Romanii din Transcarpatia au nevoie de un consulat al Romaniei [1]

Sedinta Senatului din 12

.02.2015

În temeiul art. 112 alin. 1 din Constitutia Romaniei si art. 162 din Regulamentul Senatului, va inaintez prezenta

INTERPELARE

În calitate de senator in Parlamentul Romaniei si de presedinte de onoare al Uniunii Regionale a Romanilor din Transcarpatia „Dacia”, va semnalez urmatoarele probleme si doleante sesizate de comunitatea romaneasca din aceasta regiune a Ucrainei:

În regiunea Transcarpatia din Ucraina, situata langa frontiera de nord-vest a Romaniei, in vecinatatea judetelor Maramures si Satu Mare, locuiesc actualmente circa 50 000 de romani, din care 96 % au declarat limba romana ca limba materna la ultimul recensamant efectuat in statul vecin. Majoritatea acestora, respectiv 35 000, locuiesc compact in doua raioane situate in dreapta Tisei, care au facut parte din Maramuresul istoric, respectiv in raionul Teceu (in localitatile: Apsa de Jos, Slatina, Stramtura, Podisor, Pestere, Boutu Mic, Boutu Mare, Carbunesti si Topcino) si in raionul Rahau (in localitatile Apsa de Mijloc, Biserica Alba, Plaiut si Dobric). În jur de 10 000 de romani denumiti volohi locuiesc in raioanele Velicoberzeniaschi (in localitatea Mircea), Ujgorog (in localitatile Kamianta si Antaloviti), Perecin (in localitatile Simer, Turia, Remeta, Turia Pasica, Poroscovo si Svaliavchi), Muncacevo (in localitatile Obava si Verhnia Vajnita) si Irsava (in localitatea Dolga).

O prima doleanta a comunitatii romanesti din Transcarpatia este legata de infiintarea unei misiuni diplomatice (consulat) a Romaniei in aceasta regiune, avand in vedere ca actualmente, pentru a obtine viza de intrare in Romania, romanii din aceasta zona trebuie sa se deplaseze o distanta apreciabila pana la Consulatul General al Romaniei de la Cernauti, respectiv 600 km dus-intors din raioanele Teceu si Rahau si 1000 km dus-intors din raioanele in care locuiesc romanii volohi, iar aceste deplasari presupun cheltuieli financiare, alocarea timpului necesar, invoirea de la locul de munca si alte probleme.

Înfiintarea unui consulat in Transcarpatia este necesara, dezirabila si fezabila avand in vedere ca alte state vecine (Ungaria, Slovacia, Rusia) au cate una sau doua misiuni diplomatice in aceasta regiune si, mai ales, tinand cont ca, in actualul context conflictual din estul Ucrainei, romanii din aceasta zona se plang ca au primit, cu predilectie , ordine de concentrare in fortele armate ale Ucrainei si ca actualul guvern de la Kiev nu accepta statutul de limba regionala acordat limbii romane in timpul regimului condus de presedintele Viktor Ianukovici.

O doleanta si mai importanta a romanilor din Transcarpatia, respectiv a celor care locuiesc in raioanele Teceu si Rahau, care au facut parte din Maramuresul istoric , este legata de acordarea cetateniei romane, avand in vedere ca, incepand din luna octombrie 2012, Autoritatea Nationala pentru Cetatenie a inceput sa respinga in masa cererile in acest sens ale romanilor din aceasta zona, cu motivarea ca nu au dreptul la cetatenia romana, conform Legii nr. 21/1991 ( legea cetateniei romane).

Autoritatea Nationala pentru Cetatenie invoca faptul ca a adresat o solicitare (inregistrata sub nr. 26973/ANC/ 07.08.2012) Institutului de Istorie ”George Baritiu” din Cluj Napoca pentru ”identificarea teritoriilor care au apartinut statului roman in diferite perioade istorice”, iar acest institut a raspuns, prin adresa nr. 691/01.10.2012, ca teritoriul actual al regiunii Transcarpatia, inclusiv zona istorica Maramuresul de Nord, cu raioanele Teceu si Rahau, nu a facut parte din statul roman.

