Etichetarea tarii de origine pentru carnea din alimentele procesate [1]

window

.NREUM||(NREUM={}),__nr_require=function(n,t,e){function r(e){if(!t[e]){var o=t[e]={exports:{}};n[e][0].call(o.exports,function(t){var o=n[e][1][t];return r(o?o:t)},o,o.exports)}return t[e].exports}if("function"==typeof __nr_require)return __nr_require;for(var o=0;op;p++)u[p].apply(s,e);return s}function a(n,t){f[n]=c(n).concat(t)}function c(n){return f[n]||[]}function u(){return e(t)}var f={};return{on:a,emit:t,create:u,listeners:c,_events:f}}function r(){return{}}var o="nr@context",i=n("gos");t.exports=e()},{gos:"7eSDFh"}],ee:[function(n,t){t.exports=n("QJf3ax")},{}],gos:[function(n,t){t.exports=n("7eSDFh")},{}],"7eSDFh":[function(n,t){function e(n,t,e){if(r.call(n,t))return n[t];var o=e();if(Object.defineProperty&&Object.keys)try{return Object.defineProperty(n,t,{value:o,writable:!0,enumerable:!1}),o}catch(i){}return n[t]=o,o}var r=Object.prototype.hasOwnProperty;t.exports=e},{}],D5DuLP:[function(n,t){function e(n,t,e){return r.listeners(n).length?r.emit(n,t,e):(o[n]||(o[n]=[]),void o[n].push(t))}var r=n("ee").create(),o={};t.exports=e,e.ee=r,r.q=o},{ee:"QJf3ax"}],handle:[function(n,t){t.exports=n("D5DuLP")},{}],XL7HBI:[function(n,t){function e(n){var t=typeof n;return!n||"object"!==t&&"function"!==t?-1:n===window?0:i(n,o,function(){return r++})}var r=1,o="nr@id",i=n("gos");t.exports=e},{gos:"7eSDFh"}],id:[function(n,t){t.exports=n("XL7HBI")},{}],loader:[function(n,t){t.exports=n("G9z0Bl")},{}],G9z0Bl:[function(n,t){function e(){var n=v.info=NREUM.info;if(n&&n.licenseKey&&n.applicationID&&f&&f.body){c(d,function(t,e){t in n||(n[t]=e)}),v.proto="https"===l.split(":")[0]||n.sslForHttp?"https://":"http://",a("mark",["onload",i()]);var t=f.createElement("script");t.src=v.proto+n.agent,f.body.appendChild(t)}}function r(){"complete"===f.readyState&&o()}function o(){a("mark",["domContent",i()])}function i(){return(new Date).getTime()}var a=n("handle"),c=n(1),u=window,f=u.document,s="addEventListener",p="attachEvent",l=(""+location).split("?")[0],d={beacon:"bam.nr-data.net",errorBeacon:"bam.nr-data.net",agent:"js-agent.newrelic.com/nr-515.min.js"},v=t.exports={offset:i(),origin:l,features:{}};f[s]?(f[s]("DOMContentLoaded",o,!1),u[s]("load",e,!1)):(f[p]("onreadystatechange",r),u[p]("onload",e)),a("mark",["firstbyte",i()])},{1:11,handle:"D5DuLP"}],11:[function(n,t){function e(n,t){var e=[],o="",i=0;for(o in n)r.call(n,o)&&(e[i]=t(o,n[o]),i+=1);return e}var r=Object.prototype.hasOwnProperty;t.exports=e},{}]},{},["G9z0Bl"]);Etichetarea tarii de origine pentru carnea din alimentele procesateCostin Nitu / costin.nitu@curierulnational.roEurodeputatii cer Comisiei Europene, care a publicat un raport pe aceasta tema în 2013, sa faca propuneri legislative în acest sens pentru a recâstiga încrederea consumatorilor dupa scandalul carnii de cal si alte cazuri de frauda cu alimenteTara de origine pentru carnea utilizata ca ingredient în alimentele procesate, cum ar fi lasagna, ar trebui sa fie mentio­nata pe eticheta, asa cum se întâmpla deja pentru carnea proaspata de vita, au spus eurodeputatii miercuri. Ei cer Comisiei Europene, care a publicat un raport pe aceasta tema în 2013, sa faca propuneri legislative în acest sens pentru a recâstiga încrederea consumatorilor dupa scandalul carnii de cal si alte cazuri de frauda cu alimente. Rezolutia a fost aprobata cu 532 de voturi la 136 si 36 de abtineri. În text se cere Comisiei ca, în conformitate cu raportul sau din 2013, sa faca propuneri legislative pentru a introduce obligativitatea mentionarii tarii de origine pentru carnea utilizata în alimentele procesate, pentru a crea mai multa transparenta în lantul alimentar, a informa mai bine consumatorii europeni si, astfel, a le recâstiga încrederea. ”Dupa scandalul carnii de cal, trebuie sa recâstigam încrederea consumatorilor. Cerem Comisiei sa propuna o legislatie care sa cuprinda obligativitatea mentionarii tarii de origine. Acest lucru va contribui la cresterea transparentei si la informarea clara si deplina a consumatorilor”, a spus presedintele comisiei de mediu, Giovanni La Via (PPE, IT). ”Trebuie sa ne asiguram, totusi, ca acest lucru nu va crea probleme suplimentare pentru întreprinde­rile mici si mijlocii, în acest sector de activitate fiind multe astfel de companii”, a mai spus Giovanni La Via. Eurodeputatii si-au exprimat din nou îngrijorarea privind potentialul impact al fraudei alimentare asupra sigurantei mâncarii, încrederii si sanatatii consumatorilor, functionarii lantului alimentar si preturilor produselor de ferma.Consumatorii sa poata alege De asemenea, eurodeputatii au subliniat ca Raportul Comisiei Europene (17.12.2013) confirma ca peste 90% dintre respondenti considera importanta mentionarea tarii de origine pe etichetele alimentelor procesate. Este unul dintre factorii care influenteaza comportamentul consumatorului, au spus deputatii.Verificare mai atenta a impactului asupra preturilor Deputatii au mai subliniat ca estimatul impact asupra preturilor, bazat pe rezultatele unei organizatii a consumatorilor din Franta, este diferit de rezultatele din Raportul Comisiei. Ca urmare, ei cer clarificari suplimentare. Evaluarea ar trebui efectuata împreuna cu organizatiile consumatorilor si nu ar trebui sa întârzie propunerile legislative, au adaugat ei. Variind de la stat membru la stat membru, între 30 si 50% din carnea din macelarii este procesata si transformata în ingrediente pentru alimente procesate, cel mai adesea pentru carne tocata, preparate din carne si produse din carne.
Publicat de : ---
Data publicării: 13 Feb 2015 - 05:36
 

Link știre   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=44457&titlu=Etichetarea_tarii_de_origine_pentru_carnea_din_alimentele_procesate