Consultari la Cotroceni. Ce le-a spus presedintele liderilor partidelor in spatele usilor inchise. Iohannis: „Trebuie sa nu mai avem doua Romanii, una a politicienilor si una a oamenilor” [1]

--> Tweet 0 Comenteaza 0 Email Adresa de e-mail la care vrei sa primesti STIREA atunci cand se intampla Aboneaza-te

Daca liberalii vor modificarea rapida, pana pe 5 mai, a Codului Electoral, prin introducerea unui nou sistem de vot decat cel german, adaptat in prezent in Romania, PSD a propus schimbarea legilor electorale la pachet cu revizuirea Constitutiei pentru care nu exista insa momentan majoritate

. Klaus Iohannis pe de alta parte, a propus, potrivit unor surse care au participat la discutii, schimbarea sistemului de vot pentru "un Parlament mai suplu", in logica actualei Constitutii, care prevede un legislativ bicameral, si fara a se referi la o limita numerica precisa, ci la "cea mai eficienta varianta care va rezulta din simulari".

Dincolo de temele anuntate, presedintele a discutat atat cu PSD cat si cu PNL despre ordonanta 55 care a permis migratia alesilor locali si a carei aprobare sau respingere se afla la un pas de votul final, in Camera Deputatilor. Daca liberalii care au pierdut cateva sute de alesi locali vor ca acestia sa isi piarda mandatul, PSD a sugerat ca nu va vota in acest sens, fiind beneficiarul principal al migratiei dinaintea alegerilor.

Cu pozitii contrare au venit cele doua mari partide si in privinta modului in care ar urma sa se urgenteze ridicarea imunitatii parlamentare atunci cand este ceruta de procurori. Daca PNL a scos, cu mana lui Iohannis, in fata, un proiect de lege mai vechi al partidului de modificare a statului deputatilor si senatorilor prin care cererea procurorilor ar urma sa fie votata in maximum 48 de ore fara ca parlamentarii sa mai analizeze, ca in prezent, probatoriul, PSD vorbeste despre schimbarea regulamentelor celor doua Camere are sa fie compatibilizate cu ce prevede deja actualul Statut al parlamentarilor.

Totusi, concluzia presedintelui, anuntata la finalul consultarilor, a fost una reconcilianta. "Toate partidele si-au exprimat disponibilitatea de a simplifica procedurile parlamentare pentru a permite Justitiei sa isi faca treaba. O solutie poate fi adoptata in scurt timp, inclusiv in lumina Raportului MCV dat astazi", a spus el, fara a nominaliza solutia care ar fi adunat o majoritate. In plus, Iohannis crede ca poate fi respectat calendarul asumat de PNL, acela ca pana la finalul sesiunii parlamentare, in iunie, sa fie conturate un nou pachet de legi electorale, o varianta mai facila pentru votul din strainatate si o modificare a legii finantarii partidelor si a campaniilor electorale in sensul transparentizarii cheltuielilor.

GANDUL A TRANSMIS LIVE TEXT DECLARATIILE LIDERILOR PARTIDELOR SI PE CELE ALE PRESEDINTELUI:

UPDATE ORA 19.00 Klaus Iohannis isi anunta propriile concluzii:

Despre consultari

"Timp de 25 de ani, am parcurs o etapa care a insemnat crearea institutiilor democratice, incheierea tranzitiei, dar si un set de experimente. Reusite sau nu"

"Din punctul meu de vedere aceasta noua etapa ar trebui sa insemne o resetare a sistemului"

"Am in vedere trei directii. Prima este participarea  - asigurarea conditiilor ca toti romanii sa voteze, inclusiv si in special cei din diaspora si incurajarea participarii la vot printr-o alta legislatie. Trebuie sa nu mai avem doua Romanii, una a politicienilor si una a oamenilor. A doua: Integritatea. Apoi durabilitatea. Cred ca putem sa venim cu pachete de legi care tin mai mult de un ciclu electoral"

"Am ascultat opinia partidelor cu privire la nefericita OUG 55"

