ANALIZA: Responsabilitatea Moscovei, in centrul dezbaterilor din ancheta asupra mortii lui Litvinenko [1]

Asasinarea, in urma cu opt ani, la Londra, a lui Aleksandr Litvinenko, un transfug din serviciile ruse de informatii care colabora cu serviciul britanic de informatii extrene MI6, este demna de un roman politist

.

La 1 noiembrie 2006, fostul spion FSB, in varsta de 43 de ani, se intalneste cu doi fosti agenti rusi intr-un mare hotel londonez. Este vorba despre Andrei Lugovoi, in prezent deputat, si omul de afaceri Dmitri Kovtun, impreuna cu care bea un ceai.

In aceasi seara, el incepe sa se simta rau, iar treisprezece zile mai tarziu moare din cauza unei otraviri cu poloniu-210, o substanta radioactiva extrem de toxica si aproape nedectabila, devenind astfel prima victima a unui "asasinat radioactiv".

Intr-o scrisoare sfasietoare si plina de furie, redactata pe patul de moarte, Litvinenko il acuza pe Vladimir Putin ca a ordonat asasinarea sa, o acuzatie pe care Kremlinul a respins-o intotdeauna.

"Puteti reusi sa reduceti la tacere un om, dar nemultumirea protestelor din intreaga lume va va rasuna in urechi tot restul vietii, domnule Putin", le-a dictat el politistilor care au venit sa-i ia depozitia.

Marti, lectura acestor fragmente a dat tonul acestei anchete publice (enquiry) - care permite, pe dos fata de ceea ce sugereaza numele ei, sa fie examinate cu usile inchise documente sensibile. Ea urmeaza anchetei judiciare (inquest), blocate de imposibilitatea examinarii eventualei responsabilitati a Moscovei.

Rusia a refuzat, de asemenea, sa-i extradeze pe Dmitri Kovtun si Andrei Lugovoi. "Tot acest caz este o farsa", a declarat Lugovoi marti pentru agentia rusa Tass. Deputatul a precizat ca nu a planificat sa asiste la audieri, nici personal si nici prin legatura video, de la distanta.

Inca de la deschiderea anchetei, magistratul insarcinat cu cazul, Robert Owen, a afirmat ca implicarea statului rus va avea "o importanta centrala in investigatia" sa. El a declarat, de asemenea, ca "valideaza" teza bazata pe documente provenind de la Guvernul britanic "care stabileste, la prima examinare, responsabilitatea statului rus in moartea" opozantului.

Un consilier juridic al magistratului, Robin Tam, a dezvaluit marti ca Litvinenko a fost tinta "nu doar a uneia, ci a doua otraviri". Potrivit consilierului, prima tentativa a avut loc in timpul unei intalniri cu aceiasi doi protagonisti la sediul unei firme de securitate, in care au fost depistate urme de poloniu.

- Kovtun si "bucatarul"

Tot porivit lui Tam, Kovtun i-ar fi marturisit unui prieten ca avea niste otrava extrem de scumpa si ca se afla in cautarea "unui bucatar pentru a i-o administra lui Litvinenko". Acest "prieten" urmeaza sa vina sa depuna marturie la Londra.

Citand o sursa apropiata anchetei, Daily Telegraph scria sambata ca Agentia americana de securitate NSA a interceptat comunicatii intre persoane suspectate ca sunt implicate in otravirea lui Litvinenko si seful lor de la Moscova, la putin timp dupa deces.

Ziarul apreciaza ca existenta acestor comunicatii constituie "o proba centrala", potrivit careia este vorba despre o executie planuita de Moscova.

Insa teoria potrivit careia Moscova s-ar afla in spatele mortii lui Litvinenko, devenit cetatean britanic, nu este singura care circula, activitatea lui constand in anchetarea crimei organizate, inclusiv in alte tari europene ca Italia si Spania.

Cea mai mare parte a audierilor din cadrul anchetei publice vor avea loc in urmatoarele doua luni, cu usile inchise, pentru a le permite unor membri ai serviciilor secrete sa depuna marturie si totodata examinarea unor documente confidentiale.

"Important este ca probele adunate de catre politie vor fi prezentate si ca toata lumea va putea sa le vada", a apreciat vaduva lui Aleksandr Litvinenko, Marina, intr-un interviu pentru AFP.

"Este ultimul lucru pe care-l pot face pentru el (...). Trebuie sa-i apar numele si memoria. Pentru mine este important sa primesc o explicatie oficiala la moartea lu Sasa", a spus ea.

Indiferent de rezultatul anchetei publice - care serveste la stabilirea faptelor, fara sa pronunte condamnari -, vaduva lui Litvinenko afirma ca are putine sperante ca Moscova sa-si schimbe atitudinea.


Publicat de : ---
Data publicării: 28 Ian 2015 - 05:47
 

Link știre   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=43528&titlu=ANALIZA__Responsabilitatea_Moscovei__in_centrul_dezbaterilor_din_ancheta_asupra_mortii_lui_Litvinenko