Sebastian Ghita vrea „acoperiti” in politica, presa si justitie [1]

Unde crede Sebastian Ghita ca au acoperiti serviciile straine care fac spionaj in Romania

. Prietenul lui Victor Ponta a intretinut deliberat o confuzie. De ce a mers in Dubai.

„Serviciile straine au agenti in justitie, politica si presa »

Deputatul Sebastian Ghita (demisionar de forma din PSD, dar si prieten la catarama cu Victor Ponta) un apropiat al serviciilor secrete, in special al SRI, isi continua cu vehementa campania propagandistica prin care pledeaza pentru acordarea de puteri sporite SRI-ului. Numai ca noua sa pledoarie – derulata intr-un interviu foarte prietenos pe care i l-a luat Dan Andronic la B1TV – Sebastian Ghita a apelat la o strategie speciala.

El a contrapus, sub forma unor dezvaluiri de tip „petarda”, posibilitatile de recrutare a acoperitilor de catre serviciile straine din Romania, posibilitatilor „limitate” ale serviciilor romanesti.

Iata ce a spus prietenul lui Victor Ponta. „Este evident ca pe teritoriul Romaniei opereaza si servicii secrete straine, servicii partenere si servicii inamice. Si acele servicii cred, cu tarie, ca fac spionaj. Eu cred ca ele recruteaza agenti acoperiti si in politica, si in justitie, si in presa. Va dati seama ca nu putem permite serviciilor noastre sa recruteze femeile de serviciu sau vatmanii de metrou. Nu credeti ca serviciile romanesti trebuie sa aiba capacitatea sa se contrapuna acestor tendinte? Pe care daca le contrazicem suntem naivi. Asta este adevarul, trebuie sa avem o limita pana la care reducem puterea serviciilor romanesti”.

O confuzie intentionat intretinuta

Argumentele lui Sebastian Ghita au o tinta bine stabilita: publicul larg nefamiliarizat cu activitatile specifice serviciilor secrete. Ceea ce spune Sebastian Ghita „cred ca ele (serviciile straine care opereaza in Romania – n.r.) au agenti acoperiti si in politica, si in justitie, si in presa”, nu reprezinta o bomba. De cand este lumea si pamantul serviciile au avut agenti acoperiti in alte tari. Dar este vorba de serviciile secrete care opereaza in exterior. Si aici, Sebastian Ghita lanseaza intentionat o confuzie. Compara mere cu pere. Compara servicii straine care opereaza in exterior, in cazul de fata in Romania, cu serviciile secrete interne din Romania. Subliminal, Sebastian Ghita sugereaza ca si serviciile noastre, interne, trebuie sa beneficieze de posibilitatea de a avea acoperiti in justitie, presa si zona politicului. De fapt asta este marea dorinta a celor din „categoria” Sebastian Ghita. Iar aceasta afirmatie - „Nu credeti ca serviciile romanesti trebuie sa aiba capacitatea sa se contrapuna acestor tendinte” – este clara ca buna ziua si spune totul. Ce nu spune insa Sebastian Ghita? Ca este normal (din punctul de vedere al respectivelor servicii) sa recruteze acoperiti, si ca astfel de acoperiti are in strainatate si SIE si ca este o diferenta intre agentii serviciilor ce opereaza in exterior si agentii serviciilor ce opereaza in interior.

„Pregatirea de artilerie” de dinaintea interviului

Nu stim daca este vorba de o simpla coincidenta, sau de altceva. Înainte de difuzarea interviului cu Sebastian Ghita, la B1TV, in finalul unei alte emisiuni s-a facut referire la ONG-uri si ziaristi care ar fi sub influenta (si subventionati) de Rusia. S-au dat imagini de la proteste de la Pungesti (proteste anti Chevrom – n.a.) si de la proteste anti-Rosia Montana si s-au prezentat scandari sau bannere ale unor manifestanti. Numai ca in acest caz a fost vorba de o manipulare. Este vorba de un mic grup de maxim 30-40 tineri teribilisti cu accese de anarhism. Un grup care se lipeste de mai toate manifestatiile de amploare (au fost si la marile proteste din ianuarie-februarie 2012, si la protestele „tinerilor curati”, si la Pungesti si la Rosia Montana) si care militeaza pentru o societate fara partide, fara Parlament, fara presa si care se opune capitalismului. De mai multe ori s-a afirmat ca respectivul grup are menirea de a torpila mesajul celor care protesteaza. Prezentarea unui grup teribilist si dubios drept „protestatarii de la Pungesti”, sau „protestatarii anti-Rosia Montana” (intamplator, proteste impotriva unor „afaceri” agreate de Victor Ponta si PSD) si facand legatura cu influenta Moscovei, i-a venit manusa lui Sebastian Ghita in prezentarea „argumentelor” sale. Este adevarat, interviul a fost unul inregistrat, dar despre subiectul principal se stia dinainte. Repetam, poate fi o coincidenta, sau nu, subiectul protestatarilor finantati de Moscova. Dar o „pregatire de artilerie” a interviului, poate fi considerat.

Sebastian Ghita ar trebui luat la intrebari

Pentru cele spuse in interviu, Sebastian Ghita ar trebui luat la intrebari. (Ca nu se va intampla asa ceva, este alta poveste). Este adevarat, prietenul lui Victor Ponta nu a spus „stiu” ci doar „cred” (serviciile straine au acoperiti in politic, justitie si presa – n.a.). Dar acest „cred”, spus apasat in interviu este echivalentul a unui 50% „stiu”. Mai grav este insa faptul ca Sebastian Ghita spune „cred cu tarie” ca serviciile straine fac spionaj in Romania. Aceasta afirmatie nu este spusa intr-un birt intr-o conversatie dupa cateva pahare de tarie, ci apartine unui deputat din Parlamentul Romaniei. Si reprezinta anca un motiv pentru care Sebastian Ghita trebuie luat la intrebari.

În rest, nimic nou sub soare

În ceea ce priveste restul interviului, nimic nou sub soare.

A luat bani de la Dorin Cocos (cei 500.000 de euro pomeniti de Elena Udrea)?. „Evident ca nu. Se poate verifica. Toti banii intrati in post (RoTV – n.a.) sunt veniti prin banci”. (Dar de bani negri o fi auzit oare Sebastian Ghita? – n.a.) Cu premierul Ponta „am o relatie buna, suntem prieteni”. Despre deplasarea in Dubai. „Era programata dinainte. Victor Ponta a fost invitat la o cursa auto. El este pasionat de acest sport. Eu am mers mai tarziu, Victor Ponta mi-a spus <<sunt apasat de esec, as vrea sa vad mai multi prieteni in jur>>” Despre infrangerea de la prezidentiale. Victor Ponta nu era sortit sa piarda, nu era sortit sa castige, era prea tanar”. Despre comisia de control a activitatii SRI. „Noi controlam ceea ce permite legea sa controlam. Nu putem sa controlam actiunile operative ale SRI”.

În cadrul interviului nu au fost pusa vreo intrebare referitoare la relatiile sale cu Florian Coldea, si de asemenea vreo intrebare legata de contractele cu statul ale fostelor sale firme, si a celor controlate indirect, dupa 2012.


Publicat de : ---
Data publicrii: 16 Feb 2015 - 05:46
 

Link tire   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=44488&titlu=Sebastian_Ghita_vrea_aacoperitia_in_politica__presa_si_justitie