"O tema importanta a fost accelerarea si simplificarea procedurilor pentru cererile de incuviitare a arestarii, perchezitiilor, urmaririi penale"

"In urma discutiilor, au rezultat mai multe concluzii comune, lucru care ne arata ca suntem pe drumul cel bun. Toate partidele si-au exprimat disponibilitatea de a simplifica procedurile parlamentare pentru a permite Justitiei sa isi faca treaba. O solutie poate fi adoptata in scurt timp, inclusiv in lumina Raportului MCV dat astazi"

"Am propus un calendar concret: pana la finele sesiunii parlamentare am convenit sa avem o solutie pentru legislatia privind alegerile, legislatia privind finantarea partidelor si a campaniilor. A finaliza la timp aceste proiecte este un angajament pe care partidele nu il fac in raport cu mine, ci in raport cu alegatorii"

Despre Raportul MCV

"Trebuie sa constatam ca este preponderent pozitiv"'

"Salut evaluarea pozitiva a CE cu privire la activitatea institutiilor-cheie in domeniul combaterii coruptiei. Cu siguranta ca progresele realizate de Romania sunt importanrte, este insa nevoie de continuarea eforturilor pentru a asigura ireversibilitatea"

"Am luat nota de observatiile critice formulate de CE. Este datoria institutiilor si a oamenilor politici sa tina cont de aceste constatari, sa actioneze cu seriozitate pentru a elimina semnele de intrebare care mai planeaza asupra Parlamentului si a clasei politice"

"Am luat act si de recomandarile Comisiei Europene menite sa asigure consolidarea procesului de Reforma. Trebuie sa reprezinte prioritati pentru autoritatile romane."

"Reafirm ca garantarea statului de drept, independenta Justitiei reprezinta prioritati majore ale mandatului meu."

 

UPDATE ORA 18.30 Dan Diaconescu a jucat mediatic pe cartea votului obligatoriu universal, de la 16 ani, dar si pe cea a unui numar limita de paarlamentari - 300 - care sa nu mai aiba imunitate si nici salariu. "Trebuie ca acest vot obligatoriu sa fie insotit nu de amenda, pentru cei care nu se prezinta la vot, ci sa fie insotit de o rasplata pentru cei care voteaza, o scutire a impozitelor, mai mare decat cea din prezent, cand se platesc impozitele anticipat", a bravat Dan Diaconescu.

UPDATE ORA 16.40 Asa cum a aratat si in interviul acordat ieri Gandul LIVE, UDMR a propus un sistem electoral mixt, care sa respecte reprezentarea proportionala, Parlament bicameral si un numar de alesi de 300 de deputati si 100 de senatori. Un varianta UDMR, proportia a trebui sa fie de 60%- 65% din mandate in colegii uninominale, si 35-45% pe lista nationala, pentru a asigura reprezentarea proportionala.

UPDATE ORA 15.45 PC sustine revenirea la sistemul de vot pe lista in cazul parlamentarilor, finantarea de la bugetul de stat a campaniilor, presedintele partidului, Daniel Constanti, avand la Cotroceni o pozitie evaziva fata de un Parlament cu 300 de alesi: "Cred ca ar trebui sa gasim un sistem eficient in functie de norma de reprezentare. Ca vor fi 300 sau 200 sau 350, sigur, nu cred ca trebuie sa ne raportam la un numar cum suna el mai bine, trebuie sa gasim metoda eficienta astfel incat parlamentarul sa poata sa se adreseze intregului electorat care l-a votat".

Cat despre finantarea campaniilor si a paartidelor, Constatin a sugerat o sustinere bugetara mai importanta. "Aici cred ca statul trebuie sa intervina cu sume corespunzatoare pentru fiecare partid parlamentar astfel incat campania sa se deruleze intr-un mod absolut transparent si eficient. In egala masura cred ca putem ca pe langa modalitatea in care sunt remunerati in momentul de fata parlamentarii, partidele care au anumiti parlamentari, sa imbunatatim fie acea remuneratie, fie sa gasim solutii pentru costurile vis-à-vis de chiriilepe care le platesc regiei autonome de stat toate partidele in momentul de fata, sau chiar sic osturile salariatilor din zonele respective. Cred ca avem nevoie pentru opinia publica de un sistem mult mai transparent in momentul de fata pentru campanii, dar si pentru finantarea partidelor", a spus ministrul Agriculturii.

