O noua prostire pe fata a opiniei publice [1]

Un comunicat de presa de pe site-ul Camerei Deputatilor anunta programul de luni al Comisiei parlamentare de control al SRI si nu pomeneste nimic despre audierea sefului interimar al SRI in scandalul „Udrea - Coldea”

.

Update: Seful comisiei de control a SRI, Georgian Pop, a declarat, luni, inainte de inceperea audierii directorului interimar al SRI, Florian Coldea, ca nu a fost primita nicio solicitare privind verificarea in cazul acuzatiilor aduse de Elena Udrea, dar ca, din cauza faptului ca nu a fost trimisa nicio solicitare, comisia s-a autosesizat.

"Vom analiza si vom face audieri si pe temele si acuzatiile lansate si afirmatiile facute in spatiul public in ultima perioada la adresa SRI sau la adresa conducerii Serviciului Roman de Informatii si fac aici o precizare foarte importanta. Din punct de vedere procedural, ne aflam in situatia in care Comisia s-a autosesizat. Precizez public ca, pana la data inceperii acestei sedinte, desi acuzatii publice au fost facute de mai bine de o saptamana, nu am primit nicio informare sau solicitare oficiala din partea cuiva sa analizam vreun aspect", a afirmat Pop.

La audierea conducerii SRI sunt prezenti cinci membri ai Comisiei de control SRI, respectiv presedintele Comisiei Georgian Pop, liberalii Teodor Atanasiu, Cezar Preda si Octavian Popa, senatorul Verestoy Attila, lipsind pesedistii Sebastian Ghita, Daniel Savu si Liviu Codirla.

Update: Seful interimar al SRI, Florian Coldea, a ajuns luni la ora 10.00 la Comisia parlamentara. Înainte de a intra in sala, Coldea le-a declarat jurnalistilor ca a venit pentru a lamuri subiectele aflate pe ordinea de zi a Comisiei, refuzand sa faca alte comentarii.

Un comunicat de presa care ar putea sa fie adevarat

Pe site-ul Camerei Deputatilor se regaseste urmatorul comunicat de presa emis de conducerea Comisiei „SRI”. „Comisia comuna permanenta a Camerei Deputatilor si Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activitatii Serviciului Roman de Informatii a stabilit un termen limita (9 februarie 2015) pana la care reprezentantii SRI sa puna la dispozitia Comisiei informatiile necesare audierii conducerii Serviciului.

Comisia a stabilit ca audierea conducerii interimare a SRI se va desfasura in data de 9 februarie 2015, ora 10:00, la sala de sedinte a Comisiei, din Palatul Parlamentului. Audierea conducerii interimare a SRI va include urmatoarele tematici:

evaluarea starii de securitate nationala a Romaniei la inceputul anului 2015; analiza principalelor riscuri (riscuri geopolitice, asimetrice - terorism, trafic de armament - cibernetice, spionaj, criminalitate organizata transnationala etc.)

perspectivele de evolutie ale principalelor riscuri si amenintari la adresa securitatii nationale a Romaniei in anul 2015 si pregatirea SRI pentru contracararea acestor riscuri;

analiza situatiei generate de demisia domnului George Maior din functia de director al SRI;

Dupa cum se poate observa, NICIUN CUVÂNT despre scandalul monstru declansat in ultimele zile de declaratiile publice facute de Elena Udrea si de depozitiile facute in fata judecatorilor de catre Alina Bica, aflata in arest preventiv.

