Consultari la Cotroceni - runda a doua [1]

Presedintele Klaus Iohannis se intalneste miercuri cu partidele la Cotroceni pentru consultari pe marginea legislatiei electorale

. "Pe agenda discutiilor se vor afla mai buna organizare a votului in strainatate, finantarea campaniilor electorale si a partidelor politice si accelerarea procedurilor privind ridicarea imunitatii parlamentare", preciza Presedintia saptamana trecuta cu privire la aceste consultari.

UPDATE Liderii PNL, dupa consultari

Copresedintii PNL, Alina Gorghiu si Vasile Blaga, au declarat, miercuri, in urma consultarilor cu presedintele Klaus Iohannis, ca PNL-ul sustine votul prin corespondenta.”Sustinem votul prin corespondenta. Sustinem alegerea primarilor in doua tururi pentru reprezentativitate. Trebuie redus numarul de parlamentari”, a declarat Vasile Blaga.”Militam pentru doua camere si un sistem de vot mixt care sa nu faca posibila cresterea numarului de parlamentari”, a completat el.”Am discutat despre legea finantarii partidelor politice: se impun urgent a fi luate doua masuri. O transparenta totala a cheltuirii banilor in campanie electorala si sa limitam cheltuielile dintr-o campanie electorala. Cheltuieli ar trebui sa existe doar pentru informarea cetatenilor, fara pixuri, stilouri si alte bunuri”, a mai spus Blaga.”Un alt subiect important caruia PNL i-a dat importanta cuvenita dezbatut cu presedintele a fost cel referitor la o procedura de urgentare a aprobarii cererii solicitarilor venite de la parchete. PNL a depus un proiect de lege care face referire la modificarea legii raspunderii ministeriale- urgentam aceste proceduri parlamentare. Am sustinut nevoia aprobarii acestui proiect, se afla in comisiile de regulament. Miercuri expira termenul. I-am spus presedintelui ca ne dorim sa vedem un raport favorabil. Avem nevoie de acordul PSD, avem nevoie de o majoritatea pentru a inainta raportul plenului. Este un moment decisiv in nevoia de reformare a Parlamentului, motiv pentru care cred ca termenul de 3 februarie va fi un element important in evaluarea acestui proces. Vreau sa spun ca acest proiect e important pentru recredibilizarea parlamentului Romaniei”, a declarat si Alina Gorghiu.”Acest proiect e mai mult decat necesar- expertii Comisiei Europene subliniaza faptul ca Parlamentul are o problema pentru ca in mod greoi se pronunta asupra solicitarilor venite de la Parchete”, a aratat ea.

UPDATE Ponta, despre propunerile PSD, dupa consultari

Premierul Victor Ponta a declarat miercuri, dupa consultarile de la Cotroceni ca PSD a propus la intalnirea cu presedintele Klaus Iohannis intocmirea unui registru al romanilor care traiesc in afara granitelor tarii.

"Suntem de acord si ne dorim ca in cursul acestei sesiuni parlamentare sa repornim cele doua comisii — Comisia de modificare a legilor electorale si cea de revizuire a Constitutiei. Referitor la legile electorale, o preocupare speciala pentru asigurarea votului romanilor din afara granitelor, iar aici am propus ca organizarea votului sa fie in atributiile Autoritatii Electorale Permanente care a organizat foarte bine in tara, noi urmand sa punem la dispozitie toate mijloacele logistice necesare pentru ca AEP sa—si indeplineasca aceasta atributie. Am propus de asemenea intocmirea unui registru al romanilor care traiesc in afara granitelor, in asa fel incat AEP sa stie cum se poate organiza, fie ca e vorba de sectii de vot, fie ca e vorba de votul prin corespondenta sa nu mai existe probleme", a spus Ponta la Cotroceni dupa intalnirea delegatiei PSD cu presedintele Klaus Iohannis.

Victor Ponta a mai precizat ca PSD sprijina o modificare a regulamentelor celor doua camere ale Parlamentului, pornind de la solicitarea presedintelui Iohannis referitoare la proceduri cat mai rapide privind ridicarea imunitatii parlamentare.

"Noi am propus o modificare mai ampla care sa faca activitatea Parlamentului mai transparenta, mai eficienta si mai responsabila in fata alegatorilor, un mod de lucru si la Camera Deputatilor si la Senat care sa urmeze modelul de la Parlamentul European. Ziua de luni sa fie zi de lucru in grupurile parlamentare si de prezenta a Guvernului, ministrii sa vina in fata celor doua camere pentru a raspunde la interpelari, intrebari pe diverse teme aflate pe ordinea de zi, ziua de marti — activitate in comisii, miercuri si joi dezbateri si vot in plen, vot final joi", a mai precizat presedintele PSD.

Ponta a mentionat ca PSD doreste de asemenea modificarea legii finantarii partidelor politice in asa fel incat in viitor, prin modificari legislative clare, sa se creeze un sistem transparent si clar pentru partide referitor la modul de finantare si a campaniilor electorale.

"Suntem de acord cu facilitarea regulilor privind infiintarea de noi partide politice, sa renuntam la acele conditii dificile cu un numar foarte mare de semnaturi, cu conditia insa ca acest lucru sa nu reflecte mai departe cheltuieli bugetare, adica vrem sa fie simplu de infiintat partide, dar nu inseamna ca finantam de la buget toate aceste partide", a spus Ponta adaugand ca PSD este de acord cu reducerea numarului de parlamentari, iar in cadrul comisiei parlamentare trebuie gasit exact modul de reprezentare.

Discutiile de la Cotroceni au inceput la ora 10.00 cu delegatia PSD, urmate de cele cu PNL, de la ora 11.00. Iohannis a declarat in deschiderea consultarilor ca se bucura ca acestea beneficiaza de un interes atat de mare din partea mass-media.

Din delegatia PSD au facut parte presedintele partidului, Victor Ponta, presedintele executiv Liviu Dragnea, presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, cel care prezideaza si comisia parlamentara pentru elaborarea Codului Electoral si senatorul Ioan Chelaru, responsabil din partea PSD cu modificarile Constitutiei.

Liberalii sunt reprezentati le consultari de cei doi co-presedinti, Vasile Blaga si Alina Gorghiu dar si de Catalin Predoiu. Din delegatia PNL mai fac parte secretarul general Gheorghe Flutur, vicepresedintele Mihai Voicu si presedintele Ligii Alesilor Locali ai PNL, Ciprian Dobre.

Fiecare partid are programata o ora de discutii cu presedintele.

Klaus Iohannis se intalneste cu PSD de la ora 10.00, de la ora 11.00 cu PNL, de la ora 12.00 sunt in agenda discutii cu UNPR, de la ora 14.00 cu PC, de la ora 15.00 cu UDMR, de la ora 16.00 cu Grupul parlamentar al Minoritatilor Nationale si de la ora 17.00 cu Partidul Poporului - Dan Diaconescu.

Marii absenti sunt si de aceasta data partidele Elenei Udrea si Calin Popescu Tariceanu, care nu au fost invitate la Cotroceni.

Acesta este al doilea rand de consultari intre presedinte si partide, dupa cele din 12 ianuarie, care au avut ca tema incheierea unui pact cu scopul asigurarii, in anul 2017, a unui prag minimal de 2% din PIB pentru Ministerul Apararii.


Publicat de : ---
Data publicării: 29 Ian 2015 - 05:47
 

Link știre   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=43603&titlu=Consultari_la_Cotroceni___runda_a_doua