Foto: Administratia Prezidentiala

UPDATE ORA 12.30 Mai scurte decat discutiile cu partidele mari, consultarile cu UNPR nu au conturat in mod clar o majoritate in jurul unei idei sau a alteia. UNPR a venit cu ideea actualizarii permanente a listzelor electorale, "atat din tara, cat si strainatate". "Listele electorale trebuie actualizate anual, atat din tara, cat si strainatate. Aceast lucru rezolva 90% din problemlele pe care le avem. Am adaugat la propunerea noastra modelul francez ca inspiratie in ce privepte aceste liste electorale", a spus la final ministrul Eugen Nicolicea. Alegerile din dispora se desfasoara insa in absenta unor astfel de liste tocmai pentru ca autoritatile nu au contact permanent si direct cu roamanii care locuiesc in strainatate si nici o evidenta certa a acestora.

Foto: Administratia Prezidentiala

UPDATE ORA 11.50 La iesirea de la consultari, liberalii si-au asumat sustinerea votului prin corespondenta si eliminarea votului multiplu printr-un sistem electronic si schimbarea Codului electoral in cel mult patru luni. Nu in sensul referendumului din 2009 insa, ci in logica actualei Constitutii care prevede Parlament bicameral. Cat despre numarul parlamentarilor, Vasile Blaga a sugerat ca limita de 300 nu are sustinerea PNL in varianta bicamerala. "Trebuie redus semnificativ numarul de parlamentari, militam pentru doua camere si pentru un sistem mixt care sa nu faca posibila cresterea numarului de parlamentari. Noi nu putem spune un numar de parlamentari acum. Avem o Constitutie. Daca am merge otova 200 de deputati si 100 de senatori, automat grupul minoritatilor ar fi al treilea partid din Romania. E in regula?", a aratat Blaga. Intr-o noua lege a finantarii partidelor, midificarile PNL ar fi minimale si deocamdata neclare. "Aici se impun urgent activate doua masuri. Pe de o parte o transparenta totala a cheltuirii banilor si dorim sa introducem si societatea civila in acest control, dar sa si limitam cheltuielile, partidele putand sa faca cheltuieli doar pentru informarea cetatenilor, fara pixuri stilouri si alte lucruri", a spus vag Blaga. La randul sau, Alina Gorghiu a vorbit despre urgentarea avizarii cererilor de arestare sau urmarire penala prin adoptarea unui proiect deja existent al PNL de modificare a statutului Deputatilor si senatorilor pentru care nu exista insa majoritate. "Expertii CE subliniaza inca o data ca Parlamentul are o problema si este trecut la bile negre tocmai pentru ca se pronunta in mod greoi pe aceste solicitari. I-am spus presedintelui ca ne dorim sa vedem un raport pentru acest proiect al nostru care prevede ca in 48 de ore sa fie dat acordul pe solicitare. Dar asta inseamna ca avem nevoie de o majoritate, de acordul PSD", a invocat Gorghiu raportul MCV pentru a-si sustine proiectul.

UPDATE ORA 11.00 Alina Gorghiu si Vasile Blaga au intrat la consultarile despre prioritatile legislative ale sesiunii parlamentare urmatoare impreuna cu Mihai Voicu, Catalin Predoiu, Gheorghe Flutur si presedintele CJ Mures, Ciprian Dobre.

Foto: Administratia Prezidentiala

UPDATE 10.45 In cele trei sferturi de ora de discutii, premierul Victor Ponta si-a dat acordul pentru restartarea, pana la finalul lunii Iunie, a doua comisii parlamentare, fara a se stabili inca un termen in care acestea ar urma sa vina cu solutiile legislative. Este vorba despre Comisia pentru revizuirea Constitutiei si despre Comisia pentru elaborarea Codului electoral care ar urma sa ia in discutie si legea finantarii partidelor.