Ce spun unii membri ai comisiei

Totusi, doi membri ai comisiei parlamentare de control a SRI, Cezar Preda (PNL, via PDL) si Liviu Codarla (un traseist de profesie – PRM, PDL, PPDDD, UNPR, fiind destinatiile sale politice, iar pe site-ul comisiei este prezentat ca deputat PSD) au fost duminica seara la B1 TV si au dat ca sigura prezenta lui Florian Coldea la Parlament in aceasta dimineata. Ce am aflat din spusele celor doi. Am aflat ca nu vom afla nimic din subiectul care tine prima pagina de aproape 10 zile. De ce, pentru ca seful interimar al SRI, Florian Coldea este un cadru militar, el nu poate sa se exprime in public si in plus este vorba de documente secrete. În ceea ce priveste documentul care va contine rezultatele anchetei interne – declansate in urma dezvaluirilor Elenei Udrea – am aflat ca in mod normal „dl Coldea nu are cum sa aiba cunostiinta de continut”. Tot in mod normal, un astfel de document ar fi trebuit sa ajunga in mana directorului SRI, care l-ar fi adus la comisie. Dar cum directorul SRI, George Maior si-a dat demisia, onor reprezentanti comisiei parlamentare „SRI” nu „cred” ca il va aduce Florian Coldea, ci altcineva. Evident – aceasta numai in cazul in care subiectul va fi abordat – nimeni nu va afla ceva din continutul documentului comisiei de ancheta interna din SRI. „Noi doar vom lua act de document” a afirmat Cezar Preda. El a mai precizat ca respectivul document ar putea fi utilizat doar in instanta, daca va fi o solicitare in acest sens. Dintre afirmatiile lui Liviu Codarla am retinut doar ca „la ora actuala se inregistreaza „un atac concentrat impotriva celui mai important serviciu secret din Romania” si ca la acest atac participa si o serie de publicatii si ziaristi.

Nu sunt secrete

Oricat incearca sa abureasca opinia publica parlamentarii din comisia „SRI”, un lucru este clar. Cel putin in proportie de 85%, tot ce a afirmat Elena Udrea despre Florian Coldea nu reprezinta nici secrete NATO, nici secrete de stat si nici secrete de serviciu.

Prezentam doar 4 exemple:

se poate da publicitatii motivele, ratiunile intalnirilor Udrea – Maior, Udrea – Coldea, Cocos - Coldea daca au avut loc; nu este vorba de secrete, decat in situatia in care Elena Udrea si/sau Dorin Cocos ar fi agenti acoperiti;

triunghiul Florian Coldea – Dorin Cocos – Sebastian Ghita legat de cei 500.000 de euro alocati pentru finantarea postului Romania TV iarasi nu reprezinta un secret de orice natura;

suspiciunile privind implicarile in dosare din justitie (interventia in favoarea lui Tender, de exemplu) ale lui Floria Coldea, de asemenea nu sunt secrete.

relatiile dintre Sebastian Ghita si Florian Coldea, iarasi nu intra in categoria secretelor, cu exceptia situatiei in care deputatul prahovean si prietenul lui Victor Ponta, face parte din categoria „acoperitilor”.

Cum se pozitioneaza parlamentarii din Comisie

Georgian Pop (deputat PSD): nu a deranjat vreodata sefii SRI cu vreo intrebare 50% incomoda;

Octavian Popa (deputat PNL): a fost miel in comisie si zmeu in declaratii publice, dar fara sa atinga problemele sensibile

Verestoy Attila (senator UDMR): nu a deranjat vreodata institutia si pe sefii ei;

Teodor Atanasiu (senator PNL): a adoptat si el politica strutului

Cezar Preda (deputat PNL, via PDL): pe aceeasi linie cu cei de mai sus;

Daniel Savu (senator PSD): mare fan, chiar ultras al SRI (a si fost ofiter SRI)

Liviu Codarla (deputat UNPR): suporter de nadejdie al SRI

Sebastian Ghita (deputat „independent” afiliat la grupul parlamentar PSD): ultras al SRI, promotor inrait al celor 3 legi catalogate ca fiind neconstitutionale de CCR. Exista numeroase boci care susti care firmele pe care le controleaza prin interpusi au afaceri cu SRI.

În mod normal, Sebastian Ghita nu ar trebui sa participe la lucrarile comisiei, daca se va discuta despre scandalul Udrea – Coldea. Mai mult, parlamentarii din comisiei, ar trebui ca, separat, sa il audieze pe Sebastian Ghita, numele acestui fiind preponderent pronuntat de Elena Udrea in declaratiile pe care le-a facut.


Publicat de : ---
Data publicării: 10 Feb 2015 - 05:53
 

Link știre   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=44178&titlu=O_noua_prostire_pe_fata_a_opiniei_publice