarire penala si arestare preventiva pentru infractiuni savarsite in Dosarul „Gala Bute”.

Citata miercuri de procurori pentru a oferi lamuriri suplimentare privind denuntul pe care l-a facut la 30 ianuarie impotriva sefului SRI Florian Coldea, Udrea a plecat de la DNA fara a dezvalui ceva despre declaratiile date magistratilor. În ceea ce privea eventuala sa vizita la Parlament, unde Comisia juridica a Camerei Deputatilor urma sa discute cererea DNA de arestare preventiva pe numele ei, pentru noi acuzatii in Dosarul „Gala Bute“, Udrea a preferat sa-si lase unul dintre avocati sa se ocupe de chestiune. Astfel, Marius Striblea a aflat primul ca deputatii din Comisia juridica au aprobat cererile DNA pe numele clientei sale. Striblea a declarat ca Elena Udrea ar putea participa la sedinta de plen de saptamana viitoare a Camerei Deputatilor, pe tema cererii DNA de arestare preventiva a sa, deoarece „probabil pana atunci” va primi permisiunea procurorilor.

Presedintele Comisiei juridice, Bogdan Ciuca, a precizat ca deputatii din comisie au avizat cererea de incepere a urmaririi penale in cazul Elenei Udrea cu 23 de voturi pentru, nici un vot impotriva si doua abtineri.

El a spus ca deputatii membri ai Comisiei juridice au avizat si cererea de arestare preventiva in cazul Elenei Udrea cu 16 voturi pentru, 4 voturi impotriva, 3 abtineri, iar doua voturi au fost anulate, fiind neutilizate. Ciuca a spus ca, in cazul ambelor cereri, la Comisia juridica au fost prezenti 25 de membri. El a adaugat ca, din punct de vedere procedural, Comisia juridica si-a indeplinit obligatia de a o anunta pe Elena Udrea si de a-i da posibilitatea de a se adresa acestui for, avocatul Elenei Udrea precizand, dupa ce s-a consultat cu clienta sa, ca aceasta renunta la aceasta posibilitate.

Ciuca a aratat ca cele doua rapoarte vor fi elaborate de catre Comisia juridica si transmise Biroului Permanent, care va convoca plenul in cinci zile, potrivit Regulamentului.

Independenta justitiei, afectata

Pe de alta parte, Inspectia Judiciara (IJ) a decis miercuri ca declaratiile publice facute recent de Elena Udrea si de Kelemen Hunor au afectat independenta justitiei, raportul IJ in acest caz urmand sa fie analizat in sedinta de joi a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). Purtatorul de cuvant al Inspectiei Judiciare, Tamara Manea, a precizat ca inspectorii judiciari au constatat ca declaratiile facute de Elena Udrea si Kelemen Hunor au afectat independenta sistemului judiciar, dar si independenta magistratilor la care cei doi deputati au facut referire in afirmatiile lor. Inspectorii judiciari au mai stabilit ca si declaratiile lui Adrian Sarbu, actionar majoritar al Mediafax Group, au afectat independenta justitiei.

La inceputul lunii februarie, CSM a decis sesizarea Inspectiei Judiciare in cazul afirmatiilor facute de deputatul Elena Udrea, in urma inceperii urmaririi penale pe numele ei, de catre procurorii anticoruptie. Dupa ce DNA a cerut aviz pentru inceperea urmaririi penale in cazul Elenei Udrea, deputatul PMP a declarat ca implicarea sa in Dosarul „Gala Bute“ este legata de declaratiile pe care le-a facut la adresa directorului interimar al SRI, Florian Coldea, aratand ca este o incercare de „intimidare” si de „decredibilizare” a sa.


Publicat de : ---
Data publicrii: 19 Feb 2015 - 05:44
 

Link tire   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=44644&titlu=Elena_Udrea__liber_la_noi_arestari__Comisia_juridica_a_aprobat_cererile_DNA_vizand_infractiuni_din_Dosarul_aGala_Butea