Foto: Administratia Prezidentiala

In privinta votului din diaspora, PSD a venit cu propunerea deja cunoscuta de a transfera de la MAE la AEP organizarea alegerilor din strainatate. "Am propus ca organizarea votului in afara granitelor sa fie in atributiile AEP, noi urmand sa punem la dispizitie toate mijloacele logistice necesare si ca solutie pe termen lung intocmirea unui registru electoral al romanilor care traiesc in afara granitelor", a spus Ponta la finalul consultarilor.

Printre legile pe care PSD s-a angajat sa le modifice se afla regulamentele celor doua Camere parlamentare pentru simplificarea avizarii cererilor procurorilor de arestare sau urmarire penala a unor deputati sau senatori si legea finantarii partidelor. Liderul PSD a vorbit de "un sistem transparent si foarte clar" de finantare a partidelor si a campaniilor, lasand insa "detaliile" pe seama Comsiei: "In cadrul comisiei trebuie ajuns la un acord". Intrebat daca PSD sustine varianta catre care inclina PNL si UDMR de finantare a campaniilor electorale de la bugetul de stat, Victor Ponta s-a aratat mirat: "Integrala? Dati-ne voie sa analizam, sa vedem implicatiile", a spus prim-ministrul, anuntand pe de alta parte ca PSD sustine simplificarea regulilor de infiintare a unor noi partide, "cu conditia ca acest lucru sa nu reflecte cheltuieli bugetare", subventiile urmand sa fie mai departe limitate doar la formatiunile parlamentare.

UPDATE 10.00 Consultarile au inceput la ora 10.00 cu delegatia PSD, Victor Ponta venind insotit de presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, de vicepremierul Liviu Dragnea si de vicepresedintele Senatului, Ioan Chelaru. La masa discutiilor despre legea electorala si despre finantarea partidelor stau, de asemenea, seful Cancelariei prezidentiale, Dan Mihalache, consilierul pentru securitate, George Scutaru si trei dintre noii consilieri ai presedintelui Iohannis: Simina Tanasescu (Legislativ), Mihaela Ciochina (Legislativ) si Laurentiu Stefan (Strategie politica). Fara a schimba cu liderii PSD public mai mult decat formule de salut, presedintele a tradus in primele minute de consultari prezenta ziaristilor "in numar atat de mare" in sensul "interesului deosebit al mass-media pentru aceasta tema".

Presedintele Klaus Iohannis a trimis, vineri, invitatia catre partidele si formatiunile politice reprezentate in Parlament de a veni la Palatul Cotroceni, in vederea unor consultari referitoare la prioritatile legislative ale urmatoarei sesiuni parlamentare. Potrivit Presedintiei, pe agenda discutiilor se vor afla mai buna organizare a votului in strainatate, finantarea campaniilor electorale si a partidelor politice si accelerarea procedurilor privind ridicarea imunitatii parlamentare.

Presedintele Klaus Iohannis anuntase, cu o zi inainte, intr-o emisiune la Realitatea TV, ca a invitat partidele la consultari pe tema legilor electorale, pentru a se discuta legat de solutiile legislative sustinute de fiecare formatiune politica, mentionand ca ”trebuie sa se lucreze pe Codul electoral”.

Iohannis a declarat ca trebuie sa existe o reforma atat in privinta partidelor, cat si a Parlamentului, in cazul caruia "toata lumea este de acord, este prea mare, prea multi parlamentari". El a mentionat ca este nevoie de un Parlament "mai mic, mai eficient si mai credibil".

El a mentionat ca nu vrea sa se pronunte asupra unui sistem de vot sau altul deoarece vrea ”un dialog autentic” cu partidele. ”Vreau sa invit partidele la un dialog autentic, nu eu sa le spun ce vreau, ei sa-mi spuna cum vad calea cea mai buna pentru o schimbare, evident, in bine”, a mai spus Iohannis.

