Recomandarile CE: Parlamentarii sa respecte independenta justitiei. Sa fie combatuta mica coruptie/ Zgonea: Voi implementa fara ezitare toate recomandarile [1]

Comisia Europeana invita Romania, in raportul MCV publicat miercuri, sa ia masuri in ceea ce priveste independenta justitiei, reforma sistemului judiciar, integritatea si lupta impotriva coruptiei

.

In ceea ce priveste independenta justitiei, Comisia recomanda: "Sa se asigure ca procedura de numire a noului procuror sef al DIICOT este transparenta si bazata pe merit" si sa se efectueze "o evaluare globala a procedurilor de numire in functii de conducere in cadrul magistraturii, astfel incat pana in luna decembrie 2015 sa existe in acest sens proceduri clare si detaliate, bazate pe modelul procedurilor utilizate pentru numirea presedintelui ICCJ".

O alta recomandare se refera la includerea in Codul de conduita al parlamentarilor "dispozitii clare care sa garanteze respectarea independentei sistemului judiciar de catre parlamentari si in cadrul procesului parlamentar".

Citeste si: Raportul MCV pentru Romania a fost publicat. Vicepresedintele CE: Romania se afla pe drumul cel bun

Ultima recomandare la acest capitol vizeaza discutiile privind Constitutia, care trebuie "sa mentina in centrul dezbaterii preocuparea pentru asigurarea independentei justitiei si a rolului acesteia in contextul echilibrului puterilor in stat".

La capitolul "Reforma sistemului judiciar", CE recomanda finalizarea "cat mai curand posibil" a modificarilor care se impun a fi aduse codurilor penale, in consultare cu CSM, ICCJ si cu Ministerul Public. "Obiectivul urmator ar trebui sa fie acela de a asigura un cadru stabil, care sa nu necesite modificari succesive", se arata in recomandarile Comisiei.

Totodata, Executivul european recomanda elaborarea unui plan de actiune operational pentru "punerea in aplicare a strategiei de reforma a sistemului judiciar, cu termene clare si cu implicarea in acest proces atat a Ministerului Justitiei, cat si a CSM, si asigurand faptul ca toate partile interesate au ocazia sa-si spuna punctul de vedere".

Alte doua recomandari vizeaza explorarea de "solutii pragmatice pentru mentinerea accesului la justitie fara a pastra actuala harta judiciara a instantelor de mici dimensiuni" si "imbunatatirea asigurarii aplicarii hotararilor judecatoresti la toate nivelurile pentru a se asigura ca hotararile judecatoresti si sanctiunile financiare sunt puse in aplicare in mod corespunzator".

Referitor la integritate, CE recomanda Romaniei "sa reexamineze modul in care se poate garanta faptul ca hotararile judecatoresti referitoare la suspendarea din functie a parlamentarilor sunt aplicate in mod automat de catre Parlament".

De asemenea, raportul precizeaza ca trebuie sa se aplice "verificarea ex ante de catre ANI a conflictelor de interese in cadrul procedurilor de achizitii publice" si sa se asigure legaturi mai stranse intre organele de urmarire penala si ANI, astfel incat eventualele infractiuni legate de cazurile ANI sa fie investigate in mod corespunzator.

La capitolul lupta impotriva coruptiei, CE recomanda imbunatatirea "culegerii de date statistice privind recuperarea eficace a activelor" si sa se asigure ca noua agentie din domeniu poate asigura "o mai buna administrare a bunurilor inghetate si poate coopera cu ANAF pentru a imbunatati ratele de recuperare efectiva".

Comisia mai recomanda Romaniei sa intensifice actiunile "preventive si represive directionate impotriva conflictelor de interese, a favoritismului, a fraudei si a coruptiei in achizitiile publice si sa acorde o atentie deosebita unor domenii-cheie, cum ar fi sistemul judiciar".

O alta recomandare are ca tinta combaterea micii coruptii.

Totodata, CE cere Bucurestiului sa recurga la Strategia nationala anticoruptie pentru a identifica mai bine domeniile expuse riscului de coruptie si sa adopte "masuri educative si preventive, cu sprijinul ONG-urilor si profitand de oportunitatile oferite de fondurile UE".

 

Zgonea: Voi implementa fara ezitare toate recomandarile la adresa Parlamentului exprimate in MCV

Presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, a declarat, miercuri, pentru MEDIAFAX, ca va implementa fara nicio ezitare toate recomandarile la adresa Parlamentului exprimate in raportul MCV si va face apel la expertiza partenerilor din UE pentru a grabi aceste procese.

“Voi implementa fara nicio ezitare toate recomandarile la adresa Parlamentului exprimate in acest raport (MCV - n.r.) si voi face apel la expertiza partenerilor nostri din Uniunea Europeana pentru a grabi aceste procese”, a spus Zgonea.

El a mentionat ca a vazut observatiile si recomandarile la adresa Romaniei continute in raportul MCV, pe care Comisia Europeana l-a publicat miercuri, si a aratat ca, in conformitate cu atributiile care ii revin, va prezenta toate aceste elemente forurilor de decizie ale Camerei, odata cu inceperea sesiunii parlamentare.

“Conform atributiilor ce-mi revin, odata cu inceperea sesiunii parlamentare, voi prezenta toate aceste elemente forurilor de decizie ale Camerei spre analiza, propuneri si adoptarea de masuri concrete, astfel incat sa continuam parcursul pozitiv in zona consolidarii independentei sistemului judiciar, combaterii coruptiei, dar si a cadrului juridic in materia imunitatii, incompatibilitatii si conflictului de interese”, a spus Zgonea.

Presedintele Camerei Deputatilor a spus, totodata, ca trebuie sa existe un consens intre toate partidele politice in ceea ce priveste ridicarea imunitatii parlamentarilor cu probleme penale, astfel incat sa nu se interfereze sub nicio forma cu actul de justitie.

“Personal, consider ca parlamentarii trebuie sa aiba imunitate doar pentru declaratiile politice, iar acest subiect va trebui tratat cu seriozitate odata cu reluarea dezbaterilor pe revizuirea Constitutiei”, a mai spus Zgonea.


Publicat de : ---
Data publicrii: 29 Ian 2015 - 05:47
 

Link tire   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=43604&titlu=Recomandarile_CE__Parlamentarii_sa_respecte_independenta_justitiei__Sa_fie_combatuta_mica_coruptie/_Zgonea__Voi_implementa_fara_ezitare_toate_recomandarile