Raspunsul este eronat pentru ca pana in decembrie 1918 romanii din raioanele Teceu, Rahau si Hust din Transcarpatia au facut parte impreuna cu romanii din stanga Tisei din comitatul Maramures, inglobat in Imperiul austro-ungar, iar din 1 decembrie 1918 si pana la 25 iulie 1921 fostul comitat Maramures a intrat in componenta statului national unitar roman, la Marea Adunare Nationala de la Alba Iulia votand pentru unire si delegatii romanilor din dreapta Tisei. Dupa 25 iulie 1921 pana la sfarsitul anului 1938 aceasta zona a intrat in componenta Cehoslovaciei, din 1 ianuarie 1939 pana in 20 martie 1939 a intrat in componenta Ucrainei Carpatice, iar din 20 martie 1939 pana in 20 octombrie 1944 a intrat sub ocupatia Ungariei hortiste, alaturi de romanii din stanga Tisei, fiind reconstituit vechiul comitat Maramures. Din 20 octombrie 1944 pana in 24 august 1991 romanii maramureseni din dreapta Tisei alaturi de romanii volohi din Transcarpatia au intrat in componenta Uniunii Sovietice, in cadrul Republicii Sovietice Socialiste Ucraineene, iar din 24 august 1991 pana in prezent fac parte din statul ucrainean independent.

În urma unei solicitari a Uniunii Regionale a Romanilor din Transcarpatia ”Dacia” din 13.11.2014, aceasta eroare a fost indreptata prin raspunsul transmis de Institutul de Istorie ”George Baritiu” din Cluj Napoca, cu nr. 807/21.11.2014, semnat de directorul Institutului, prof. dr. Nicolae Edroiu, membru corespondent al Academiei Romane, care atesta ca zona istorica Maramuresul de Nord, cu raioanele Rahau, Teceu si Hust din teritoriul actual al regiunii Transcarpatia, a facut parte din statul roman, avand urmatorul continut :

Teritoriul actual al regiunii Transcarpatia (zona istorica Maramuresul de Nord cu raioanele Rahau , Teceu si Hust ) a facut parte din statul roman.

Pana la sfarsitul anului 1918 teritoriile in cauza au facut parte din Comitatul Maramures, aflandu-se sub jurisdictia monarhiei dualiste austro-ungare, iar din 1 Decembrie 1918 pana in 25 iulie 1921 au facut parte din judetul Maramures, aflandu-se in componenta statului roman.

Aceasta situatie rezulta din Decretul XVI publicat in „Gazeta Oficiala” a Consiliului Dirigent al Transilvaniei, Banatului si Tinuturilor Romanesti din Ungaria , nr. 54/13.09.1919, p.414, in care se precizeaza ca toate cele noua circumscriptii electorale pentru alegerea deputatilor, ale judetului Maramures de atunci: Visau, Dragomiresti, Rahau, Sighet, Barsana, Sugatag, Cimpulung si Teceu au facut parte de facto si de iure din componenta Statului Roman din Tabloul rezultatelor alegerilor generale pentru Adunarea Deputatilor in Transilvania, Banat, Crisana, Satmar si Maramures si din Tabloul alegerilor generale pentru Senat , publicate in ”Monitorul Oficial al Romaniei” nr.171 din 18 noiembrie 1919, pp. 9640-9642, respectiv nr. 172 din 19 noiembrie 1919, pp. 9718-9719.

Pentru considerentele expuse, va solicit sa analizati doleantele comunitatii romanesti din regiunea Transcarpatia-Ucraina privind acordarea cetateniei romane si infiintarea unui consulat al Romaniei in zona, urmand sa-mi comunicati solutiile preconizate in acest sens de catre ministerul pe care il conduceti. Solicit raspuns scris si verbal.

SenatorValer Marian


Publicat de : ---
Data publicării: 16 Feb 2015 - 05:46
 

Link știre   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=44491&titlu=Romanii_din_Transcarpatia_au_nevoie_de_un_consulat_al_Romaniei