Administratia Prezidentiala a anuntat si calendarul consultarilor, fiecare partid urmand a sta o ora la discutii cu seful statului, pe temele mentionate.

Astfel, de la ora 10.00 vor incepe consultarile sefului statului cu Partidul Social Democrat, la ora 11.00, cu Partidul National Liberal, iar la ora 12.00, cu Uniunea Nationala pentru Progresul Romaniei.

La ora 14.00, Klaus Iohannis va discuta cu Partidul Conservator, la ora 15.00, cu Uniunea Democrata Maghiara din Romania, la ora 16.00, cu Grupul parlamentar al minoritatilor nationale, iar la ora 17.00, cu Partidul Poporului - Dan Diaconescu.

Ponta vine la consultari cu Dragnea, Zgonea si Chelaru

Delegatia PSD care participa la consultarile de la Cotroceni va fi compusa din Victor Ponta, Liviu Dragnea, Valeriu Zgonea si Ioan Chelaru.

PSD va propune, la consultarile de la Cotroceni, ca viitorul Parlament sa aiba 318 deputati si 100-110 senatori, dupa cum a precizat, luni, premierul Victor Ponta, el aratand ca, in opinia sa, CC va spune daca trebuie respectat referendumul ce stipula un numar de 300 de alesi.

”Vom propune, in ceea ce priveste alegerea Parlamentului, un sistem electoral diferit de cel actual, fie mixt, de timp german, fie proportional, care sa duca la reducerea numarului de parlamentari, la Camera sa fie 300 de deputati plus minoritati, iar in Senat maximum 100 -110 senatori”, a spus Ponta.

Ponta a mai spus ca PSD va sustine ca AEP sa organizeze toate tipurile de scrutin, inclusiv in Diaspora.

El a aratat ca PSD sustine, totodata, alegerea primarilor intr-un singur tur, cum exista in prezent.

Ponta a spus ca PSD va propune, la consultarile de miercuri, de la Cotroceni, si reactivarea Comisiei de revizuire a Constitutiei, astfel incat in 2015 sa se finalizeze in Parlament procedura revizuirii.

In ceea ce priveste revizuirea Constitutiei, Ponta a spus ca PSD sustine mentinerea sistemului bicameral.

La randul sau, presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, a afirmat, intr-un interviu acordat MEDIAFAX, ca romanii nu mai vor ca politicienii sa se bata pe functia de ministru care coordoneaza alegerile, ca modelul de finantare a partidelor trebuie schimbat si ca sunt necesare coduri etice ale parlamentarilor si partidelor.

Delegatia PNL pentru consultarile de la Cotroceni va fi condusa de copresedintii Alina Gorghiu si Vasile Blaga. De asemenea, vor participa Catalin Predoiu, Mihai Voicu, Gheorghe Flutur si Ciprian Dobre.

Vicepresedintele liberal Mihai Voicu a mentionat ca PNL sustine revenirea la alegerea primarilor in doua tururi de scrutin, "un lucru care tine de reprezentarea democratica si de legitimitatea alesului local", acelasi mod de alegere fiind sustinut si pentru presedintii consiliilor judetene.

In privinta alegerilor parlamentare, vicepresedintele PNL a afirmat ca liberalii sustin reducerea semnificativa a numarului de parlamentari si "impiedicarea ca pe cale artificiala, din cauza efectelor legii electorale, acest numar de parlamentari sa creasca in urma alegerilor".

"Dorim introducerea votului prin corespondenta pentru romanii cu domiciliul sau resedinta in afara Romaniei", a mai spus Voicu.

El a reiterat necesitatea ca legile electorale sa fie adoptate in Parlament pana pe 5 mai, astfel incat sa poata fi aplicate conform deciziei Curtii Constitutionale.

Totodata, in cazul finantarii campaniilor electorale, vicepresedintele PNL a mentionat ca este sustinuta varianta finantarii de la bugetul de stat a cheltuielilor de campanie, cu impunerea unor praguri in lege. "A sosit, in opinia noastra, momentul unor reforme radicale in sensul scaderii coruptiei politice care se manifesta inclusiv prin finantarea campaniilor electorale. In opinia noastra, atat plafoanele de cheltuieli, cat si tipul de campanie care se poate face trebuie coborate radical. Credem ca o campanie electorala care sa se refere exclusiv la informarea cetatenilor cu privire la idei si proiecte trebuie sa acopere doar parte de mijloace de informare in masa, cheltuielile cu presa, parte de identitate vizuala, afisaj, panotaj si exclusiv materiale tiparite. Ne dorim eliminarea din campaniile electorale a oricarui fel de obiect, fie el si simbolic, care poate insemna implicit, chiar si la scara mica, orice fel de coruptie politica", a mentionat Voicu.

Cum vede PNL-ul campania electorala

Vicepresedintele PNL a precizat ca sustine eliminarea posibilitatii distribuirii de obiecte promotionale, indiferent de valoare, in campaniile electorale.

"Pentru a elimina complet orice fel de finantare care poate veni din interese politice sau pe cai mai putin legate strict de doctrina politica a partidului respectiv, o astfel de metoda poate insemna, in paralel cu coborarea dramatica a acestor plafoane, aplicarea modelelor din numeroase tari occidentale, daca vreti inclusiv Germania, care sa insemne finantarea acestui tip de campanie electorala, extrem de restrans, exclusiv de la bugetul de stat, sa nu mai poata fi permisa niciun fel de finantare din partea unei persoane interesate, evident cu conditii care pot fi trecute, care tin de decontarea ulterioara numai pentru cazul obtinerii unui anumit scor, conditii egale pentru toti participantii la competitia electorala", a declarat Voicu.

El a mentionat ca, daca se opteaza pentru finantarea cheltuielilor de campanie electorala de la bugetul de stat, conditia este ca partidele sa nu mai beneficieze de donatii pentru cheltuieli pentru alegeri.

Voicu a afirmat ca, in opinia liberalilor, se poate opta pentru eliminarea finantarii partidelor prin donatii si plafonarea cotizatiilor membrilor de partid in cazul cheltuielilor care nu vizeaza campaniile.

In plus, vicepresedintele PNL a precizat ca partidul pe care il reprezinta sustine accelerarea procedurilor de ridicare a imunitatii parlamentarilor sau a inceperii urmaririi penale pentru actuali sau fosti ministri.

Voicu a afirmat ca PNL a depus deja un proiect de lege in acest sens, care se afla in dezbaterea Parlamentului.

De asemenea, delegatia PC pentru consultarile de la Cotroceni va fi compusa din Daniel Constantin, Vasile Nistor, Cristian Popescu Piedone, Bogdan Ciuca si Constantin Avram.

Presedintele Klaus Iohannis a avut, in 12 ianuarie, primele consultari cu partidele parlamentare din mandatul sau. Discutiile au avut ca tema incheierea unui acord politic cu scopul asigurarii, in anul 2017, a unui prag minimal de 2% din PIB pentru Ministerul Apararii Nationale. In ziua urmatoare, presedintele Iohannnis si reprezentantii partidelor parlamentare au semnat acordul politic pe aceasta tema.

Departamentul Politic, politic@mediafax.ro

Citeste si Kelemen: Daca as fi fost in locul lui Ponta, as fi demisionat dupa votul din Diaspora Citeste si Prima REACTIE a lui Victor Ponta dupa ce George Maior si-a dat demisia de la SRI. Ce relatie de rudenie este intre Ponta si Maior Citeste si Udrea "regreta demisia/demiterea" lui George Maior: "Cred ca e o decizie gresita a presedintelui Iohannis"
Publicat de : ---
Data publicrii: 29 Ian 2015 - 05:47
 

Link tire   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=43581&titlu=Consultari_la_Cotroceni__Ce_le_a_spus_presedintele_liderilor_partidelor_in_spatele_usilor_inchise__Iohannis__aTrebuie_sa_nu_mai_avem_doua_Romanii__una_a_politicienilor_si_una_a_oamenilora